Er det hovedtelefoner eller et headset til arbejdsbrug – og hvem er egentlig producenten? Poly Voyager Free 60+ UC er svær at sætte i bås. Og svaret på spørgsmålene bliver ikke entydigt…
Poly er en amerikansk producent af telekommunikationsudstyr, herunder headsets. Flere kender virksomhedens produkter, herunder Voyager-serien, under navnet Plantronics, men efter at Plantronics i 2018 købte Poly, valgte man at omdøbe hele virksomheden til Poly. Og Poly har i øvrigt siden 2022 været en del af HP. Er De forvirret …?!
Poly Voyager Free 60+ UC er helt trådløse hørepropper. Det, der umiddelbart adskiller dem fra syndfloden af ledningsfrie propper, er dels den medfølgende USB-adapter, dels ladeetuiet, der er udstyret med LCD-touchskærm.
Genial skærm
Jeg skal indrømme, at jeg nok var nysgerrig, men også skeptisk, da jeg hørte om ideen med at anbringe en touchskærm på ladeetuiet. Men det er faktisk genialt, da den hjælper med det, der er de trådløse høreproppers største akilleshæl: betjeningen.
De fleste hørepropper er udstyret med en eller anden form for touchstyring. Men der er så lidt plads, at det er umuligt at gøre styringen bare nogenlunde logisk. Så man ender med at skifte musiknummer eller skrue op for lydstyrken på propperne, mens man prøver at vrikke dem på plads i øregangen.
På den lille skærm på Poly-etuiet kan man vælge mellem tilsluttede enheder, foretage Bluetooth-parring, justere lydstyrke og skifte musiknummer. Blandt andet. Det hele sker via grafiske menuer, der er så overskuelige, at man aldrig vil tilbage til touchbetjeningen på selve hørepropperne igen!
Den eneste svaghed ved skærmbetjeningen er, at den lillebitte computer i etuiet har lidt for få kræfter til at styre skærmen. Det betyder, at funktionerne kommer frem med en lille forsinkelse, der godt nok er kort – men som føles som en evighed, når man er vænnet til en moderne smartphones hurtige respons.
Skabt til fjernarbejde
USB-adapteren er en Bluetooth-adapter til at forbinde propperne med computeren. Det kan virke en smule overflødigt, eftersom alle bærbare computere i forvejen har indbygget Bluetooth, men adapteren er samtidig vejen til PC/Mac-udgaven af Poly Lens-app’en, der bruges til styring og opdatering af hørepropperrne.
Den standardiserede adapter sikrer også, at alle krav er overholdt, når Poly Free 60+ UC skal bruges som headset til videomøder. Propperne er nemlig certificerede til brug sammen med Zoom, Google Meet, Google Voice og Microsoft Teams.
Man kan i selvfølgelig sagtens bruge ikke-certificerede trådløse hovedtelefoner eller hørepropper sammen med videomøde-programmer. Men certificeringen garanterer, at alting virker som forventet.
Specialdutter
Der medfølger øredutter i tre størrelser, så det burde være muligt at finde én, der passer. For mit vedkommende passede den højre perfekt i første forsøg (størrelse medium), mens den venstre høreprop skulle have den største størrelse for ikke at falde ud af øret. At skifte til den største størrelse i begge sider var bedst alt i alt. Jeg opnåede dog aldrig så tætsluttende forsegling i venstre øre som i højre.
Øredutterne er af silikonegummi og med en særlig klikmekanisme, der gør det let at skifte dem – når først man har regnet tricket ud. Det betyder dog også, at man er nødt til at bruge Polys egne øredutter i stedet for standarddutter, når de medfølgende er slidt op.
Poly Lens
Poly Lens-app’en giver adgang til opdatering af firmware og valg mellem ANC, adaptiv ANC og to typer af omgivelseslyd (transparency). Der er også en yderst primitiv EQ-funktion, hvor man kan vælge mellem neutral, ekstra bas og ekstra diskant. Men der er ingen mulighed for at lave sine egne indstillinger.
På det punkt afslører Poly, at de er mere vant til at beskæftige sig med headsets end med hovedtelefoner. For mens lydfunktionerne er få, kan man i app’en indstille funktionen af flere sensorer, reaktionen på swipe-bevægelser og håndtering af telefonkontakter. Vigtige funktioner for et arbejdsredskab.
To slags middelmådig ANC
Poly Voyager Free 60+ UC har elektronisk støjreduktion. Hvilket jeg bestemt også ville forvente af et sæt hørepropper i denne prisklasse. Der er både en ‘almindelig’ ANC og en adaptiv ditto, der tilpasser støjreduktionen efter støjniveauet i omgivelserne. Der er desuden en transparency mode, hvor lyd fra omgivelserne sendes ind i ørerne gennem mikrofonerne, så du kan høre, hvad andre siger til dig (og om dig).
Når det gælder kontorarbejde eller tog- og buspendling, er støjreduktionen helt i orden. Men den kan ikke måle sig med de bedste etablerede konkurrenter i effektivitet. Og til en mellemlang flyvetur ville Poly Voyager Free 60+ ikke være mit førstevalg blandt helt trådløse propper. Til gengæld er ANC’ens negative påvirkning på lyden minimal. Hvilket til hverdagsbrug giver god mening.
Fungerer også som enøres-headset
Tro mod Polys forhistorie som leverandør af headsets til erhvervsbrug kan Voyager Free også bruges én prop ad gangen, så man kan tale håndfrit i mobil og stadig høre alt omkring sig. Hvilket man selvfølgelig også kan med transparenstilstand slået til.
Lydkvaliteten
Poly/Plantronics er berømte for deres headsets til håndfri telefoni, og jeg har i årenes løb haft gode erfaringer med dem til erhvervsbrug. Og Zoom-møder er jo bare en forlængelse af håndfrie telefonsamtaler. Men til hi-fi?
Tvivlen viste sig at være ubegrundet. Faktisk leverer Voyager Free 60+ UC noget af den bedste lyd, jeg har hørt i helt trådløse hørepropper i den lidt bedre ende af premiumklassen.
Stemmer gengives ikke blot tydeligt (det havde jeg forventet), men også rent og ufarvet. Og det gælder også resten af frekvensspektret. De små propper har en ufarvethed, som man sagtens kan få lov at betale en del mere for at finde magen til.
Konklusion
Poly Voyager Free 60+ UC er ikke et typisk sæt trådløse hørepropper. De har nogle styrker – og for den sags skyld også nogle svagheder – der får dem til at skille sig ud fra mængden.
Den største styrke, set i hi-fi-sammenhæng, er lydkvaliteten, den alene kan berettige prisen. Lyden er åben og ren, og man får noget, der minder om ordentlig hi-fi i ørerne. Der gør man også, selv om støjreduktionen er slået til. Voyager Free 60+ er stort set fri for den indelukkethed, der ofte ledsager ANC. At støjreduktionen er mindre effektiv, er bagsiden af medaljen.
De fleste køber dog nok Poly Voyager Free 60+ UCfor at bruge dem til videomøder. De er skabt til at arbejde problemfrit sammen med de førende video-mødeplatforme. At man samtidig får helt trådløse hi-fi-hovedtelefoner, er nærmest en ekstragevinst.
Touchskærmen på etuiet bliver helt sikkert fremtidens redskab til betjening af trådløse hørepropper. Til den tid vil skærmene forhåbentlig også have mere computerkraft, så vi slipper for frustrerende forsinkelser.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer