: HiSound Audio HSA-BA100

Ægte hi-fi-oplevelse

Billige høretelefoner med svinedyr teknologi.
Lyd & Billede mener
Det vigtige mellemtoneområde lyder stort og giver liv og krop til instrumenter. Især saxofon lyder lækkert. Sammenhængen i lydbilledet er upåklagelig med naturlige overtoner og en fyldig og detaljeret bas.
Med blot et enkelt armatur-element i hver prop er lydtrykket noget begrænset, før lyden går i kompression. Der rulles også lidt tidligt af i toppen af overtoneområdet og i bunden af basområdet.
Specifikationer
  • Type: Balanceret armatur
  • Indbygget mikrofon
  • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
  • Følsomhed: 109 dB @ 1 mW
  • Impedans: 36 ohm
  • Ledning: 1,24 m
  • Farve: Hvid eller sort
Annonce
Annonce
forfatter

Det er første gang, vi stifter bekendtskab med kinesiske HiSound Audio. Producenten har sin egen fabrik til høreprop-elementer med såkaldt balanceret armatur. Det er en teknologi, der normalt kun findes i meget dyre høretelefoner og professionelle monitors.

HSA-BA100 er navnet på et par overkommelige in-ear høretelefoner med et enkelt balanceret armatur i hver prop. Den slags er svært at få til at spille godt i hele frekvensområdet, men HiSound hævder selvsikkert, at de er blandt de bedste armaturpropper på markedet i dag.

Lydkvalitet
Det første, jeg lægger mærke til, er den meget dynamiske mellemtone-gengivelse fra BA100. Saxofon-introen på Totti Berghs “In a Sentimental Mood” lyder usædvanlig godt – som at have en rigtig saxofon, der blæser mig ind i øret!

Lydgengivelsen fra BA100 er herlig distinkt med ekstrem kontrol over mikrodynamikken.

Selv om basresponsen ofte er begrænset med et fuldfrekvens armatur-element, oplever jeg bassen som udstrakt og fyldig. Kontrabassen fylder godt, og når jeg går over til elektrotango-gruppen Gotan Projects “Chunga’s Revenge” fra debutalbummet La Revancha Del Tango, er der et klart godkendt tryk på basrytmerne. Samtidig er kantslaget på lilletrommen så tydeligt, som jeg sjældent har hørt det. Lydbilledet er rent og præcist med klanglag på klanglag oven på hinanden.

Annonce

Diskantgengivelsen er også meget distinkt, men ikke helt så udstrakt i overtoneområdet som på de allerbedste in-ear modeller. Resultatet er, at der er lidt mindre luft i instrumenterne. Bækkener, violiner og de lyse klavertangenter svæver ikke som med Philips Fidelio S2 til 1.100 kroner. Men der er bedre sammenhæng mellem mellemtone og diskant i HSA-BA100, og kontraster i musikken kommer tydeligere frem i mellemtoneområdet. BA100 har bedre sammenhæng, selv om diskanten er ikke helt så udstrakt, som man kunne ønske.

Begrænsninger
Begrænsningerne ligger i lydtrykket. Propperne er lette nok at drive, og det er ikke sådan, at lyden bliver for lav, når man har skruet helt op på telefonen, for følsomheden er pænt høj. Men de går i kompression og forvrænger lidt, hvis man spiller for højt.

Med en ekstern hovedtelefon-forstærker bliver der endnu bedre kontrol over dynamikken, og lydbilledet bliver større. Klassisk musik med et lavt gennemsnitsniveau – som kan lyde lidt for stille direkte fra iPhone – bliver tilstrækkelig højt. Men at propperne forvrænger ved høj volumen, kan man ikke lave om på.

Det er nok ulempen ved kun at have ét element i hver prop, for så skal armatur-elementet tvinges til at gå længere ned i bassen og samtidig højere op i diskantområdet, end det strengt taget bryder sig om. Det begrænser, hvor højt man kan spille, i forhold til dyrere høretelefoner, der bruger flere armaturer til hver sit frekvensområde.

BA100 spiller højt nok til de fleste formål, og fans af jazz og klassisk musik vil elsker dem. Men hvis du gerne vil kunne skrue helt op for Daft Punk, er det nok ikke dem, du skal investere i.

Annonce

Konklusion
HiSound Audio HSA-BA100 er høretelefoner med virkelig gode tonale kvaliteter. De får kontrasterne i musikken frem på en måde, som man ikke får med andre in-ear modeller til under tusind kroner. Man kommer let op på det dobbelte, hvis man vil have tilsvarende sammenhæng og et lige så dynamisk og hurtigt mellemtoneområde. Især saxofoner lyder usædvanlig godt.

BA100 har ikke den mest udstrakte diskant, og der findes andre in-ear høretelefoner, som får luften i bækkener og violiner bedre frem. Der rulles også lidt tidligere af i basregisteret end på visse konkurrenter, selv om der er god fylde. Men hvad tonal sammenhæng angår, er HSA-BA100 overlegne.

Lydtrykket er noget begrænset. Hørepropperne går højt nok til de fleste formål, men musik med heftige basrytmer kan virke lidt flad ved høj volumen, hvor propperne går i kompression. De er måske in-ear versionen af gode stativhøjttalere.

Hvad er et balanceret armatur? 
Et balanceret armatur er et højttaler-element, hvis formål er at øge den elektriske effektivitet ved at undgå den belastning, som membranen i et almindeligt dynamisk element udsættes for. I stedet benyttes et magnetisk armatur, der er udformet, så det kan bevæge sig inden for magnetens magnetfelt. Når det er nøjagtigt centreret i magnetfeltet, fritages armaturet for friktion og belastning.

I modsætning til et dynamisk element behøver armaturet ikke luftindtag for at bevæge sig og kan på den måde justeres meget præcist lydmæssigt, fordi eksterne variationer i lufttrykket ikke er en del af regnestykket. Mellemtone og diskant lyder derfor gerne mere præcist og detaljeret end med dynamiske elementer.

Annonce

Ulempen ved balanceret armatur er, at det manglende luftindtag ofte giver en tyndere basrespons. Derfor anvender dyre høretelefoner ofte flere balancerede armaturer sammen til at håndtere hver sit frekvensområde.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.