Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Sony Xperia X

Farlig balanceakt

Lavere pris med alle fordelene og næsten ingen ulemper, siger Sony. Men hvor er vandtætheden?

Skrevet af / 18/05/2016 - 10:00
Sony Xperia X
Jonas Ekelund

På Mobile World Congress i februar viste Sony Mobile overraskende nok ingen nye Z-modeller, men præsenterede i stedet den nye X-serie. Serien spænder fra den billige XA, der kommer snart, til topmodellen X Performance, der skal komme til sommer. Men første model er Xperia X, som vi nu har haft på testbænken. Med den vil Sony Mobile forsøge at finde nye kunder, som ikke synes, at de vil ofre pengene på en topmodel, men som stadig ikke ønsker ikke at gå på kompromis med noget vigtigt. Er det lykkedes?

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Udseende og konstruktion
Designet er stort set det samme. Den kombinerede SIM- og SD-kortholder er bedre end tidligere, men kameaet stikker noget ud på bagsiden. Telefonen er mere afrundet end den tidligere Z-serie, hvilket gør den rarere at holde på. Som vanligt får vi et lidt usædvanligt farvevalg på Xperia, hvilket betyder, at man stikker ud fra mængden på en fiks måde. Derimod er den ikke længere vandtæt! Det havde været okay for en økonomimodel, men så billig er X heller ikke, at vi synes, man må gå på kompromis med det, der før var et stort argument for at vælge en Xperia-model.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Skærm
Skærmen er ikke specielt højopløst, men det er okay til denne skærmstørrelse, da man ikke generes af manglende detaljer. Takket være en smal ramme rundt om skærmen betyder skærmstørrelsen også, at telefonen har lige den rigtige størrelse. Sony anvender fortsat et IPS-panel, som giver en god farvegengivelse, især med alle deres billedforbedringsteknologier. Samlet set en af de bedre skærme, selv om den ikke kommer op på samme niveau som AMOLED-skærmen på Galaxy S7.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Kameraerne har altid været en stærk side ved Xperia-serien takket være samarbejdet med Sonys kameradivision. Hardwaren er den samme som i Z5, men den har fået en autofokus, det forudsiger bevægelser. Således kan man følge alt, der bevæger sig, uden behov for at fokusere for hver eksponering. Det forreste kamera er desuden blevet opgraderet til 13 megapixel for mere detaljerede selfies. Telefonen er en af de få, der har en dedikeret udløserknap, som også fungerer som autostart af kameraet.

tunnel-xperia-z5-webb-990x505 tunnel-xperia-x-new-webb-990x505
<
>
Sony Xperia Z5
sushi-light-xperia-z5-webb-990x505 sushi-light-xperia-x-new-webb-990x505
<
>
Madfoto i dagslys Xperia Z5
sushi-dark-xperia-z5-webb-990x505 sushi-dark-xperia-x-new-webb-990x505
<
>
Svagt lys Xperia Z5

Lyd
Højttalerne er flyttet til fronten, hvilket ikke synes at have påvirket lyden betydeligt. Den er stadig okay, men naturligvis er lidt tynd og dåset. Det bliver til gengæld en helt anden oplevelse, når du tilslutter et par gode hovedtelefoner. Specielt et par Hi-Res kompatible, eftersom telefonen understøtter højtopløst lyd. Sony Mobile er en af de få, sammen med HTC, som synes at bekymre sig om lydkvalitet.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Betjening
Sonys mobiler plejer at befængt med deres egne apps. Dette er heldigvis nedtonet noget med denne model, selv om man stadig vil blive påtvunget Sony Music, Album, Video og Playstation-app’en. Brugerfladen er til gengæld meget ren og nydelig. Fingeraftrykslæseren fungerer godt, men er ikke så hurtig som flere af konkurrenterne.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Ydelse
Indvendig finder vi en af de bedre modeller fra Snapdragons mellemserie. Det betyder, at ydelsen er på niveau med Huawei P9, hvilket virker rimeligt, da de befinder sig i samme prisklasse. Eller – hvis man ser tilbage – omtrent som Z5, hvad angår rå ydelse, men lidt lavere, når det gælder spilgrafik. Det er dog ikke noget, man mærker til hverdag, da alting kører fint, når man bruger den. Heldigvis har man også bevaret batteriteknologien, så selv om kapaciteten på papiret er mindre, behøver man ikke at oplade den i tide og utide.

Grafik: Basemark OS II
Grafik: Basemark OS II

Konklusion
Xperia X skal ifølge Sony være et mere overkommeligt alternativ til topmodellen, uden at man må give afkald på noget vigtigt. Men i betragtning af, at prisforskellen op til X Performance er omkring tusind kroner, synes vi dog, at den også burde have været vandtæt.

Derimod er kameraet stadig et af de bedre, især i svagt lys. Det er også virkelig hurtigt. Ydelsen er på papiret ikke den bedste, men det mærker man ærlig talt ikke meget til. Og batterilevetiden er stadig fremragende.

Home mener

Lækkert design og flotte farver. Fremragende batterilevetid. Rimelig pris og anstændig ydelse. Godt kamera og understøttelse af højtopløst lyd. Ikke længere vandtæt. Virker noget rippet i betragtning af den beskedne prisforskel op til topmodellen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google udfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig et hurtigere Apple Watch

Huawei Watch GT 4: Smart-uret der forener stil og funktionalitet

Denne foldbare mobil er OnePlus’ svendestykke

Det bedste iPhone-valg

Grøn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsætter med at imponere

Vildere tablet får du ikke

Lille og lynhurtig, men designet trænger til en opdatering

Til dig med Samsung-mobil

Farvel Lightning-stik!

Scroll to Top