Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony MDR-1r

Elegant design og superb lyd

Sony bejler til entusiasterne med deres nye topmodel og kan meget vel få ja’er på stribe.

Skrevet af / 20/07/2013 - 15:36
Sony MDR-1r
Lasse Svendsen

Der er ikke noget galt med designet, heller ikke prisen for den sags skyld. Til lige under 2.000 kroner får man et par meget elegante og relativt kompakte lukkede hovedtelefoner. Der skal trives lige så godt hjemme på anlægget som på smartphonen. De er ganske lette også, med en vægt på bare 240 gram, og de kan klappes sammen, hvis man vil smide dem i en taske.

Med lukkede øreklokker dæmpes støj udefra godt, men ikke lige så godt som i hovedtelefoner med aktiv støjdæmpning, hvor små mikrofoner opfanger støj, som sendes i modfase på indersiden for at udligne støjen og få mere af musikkens finere lag frem. Finere er for resten en passende beskrivelse af Sony-klokkerne. Udførelsen er meget elegant med fine detaljer og god kvalitet. Man kan vælge silkemat sort med sorte ørepuder eller hvide med brune ørepuder og hovedbånd.

Hovedtelefonerne er tilpasset smartphones og folk på farten, og har knapper og mikrofon på ledningen til styring af musik og samtaler på mobilen. Men jeg fik endnu mere ud af lyden med en hovedtelefon-forstærker tilsluttet. Da bliver det rigtig godt, og lydkvaliteten har få unoder og mange attraktive egenskaber. Hvilket er godt, for det her er et par fordømt komfortable hovedtelefoner at have på hovedet.

Vægtløs klang
Selv efter lang tid mærker man knap nok, at man har dem på. Sony har gjort et fremragende job med at balancere presset, så de ikke glider af hovedet.

Klangen opfattes umiddelbart som let, næsten svævende, men efter nogen tids lytning mærker man, at der er meget substans i tonerne fra musikken. Samt et godt balanceret lydbillede med en åben og tiltalende mellemtone, om end tynd på enkelte vokaler. Særlig mandsstemmer.

Hélène Grimauds polerede teknik på et par af Beethovens klaverkoncerter kommer udmærket frem i hovedtelefonerne. Klangen fra strygerne er vibrerende til stede, og det er kun i den laveste oktav, jeg savner noget. Dybbas er ikke disse hovedtelefoners stærkeste side.

Opløsningen og detaljerigdommen er rigtig god; gode indspilninger trives som et barn i en slikbutik. Bassen i det vigtige område fra 40 til 120 Hz, hvor rytmen i musikken som regel ligger, er stram og rigtig godt kontrolleret. Selv om du kan opleve, at det vibrerer i øreflipperne, er det ikke i nærheden af det overdrevne bulder i et par Beats-hovedtelefoner.

Blandt lukkede hovedtelefoner er det Sennheiser Momentum, der kommer nærmest. De er mere raffinerede i klangen og har fyldigere bas, og koster også 500 kroner mere. Men heller ikke de er lige så komfortable som Sony MDR-1R, som jeg ikke tøver med at udråbe til de bedste hovedtelefon hidtil under 2.000 kroner. Hvis du ikke vil have kranieknagende bas.

Lyd & Billede mener

Balanceret og åbent lydbillede Høj kvalitet Fantastisk komfort Kan lyde tyndt Endnu bedre med ekstra forstærker

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Lyd & Billede
Scroll to Top