Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony WH-1000XM2

Optimeret støjreduktion

Med WH-1000XM2 har Sony fikset forgængerens problemer, og de er dermed de bedste hovedtelefoner med støjreduktion, vi har testet til dato.

Skrevet af / 07/10/2017 - 08:46
Sony WH-1000XM2
Geir Gråbein Nordby

MDR-1000X var blandt markedets allerbedste trådløse hovedtelefoner med støjreduktion. Ved at tilpasse støjreduktionen til lytterens øregange tog de konceptet til et nyt niveau, og de var også blandt de mest vellydende af deres slags. Der var bare det problem, at man på gaden hørte bastransienter i øret for hvert skridt, man tog. Det var med andre ord hovedtelefoner, der fungerede bedst i siddende stilling. Men nu er … her.

Kompenserer for atmosfærisk lufttryk

WH-1000XM2 er altså arvtageren, og Sony har i mellemtiden forsket endnu mere i støjreduktion. Nyt er, at de også tager hensyn til det atmosfæriske lufttryk, så man kan optimere støjreduktionen til f.eks. en flykabine. Det sker ved, at en sensor måler lufttrykket og lægger et kompensationsfilter ind, når akustikken og mikrofonresponsen påvirkes af lavere atmosfærisk tryk. Det lyder smart og er noget, jeg ser frem til at teste på en kommende flyvetur.

Ligesom på forgængeren kan man med en knap på hovedtelefonerne enten slukke for støjreduktionen eller lukke omgivende lyd ind, hvis man vil. Batterilevetiden er øget fra 20 til 30 timer i trådløs tilstand med støjdæmpning aktiveret. Det er med kontinuerlig musik i ørerne, hvilket er imponerende.

App’en er ikke nødvendig, men giver et godt overblik plus nogle ekstra funktioner. Foto: Screendump

Med en app tilpasses støjreduktionen til dine ører og til lufttrykket, ved at hovedtelefonerne sender testsignaler ind i øret og måler den lyd, der kommer ud. Og det fungerer glimrende! Du kan også indstille lyden og flytte lydbilledet foran eller bag (!) dig eller ud til siderne. Foran og off ville have været rigeligt, men det fungerer ganske godt.

Støjreduktionen kan nu reguleres trinløst i app’en, fra fuld til ingen dæmpning, og du kan vælge, om du vil lukke al lyd ind eller bare det frekvensniveau, hvor tale ligger. Dermed kan du høre, når nogen taler til dig, selv om du lukker det meste andet ude. Der er også en toggle-knap på selve hovedtelefonerne, hvor du kan skifte mellem forskellige lydindstillinger.

Glimrende støjreduktion

I testperioden har vi haft hovedtelefonerne med ude i trafikken og i toget, hvor vi kan konstatere, at støjreduktionen fungerer fornemt. Ærkerivalen Bose QuietComfort 35 er nogle af de allerbedste til støjdæmpning, men må se sig slået af Sony. I daglig brug er der dog ikke den stor forskel; begge er fremragende, men Sony har et lille overtag med endnu mere effektiv støjreduktion.

I laboratoriet dæmpede Sony støj med 3 dB mere end Bose QuietComfort 35. Foto: Geir Gråbein Nordby

Jeg har forsøgt at måle støjreduktionen ved hjælp af lyserød støj fra et stereoanlæg og en minimikrofon placeret i den ene ørekop. Efter flere gentagelser står det klart, at Sony undertrykker støj med 3 dB mere, end Bose QC35 gør. Bose slipper desuden flere høje frekvenser igennem end Sony, hvilket gør støjen mere hørbar.

Med forgængeren MDR-1000X bemærkede jeg nogle problemer, når jeg gik med dem på gaden, idet mine skridt forplantede sig gennem kroppen og gav ganske kraftige baspumpelyde i ørerne. Det var hovedårsagen til, at jeg favoriserede Bose. Men nu har Sony løst problemet, for jeg mærkede ikke noget særligt til det på den nye model.

WH-1000XM2 kan foldes elegant sammen i det medfølgende etui. Foto: Sony

Støjfri musik

WH-1000XM2 har altså rigtig god støjreduktion. Noget, der hjælper lidt, hvis lyden ellers ikke er så god. Men det er den heldigvis, ligesom på forgængeren.

Bassen er kontant og fyldig, og lyden er en tand eller to mere raffineret end med Bose QC35. Jeg ville nok ikke bruge Bose til at høre jazz og klassisk; dertil lyder de for grovkornet. Men det kan man faktisk bruge Sony’erne til.

Hør f.eks. Charlie Hadens fortolkning af Pat Metheny og David Bowies “This Is Not America”. Der er ingen tvivl om, at det er en kontrabas med flere klangfarver og mere komplekse strukturer, end Bose QC35 formår. Trompeten lyder også mere nuanceret og dynamisk i mellemtoneområdet.

(Foto: Sony)

Sony ruller pænt og nydeligt af helt i toppen og holder måske lidt igen, når man hører fingerspil på guitarstrenge. Forskellen kan blive endnu større, hvis du har en Sony-smartphone, idet hovedtelefonerne understøtter Sonys proprietære LDAC-protokol, som giver cd-kvalitet via Bluetooth.

Bose har mere energi i toppen og lyder mere “sprødt”. Men samtidig er de altså mere grovkornede; derfor foretrækker vi Sony’erne lydmæssigt. Vil man have en mere energisk diskantgengivelse, kan man altid justere det i Sonys Headphones-app, som er specielt tilpasset til hovedtelefonerne. Mellemtoneområdet er varmere og mere fyldigt, og den generelle dynamik er fremragende.

Ofte vil man have et par støjreducerende hovedtelefoner til rejser og andre situationer, som kræver det, mens man har et almindeligt par til seriøs musiklytning. Med WH-1000XM2 vil vi påstå, at du ikke behøver at vælge. Det skal dog siges, at overtoneområdet er lidt tilbageholdende, og der findes dem med mere sprød lyd. F.eks. Beoplay H9, men de har ikke samme dynamik og punch som Sony’erne.

Komfort og batteritid

For lige at sige lidt om komforten her til sidst, så er WH-1000XM2 meget behagelige at have på. Men da de sidder lidt tættere end de semilukkede Bose QC35, kan man blive lidt mere klam om ørerne ved længere tids brug. Værd at notere sig i forhold til lange flyveture.

Batterilevetiden er nu opgivet til 30 timer i trådløs og støjreducerende tilstand, hvilket er 50 procent længere end før og dermed den bedste batterikapacitet på markedet til dato.

Det er ikke til at se det, men man kan skifte numre, skrue op og ned for lyden og besvare opkald med pengefingeren på højre ørekop. Foto: Sony

Konklusion

Med WH-1000XM2 har Sony givet os markedets bedste støjreduktion og fikset nogle problemer, som forgængeren havde, hvor ens skridt forplantede sig ind i ørerne. Kombineret med noget af det bedste lyd, vi har hørt fra støjdæmpende hovedtelefoner, og med høj komfort samt markedets bedste batterilevetid – ja, så må vi bare tage af hatten og udråbe Sony til den nye konge af støjfri!

Lyd & Billede mener

Lyden er glimrende, støjreduktionen er den bedste på markedet, og batterilevetiden ligeså. Ørerne kan blive lidt klamme efter lang tids brug.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Propper med fjernsyn

Sommermusik lige i øret

JBL fremmer musikken og dæmper støjen

Scroll to Top