I 90´erne var det Palm Pilot, der var den fremherskende blandt håndholdte computere. Dens pen var en nødvendighed for at betjene skærmen, simpelthen fordi trykfølsomme skærme var frygtelige på det tidspunkt. Blandt dagens smartphones har vi ikke rigtig indset nødvendigheden af en pen, ikke engang med den forvoksede Galaxy Note. Nu, hvor Samsung lanceret samme koncept på en stor tablet, begynder vi dog at indse, at pennen har sine fordele.
På bagsiden af apparatet gemmer sig den lille S-Pen, som man kan trække ud, når man føler, at fingeren ikke slår til. Når man skal træffe noget præcist på skærmen, eller når man vil tegne eller skrive i hånden, for da er fingeren ganske enkelt for klodset og ufølsom. Ud over nøjagtigheden er pennen nemlig trykfølsom, hvilket gør, at tykkelsen på stregen, man tegner, afhænger af, hvor hårdt man trykker. Pludselig kan man faktisk en skrive en læselig underskrift i et dokument og tegne noget, der ikke ser ud som det kommer fra en børnehave. For dem, der har brug for at kunne gøre det, er Galaxy Note faktisk præcis, hvad de savner.
Spændende finesser
Dog skal det siges, at apps skal understøtte pennen, før den kan fungere hundrede procent efter hensigten. Derfor sender Samsung app´en S Note ud, hvor du kan skrive og oprette simple dokumenter. Der er skabeloner, hvor man nemt kan oprette påmindelser, noter, skitser, registre og så videre. Som forventet kan man vælge type af pen, farver og lignende, men der findes også værktøjer til at skrive formler, rette tegninger og velfungerende tegngenkendelse. Det er også nemt at kopiere billeder fra eksempelvis internettet. For mere avanceret grafik og billedbehandling følger Photoshop Touch med, og her er pennen en velsignelse. Problemet er, at få andre programmer understøtter pennen, heller ikke i Samsungs andre apps er den specielt anvendelig. Indtil teknologien er blevet mere udbredt, og flere apps støtter den, må pennen derfor alt for ofte blive på sin plads.
Den anden spændende funktion ved Galaxy Note er muligheden for at have flere apps på skærmen samtidig. Når man ser det, undrer man sig over, at det ikke er kommet tidligere. Man kan se en film og hurtigt tjekke noget på nettet, tjekke mail, mens du renskriver noter eller trække et billede ind fra galleriet til et dokument. Problemet er bare, at dette også er en af Samsungs opfindelser, så ligesom S-Pen fungerer det kun med apps, der understøtter det. På nuværende tidspunkt imponerende seks styk. Indtil den dag Google beslutter sig for at bygge det ind i Android, er der desværre begrænset nytte.
Budgetfølelse
Tablet´en ligger ganske godt i hånden takket være rundede kanter og en relativ lav vægt. På den ene side findes der opladestik og på den anden side tænd/sluk-kontakt, volumenkontrol, plads til micro-SD kort og SIM-kort, hovedtelefonstik og et IR-øje. Takket være den og en speciel app kan man derfor smart nok anvende tablet´en som en multi-fjernbetjening til hjemmebiografen. På forsiden finder vi også to højttalere, hvilket er en placering, som flere burde tage og efterligne, da man faktisk får stereolyd rettet mod ørerne og ikke ned i sit skød.
Takket være quad-core processoren og rigeligt med hukommelse er præstationerne meget gode. Ikke mindst efter at man har fjernet alle unødige apps, som oversvømmer startskærmen. Et generøst batteri gør, at man på trods af de strømslugende kredse får en fuld acceptabel batteritid.
Det, der trækker ned for den ellers godt designede tablet, er materialevalget og pasformen. Bagsiden er af ukendte årsager lavet af blød plast, der buler alarmerende, når man trykker fingrene mod den. Det føles ganske enkelt billigt, hvilket er forbavsende med tanke på prissedlen.Vi er heller ikke imponerede over den beskedne opløsning på skærmen. En dyr tablet bør være mere højopløst end mobiltelefonerne. Det tredje problem er kameraet, som leverer middelmådige billeder. Det er måske ikke den primære anvendelse for en tablet, men stadig en skuffelse.
Konklusion
Takket være den trykfølsomme pen og muligheden for at have flere programmer på skærmen samtidig, kan man gøre ting med Galaxy Note 10.1, som man ikke kan på nogen anden tablet. Eftersom det kun fungerer med ganske få, udvalgte apps, så er det dog stadig til begrænset nytte. Byggekvaliteten lader en del tilbage at ønske, og skærmen er overraskende nok lavopløst for en dyr tablet-computer. Har man ingen absolut behov for pennen, er Note 10.1 derfor kun en interessant parentes.
Home mener
Pennen Delt skærm Ydelse Byggekvaliteten Skærmopløsningen Begrænset nytte af finesserne
Vejl. pris 5000 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 4.04
- Skærm: 10,1 tommer 1280x800 TFT LCD
- Processor: 1,4 GHz Quad Core ARM Cortex A9
- Hukommelse: 2 GB / 16 GB + micro SD
- Kamera: 5 Mp + 1,9 Mp
- Trådløst: 3G, 802.11b/g/n, BT 4.0
- Størrelse: 180 x 262 x 8,9 mm
- Vægt: 600 gram
- Batteri: 7.000 mAh, 36 h brug, 1.500 h standby
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer