Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sennheiser PXC 550-II

God lyd i anonym indpakning

Sennheiser spiller på det sikre. En i forvejen velfungerende model er opdateret med variabel støjreduktion og stemmestyring. Brugerfladen er til gengæld blevet noget rod.

Skrevet af / 14/01/2020 - 10:00
Sennheiser PXC 550-II
John Alex Hvidlykke

Hovedtelefonmesteren Sennheiser har ikke blot én, men to topmodeller inden for hovedtelefoner med aktiv støjreduktion (ANC), og begge er nu kommet i nye generationer: Momentum 3 Wireless til “pæn” brug på kontoret og PXC 550-II til pendling og rejsebrug.

Sennheiser PXC 550-II er en diskret og forholdsvis kompakt over-ear-model. Ørekopperne i matsort plast er ovale, og hovedbøjlen er foret med kunstlæder. Da hovedtelefonerne er beregnet til at blive brugt på rejser, kan ørekopperne klappes sammen, ligesom vi er vant til på tilsvarende hovedtelefoner.

PXC 550-II er ikke hovedtelefoner, man tager på for at prale. Designet er så diskret og blottet for lir, at det først er, når man finder det lille logo på bøjlen, at man får opklaret, at det er Sennheiser – og ikke Bose eller Sony, som de ligner til nær forveksling. (Foto: Sennheiser)

PXC 550-II er ikke hovedtelefoner, man tager på for at prale. Designet er så diskret og blottet for lir, at det først er, når man finder det lille logo på bøjlen, at man får opklaret, at det er Sennheiser – og ikke Bose eller Sony, som de ligner til nær forveksling.

PXC 550-II er først og fremmest beregnet til at blive brugt trådløst, men der følger et analogt kabel med, så de kan bruges på flyveturen. Og også en flyadapter for det tilfælde, at du skulle komme ud for et fly, der er så gammelt, at det dobbelte jack-stik stadig bruges.

Læs også Trådløs luksus med et væld af funktioner Vi får flere funktioner på tredje udgave af Sennheisers glimrende trådløse hovedtelefoner.

Som det hører sig til i dag, tilbydes der flere grader af støjreduktion. Det er en af forskellene i forhold til forgængeren. Hos Sennheiser står valget mellem fuld støjreduktion, variabel støjreduktion eller slet ingen. Vælges den variable, får man atter valget mellem automatisk tilpasning til støjen i omgivelserne eller en “vindstøjsreduktion”. Der er ikke mulighed for selv at graduere den variable reduktion. Det er heldigvis mindre problematisk, da den kraftigste reduktion er forholdsvis skånsom ved musikken.

Hovedtelefonerne slukkes automatisk, når ørekopperne drejes 90 grader. Bagsiden af medaljen er, at de ikke slukkes, når man bare lægger dem fra sig på bordet. Så risikoen for at samle PX 550-II op og finde batteriet fladt er stor. (Foto: Sennheiser)

Besværlig betjening

Sennheiser Smart Control-app’en er nødvendig, hvis man ønsker at indstille støjreduktion eller skifte lydprofil. Ud over Neutral, som er netop det, er der indstillingerne Club, der giver bas i rigt mål og en tilbagetrukket mellemtone. Movie giver en imponerende bas til film, og ønsker du en gennemtrængende mellemtone, der fremhæver vokalen, er det også en mulighed.

App’en får til gengæld dumpekarakter for stabilitet og brugervenlighed. Har hovedtelefonerne været slukket, skal de parres med mobilen på ny, angiveligt af sikkerhedshensyn. Og det mislykkes ofte – også selv om de allerede er genkendt på Bluetooth.

Batteritiden er 20 timer med Bluetooth og støjreduktion. For at spare på batteriet slukkes hovedtelefonerne automatisk, når ørekopperne drejes 90 grader. Det er udmærket tænkt, men bagsiden af medaljen er, at hovedtelefonerne ikke slukkes, når man bare lægger dem fra sig på bordet – som de fleste andre gør. Så risikoen for at samle PX 550-II op og finde batteriet fladt er stor. En almindelig afbryderknap havde været et plus.

Nogle producenter sværger til touch-styring af hovedtelefoner, mens andre mener, at knapper giver den sikreste kontrol. Sennheiser har valgt begge dele, men uden at opnå det bedste fra begge verdener. Afspilning af musiknumre samt telefonopkald og lydstyrke klares med intet mindre end 11 (!) forskellige fingerbevægelser, mens ANC aktiveres ved hjælp af en lillebitte skydeomskifter med tre stillinger: Slukket, variabel ANC og maks. ANC. Det gode ved det er, at man med sikkerhed ikke kommer til at skifte funktion ved en fejl. Til gengæld er det stort set umuligt at finde knappen uden at tage hovedtelefonerne af.

Stemmestyringsknappen nede bag øreflippen skal betjenes med højre tommelfinger. Der er også en mikroskopisk Bluetooth-omskifter, men den skal heldigvis aldrig røres, medmindre du befinder dig i et fly med forbud mod radiosendere. På dette sted skal jeg krybe til bekendelse og indrømme, at jeg ikke selv slukker Bluetooth på flyture – og det har endnu aldrig fået flyet til at styrte ned.

Lydkvaliteten

Sennheiser Smart Control-app’en giver mulighed for at justere lyden efter smag, men testen er foretaget med indstillingen Neutral. Her får man en behagelig og varm lyd, der fungerer godt med det meste musik. Bassen er tydelig uden at være dominerende (det kan man godt få den til at blive i app’en). Mellemtonen er klar, og stemmer lyder naturligt og ret frie. Og støjreduktionen ændrer ikke på dette.

Diskanten er en smule afdæmpet, hvilket får overtoner på f.eks. highhat til at lyde lidt tamt. Ikke decideret mørkt, men bare ikke så engagerende. Og indtrykket er det samme med og uden ANC.

Alt i alt har vi at gøre med støjdæmpende hovedtelefoner, der faktisk kan bruges til musiklytning i støjende omgivelser. Det anbringer PXC 550-II i den lydmæssigt bedste ende af feltet for støjreducerende hovedtelefoner. På linje med Sony WH-1000 XM3 og Bose NC 700. De er ikke så åbne og hi-fi-agtige som DALI IO-6, men har til gengæld bedre støjreduktion.

Konklusion

Sennheiser PXC 550-II er en naturlig videreudvikling af forgængeren, og begge er ganske velfungerende ANC-hovedtelefoner i premiumklassen. De har alle de funktioner, der skal være på hovedtelefoner i denne klasse anno 2020, herunder variabel støjreduktion og stemmestyring. Betjeningsmæssigt virker de nye funktioner som lidt af en eftertanke, og de må slås om pladsen i brugerfladen.

Heldigvis – og vigtigere – har Sennheiser bibeholdt den gode lyd, der betyder, at musikken slipper så godt som uskadt gennem den effektive støjreduktion. Prismæssigt kommer Sennheiser dog i hård og direkte konkurrence med de nyeste modeller fra Bose, Sony, B&W m.fl. Men hvis du kan lide det prunkløse design og kan leve med betjeningen, får du en behagelig rejsekammerat, der ikke fylder meget i håndbagagen.

Karakter
Sennheiser PXC 550-II
Premium

Lyd & Billede mener

Lyden er blandt de bedste på markedet, og støjreduktionen fungerer lydefrit. Behagelig pasform, uden at de fylder for meget i bagagen. De nye funktioner virker som en eftertanke. Kombinationen af mikroskopiske knapper og et virvar af håndtegn gør styringen sværere end nødvendigt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Lyd & Billede
Scroll to Top