Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 13 Lite

For mange svipsere til den pris

Xiaomi 13 Lite er en budgetmobil, som kommer for tæt på Redmi uden at lykkes lige så godt.

Publiceret 17/05/2023 - 13:00
Xiaomi 13 Lite
Jonas Ekelund

Xiaomi kender vi bedst som producent af prisvenlige topmodeller. Når det gælder billigere modeller, henviser de til deres budgetmærke Redmi. Men de lancerer ofte flere modeller i serien, som årets Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 og Xiaomi 13 Lite, hvor sidstnævnte faktisk er i samme klasse som Redmi 12 Note Pro. Forvirrende. Endnu værre var det sidste år, da vi testede Xiaomi Mi 11 Lite, for det var en budgetmobil! 

Udseende og konstruktion

Set i lyset af, at det er testens tyndeste og letteste mobil, er navnet Lite helt berettiget. Den føles faktisk elegant med sin matte bagside og buede glas, som leder tankerne hen på tidligere flagskibsmodeller. Kameramodulet stikker ikke særlig langt ud, og med det medfølgende cover monteret ligger den dermed fladt på bordet. Den er også ret godt beskyttet med en IP53-klassificering.  

blank

Skærm

Skærmen skiller sig ikke ud i forhold til de andre OLED-skærme i testen, men det skyldes, at niveauet er relativt højt. Det er en meget flot skærm, hvor de buede kanter giver indtryk af, at den går helt ud til kanten. Farvegengivelsen er god, om end lidt mættet, men det kan justeres. Ligesom de andre skærme har den hurtig opdateringshastighed.  Lysstyrken er god for en OLED-skærm og kan nå op på 1.000 nit, når det er nødvendigt. 

Kameraer

Xiaomi 13 Lite har faktisk samme kamerasensor som Redmi Note 12 Pro og Samsung Galaxy A54, hvilket er lovende, men af uransagelige årsager er den uden optisk billedstabilisering! Billedkvaliteten er generelt god, men der kan forekomme slørede billeder, og farverne er ofte lidt vel mættede. Kameraet klarer sig også ganske godt i svagt lys. Interessant nok har mobilen to selfiekameraer, som tager relativt gode billeder. 

xiaomi 13 lite ultrawide xiaomi 13 lite wide xiaomi 13 lite zoom xiaomi 13 lite light xiaomi 13 lite dark xiaomi 13 lite hdr
<
>
Xiaomi 13 Lite ultrawide (Foto: Jonas Ekelund)

Lyd

Det er interessant, at Xiaomi ikke har brugt samtalehøjttaleren til musik, men har valgt at nøjes med en monohøjttaler i bunden. Det virker lidt mærkeligt, når man ser en film og får al lyden fra én retning. Lyden er også en smule raslende og ikke særlig behagelig. Man kan heller ikke tilslutte kablede hovedtelefoner, medmindre man altså bruger en adapter.   

blank
Rigtig mange uønskede apps. (Skærmbilleder: L&B)

Anvendelse

Xiaomis brugergrænseflade MIUI tilfører intet, men føles snarere ulogisk. Mobilen har flere Xiaomi-apps, der virker overflødige, men frem for alt er der en masse uønskede apps, lige fra Tiktok til mærkelige spil. Til forskel fra Pro-modellen har Xiaomi her ikke meldt noget officielt ud om, hvor mange opdateringer 13 Lite vil få. Rygterne siger tre opdateringer, det samme som Redmi, hvilket lyder plausibelt. Dog har den ikke engang fået Android 13 endnu. 

Ydelse

Når det gælder generel ydelse, er 13 Lite blandt de hurtigste i testen og ligger ofte på andenpladsen, afhængigt af hvilken test vi ser på. Hvad angår 3D-grafik, ville resultatet have været imponerende, hvis det ikke var for monsteret Pixel 6a. Det eneste område, hvor den halter bagefter, er batteritiden, hvor 12:22 er en time mindre end de øvrige, selv om det ikke er en dårlig tid for en stresstest.

geekbench diagram 3dmark diagram pcmark diagram
<
>
Geekbench ydelse. (Diagram: L&B)

Konklusion

Ved første øjekast er Xiaomi 13 Lite en rigtig god mobiltelefon med et flagskibsdesign, en fremragende skærm, hurtig grafik, rakethurtig opladning og et godt kamera. Men der er lidt for mange detaljer, der skurrer. Kameraet er upålideligt og mangler billedstabilisering, den har kun monohøjttalere, brugergrænsefladen er rodet, og vi sætter spørgsmålstegn ved Android-opdateringer. Et godt forsøg, men den snubler ved målstregen.  

 

Karakter
Xiaomi 13 Lite
Premium

Home mener

Fremragende skærm. Godt kamera og glimrende video. Hurtig grafikydelse. Hurtigopladning. Ingen optisk billedstabilisering. Dårlige højttalere. Kun Android 12. Tvivlsomme opdateringer.

Også i denne test:

6 mellemklasse-mobiler

Samsung Galaxy A54 5G

Det trygge køb

Samsungs bedste mellemklassemobil gør det meste godt, men har ingen spændende funktioner, som får den at skille sig ud fra mængden.

blank
Pæn og velbygget. Pålideligt 50 Mp-kamera. Fremragende S-AMOLED-skærm. God lyd. Vandtæt. Fremtidssikret, mange opdateringer.
blank
Ikke særlig behagelig i hånden. Langsom opladning.
Læs hele testen

Google Pixel 6a

Som en Android-mobil skal være

Trods lidt haltende hardware råder Googles software-tricks bod på det og leverer et imponerende resultat.

blank
Godt kamera, fantastisk ydelse, garanterede opdateringer, hurtig Wi-Fi
blank
Ingen trådløs opladning. Kun 60 Hz skærmopdatering. Langsom opladning.
Læs hele testen

Motorola Moto g73 5G

Billig - men langsom til spil

Trods den lave pris føles det ikke, som om Moto g73 giver valuta for pengene – dertil er der for mange ulemper.

blank
Helt okay hovedkamera. Godt med hukommelse samt mulighed for hukommelseskort med plads til endnu mere. Praktiske Moto-tilpasninger.
blank
Skrækkeligt langsom grafik. Føles meget plastikagtig. Middelmådig skærm. Dårligt ultrawide-kamera. Få opdateringer.
Læs hele testen

OnePlus Nord CE 3 Lite

Budgetvariant af en budgetmobil

OnePlus er gået lidt for vidt med sparekniven - i bestræbelserne på at skære ned på prisen har de skåret for meget i funktionerne.

blank
Hurtig opladning. Højopløst hovedkamera. Lav pris.
blank
Hverken ultravidvinkel eller telekamera! Ingen optisk billedstabilisering! Middelmådig ydelse. Kun LCD-skærm.
Læs hele testen

Redmi Note 12 Pro

Redmi finder balancen

Hvis Xiaomi er dygtige til at bygge prisvenlige topmodeller, så gør det samme sig gældende for Redmi i mellemklassen.

blank
God ydelse for pengene. Helt okay kamera. Rigtig god OLED-skærm! Vandafvisende ifølge IP53-klassificeringen. Hurtigoplader medfølger.
blank
Middelmådig ultravidvinkel-kamera. Gammel Android-version. Fingeraftryksmagnet. Fuld af bloatware.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

6 mobiler du har råd til

Pixel 7a er den nye konge

Maksimale muskler til minimal pris

Den lille sikre sorte

Læsehest uden rygsmerter

Bedste tablet hvis du hader iPad

Scroll to Top