: McIntosh MHP1000

High-end hovedtelefoner

Dyre hovedtelefoner kan lyde fantastisk, men kvalitet koster som bekendt.
Lyd & Billede mener
ldgod dynamik og et åbent, balanceret lydbillede kan forføre de fleste, og McIntoshs første hovedtelefoner skuffer ikke.
Prisen er en klart minus, især når man kan få lige så god lyd andetsteds for færre penge.
Specifikationer
  • McIntosh MHP1000
  • Lukkede ørekopper
  • 40 mm elementer
  • 200 ohm / 97 dB følsomhed
  • 3,5 mm og 6,3 mm ledning
  • Aluminiumstativ
Annonce
Annonce
forfatter

De havde aldrig lavet pladespillere før. Men anmeldelserne efter lanceringen af MT5 og MT10 var overstrømmende. Nu har de så lavet hovedtelefoner …

McIntosh er bedst kendt for deres store forstærkere med det karakteristiske turkise lys på bogstaver og effektmetre. De har legendestatus over hele verden og rammer sjældent forbi målgruppen, når de en sjælden gang imellem lancerer nye produkter.

Derfor var det med visse forventninger, vi modtog McIntoshs første hovedtelefoner til test.

MHP1000 har hverken VU-meter eller belysning. Bortset fra det store logo på de lukkede ørekopper er der ikke meget, der vidner om, at det er hovedtelefoner fra McIntosh. Det eneste hint er den aftagelige turkise ledning. Eller ledninger, for der medfølger to styk: Et 1 m kabel med 3,5 mm mini-jack stik til bærbare afspillere såsom smartphones og et 3 m kabel med 6,3 mm jack-stik til stereoanlægget.

Hovedtelefonerne er store, ørepuderne lægger sig godt rundt om ørerne, og de er behagelige at have på i længere tid. Når de ikke bruges, kan de hænge på det medfølgende aluminiumstativ, som er grunden til, at emballagen er så voluminøs. For de er godt pakket ind i en ydre æske med en helt sort æske indeni, hvor stativet og hovedtelefonerne optager det meste af pladsen. En skuffe i bunden skjuler ledningerne og den medfølgende bæretaske.

Annonce

I de lukkede øreklokker sidder der 40 mm store membraner. De er fremstillet efter sandwichmetoden med tre lag af forskellige materialer for at skabe en membran med lav forvrængning, lineær frekvensgang og høj tolerance. Teknikken er hentet hos Beyerdynamic og anvender deres Tesla neodymium-magnet med en styrke på en hel tesla – eller 10.000 gauss – som er et mål for magnetstyrke.

Vores erfaringer med Beyerdynamics hovedtelefoner med Tesla-teknologi er udelt positive. Men spørgsmålet er, om McIntosh kan forsvare en pris på næsten 20.000 kroner for et par hørebøffer. Er de bedre end f.eks. Oppo PM-1, Sennheiser HD 800 eller Audeze LCD-X, der alle sammen er meget billigere?

Kraftige og balancerede
De lyder godt, forbandet godt. Ingen tvivl om det. I de uger, hvor jeg havde MHP1000 til test, brugte jeg en iPhone 6, også med en Fostex DAC med hovedtelefonforstærker og McIntoshs egen MHA100. En fænomenalt vellydende hovedtelefonforstærker med 2 x 50 watt effekt samt DAC med digitalindgange.

Bare så det er sagt: Hvis man vil bruge MHP1000 sammen med mobilen, skal man have en separat hovedtelefonforstærker. Ellers kommer man ikke i nærheden af at udnytte hovedtelefonernes potentiale. Jeg vil dog tro, at de fleste, der overvejer så dyre hovedtelefoner, under alle omstændigheder er indstillet på at bruge dem derhjemme. F.eks. med den nævnte MHA100.

De har en systemmodstand på 200 ohm og en moderat følsomhed på 97 dB, så de kræver lidt. På en MHA100 må man indstille belastningsimpedansen til 150-600 ohm for at få balance i lydbilledet. Alt herunder giver for lidt effekt og tynd bas.

Annonce

Med MHP1000 lagde jeg mærke til, at jeg ofte brugte McIntosh-forstærkerens HXD (Headphone Crossfeed Director), der aktiveres ved at trykke på volumenkontrollen. Denne funktion forsøger at genskabe følelsen af at lytte til højttalere i et fysisk rum, og det fungerede rigtig godt med disse hovedtelefoner.

De kan beskrives som åbne, balancerede og behagelige. Efter en uges tilspilning var små artefakter høvlet væk, og lyden blottet for mislyde. Klaverklangen på live jazzoptagelser er f.eks. både varm og klar på samme tid. Uden at noget lyder uldent eller tilbagetrukket.

MHP1000 præsenterer ikke musikken bag et slør, for man kan tydeligt høre små detaljer og nuancer. De er ikke lige så silkeglatte i mellemtonen som OPPO PM-1, men der er mere information i de nedre og de øvre frekvenser her. Hvis du kan lide at mærke bassen vibrere i ørerne, får du valuta for pengene. Uden at det bliver for meget af det gode.

Mens bassen er stram uden at være tilbagetrukket, er diskanten opløst og luftig med rigtig god definition – uden at blive påtrængende. Hvis man kender lyden af en McIntosh-forstærker, vil man kunne nikke genkendende til lyden fra MHP1000.

Dynamik, ja. Mange hovedtelefoner har problemer med den dynamiske kontrast, når man spiller lavt, og komprimerer dynamikken, når man spiller højt. Men selv om MHP1000 sætter pris på noget effekt, er de meget konsistente, og dynamikken har fremragende kontrast, uanset om man spiller lavt eller højt.

Annonce

En dyr fornøjelse
Der er i det hele taget ikke meget at udsætte på lyden fra MHP1000. Men set i sammenhæng med prisen er det alligevel svært at give McIntosh-hovedtelefonerne topkarakter. De lyder allerbedst, når de spiller på en ordentlig forstærker, og der er mange alternativer, der koster mindre, uden at lydkvaliteten er dårligere.

Argumentet for netop MHP1000 må være, at man vil have et par hovedtelefoner, der spiller optimalt på hovedtelefonforstærkeren MHA100 – eller at de skal passe til McIntosh-anlægget, når de hænges på det medfølgende stativ.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.