Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Bang & Olufsen BeoPlay H6

Komfort i højsædet

Til prisen findes der andre alternativer med bedre lyd. Men der er langt mellem dem med lige så god komfort. BeoPlay H6 sidder som puder af edderdun på ørerne!

Skrevet af / 05/11/2013 - 06:01
Bang & Olufsen BeoPlay H6
Geir Gråbein Nordby

Få er så anerkendt for deres design som Bang & Olufsen. Først og fremmest er producenten kendt for hi-fi produkter til hjemmet, mens det er mindre kendt, at de har også flere hovedtelefonmodeller på samvittigheden. Det startede med de mærkelige U70 i slutningen af ​​1970’erne. En sær, firkantet konstruktion, der absolut ikke lignede andre hovedtelefoner på den tid.

BO_U70
Der er sket meget siden B&O’s første hovedtelefonmodel, U70.

Evolutionen er fortsat – gudskelov – og B&O har efterhånden fået en mere minimalistisk tilgang til lydprodukter. Noget, der kommer til udtryk i deres nyeste hovedtelefonmodel, BeoPlay H6. En smuk juvel af et headset, der sidder som puder af edderdun på ørerne!

Smukt design
De flotte H6 er lukkede hovedtelefoner med kopper, der omslutter ørerne, men i modsætning til mange andre rager de kun minimalt ud fra hovedet. Det giver et mere elegant udseende, som skal appellere til folk, der ikke har lyst til at ligne hiphoppere på gaden.

En fordel ved lukkede hovedtelefoner er, at de indkapsler lyden, så der lækkes mindst mulig musik ud og mindst mulig støj ind i øret. Lukkede hovedtelefoner har som regel også en mere heftig basgengivelse end åbne. Ulempen kan være, at de bliver klamme over tid, og lukkede hovedtelefoner har ofte en mindre luftig overtonegengivelse og et generelt mindre gennemsigtigt lydbillede end de åbne.

Den justérbare bøjle er af læderbeklædt anodiseret aluminium for maksimal holdbarhed; det samme er beskyttelsespladen uden på kopperne. BeoPlay H6 fås i to farver, beige og sort. Beige er klart den pæneste, men også mere feminin. Selv føler jeg mig bedst tilpas med sort.

Ledningen er aftagelig og kan sættes på i enten højre eller venstre side. Det er også muligt at koble flere hovedtelefoner sammen, så flere mennesker kan lytte til den samme lydkilde. En lille kontrol på ledningen giver mulighed for at styre musik og volumen samt svare på telefonopkald. Indbygget mikrofon er der også.

Skabt til lyd
Lydkvaliteten er selvsagt vigtig, og B&O har gjort omfattende studier i formen og kurverne på det menneskelige øre for at kunne beregne en passende form til hovedtelefonerne, så de kan minimere lydlækage og i stedet “afsløre alle de fine detaljer i musikken uanset lydniveau”. Det gør også hovedtelefonerne meget behagelige at have på.

40 mm højttaler-elementerne er produceret af B&O selv og anvender neodym-magneter for størst mulig effekt. En basrefleksport på indersiden skal give dybere basrespons fra det ellers lukkede design.

Brugervenlighed
Som nævnt er komforten fantastisk. Disse hovedtelefoner vejer ikke meget, og de sidder virkelig silkeblødt på ørerne. Ens ører bliver ikke klamme, og de eneste hørebøffer, jeg kender, der sidder bedre på mit eget hoved, er Bose QuietComfort 15. I modsætning til Bose har B&O dog ikke aktiv støjreduktion og er derfor ikke så anvendelige i fly og andre støjende omgivelser.

Kontrollen er anstændig, men også kun det. Du kan besvare og afslutte opkald, og justere lydstyrken op og ned. Det samme gælder musik: Tryk på midten for at starte eller stoppe en sang, og i siderne for at justere lydstyrken.

Lydkvalitet
BeoPlay H6 byder på et delikat og balanceret lydbillede. Sangstemmer kommer godt frem uden at lyde spidst eller hårdt. Mellemtoneområdet brillerer mest, og der er en god nærhed i det vigtige toneområde, hvor sangstemmer og de fleste instrumenter ligger. Til sammenligning lyder f.eks. de lukkede Beyerdynamic Custom One Pro også rigtig godt, men har en lidt mere tilbagelænet mellemtone og en generelt mere rockende lydsignatur.

I overtoneområdet sker der også en masse. Bækkener svæver godt i toppen, og anslag på steelguitarer lyder klart og tydeligt. Af lukkede hovedtelefoner at være er BeoPlay H6 meget distinkte og åbne i toppen – gode egenskaber til jazz og mere simpel akustisk musik som visesang og singer/songwriter-musik.

De har to svagheder. Den ene er bassen. Basområdet lyder både neutralt og opløst, men det sparker ikke rigtig fra sig. Der mangler tryk og engagement i bassen, hvilket gør funk, rock og hiphop til en mere afdæmpet oplevelse, end jeg kunne ønske mig. Det seneste album fra Daft Punk, Random Access Memories, fortjener f.eks. noget mere fængende, der kan tage fat i rytmerne – og presse dem langt ind i kraniet!

Men endnu vigtigere end en dyb, standhaftig bas er den generelle dynamik.

For det første er hovedtelefonerne ganske tungtdrevne og spiller lavere end de fleste, og jeg tager mig i at lytte for fuld tryk på min iPhone. De fleste hørebøffer er mere letdrevne. Når jeg sætter en ekstra hovedtelefon-forstærker til, savner jeg stadig noget liv og dynamik fra ​​B&O’s hovedtelefoner. Selv med en dyr stationær hovedtelefon-forstærker som Burson Conductor til 14.000 kroner er lyden fladere og mere tam end med både den nævnte model fra Beyerdynamic og Sennheiser HD 598.

Lyt f.eks. til noget så simpelt som Norah Jones’ “Don’t Know Why”. Hendes stemme er klar og tydelig, og det samme er anslaget på guitaren. Men instrumenterne står aldrig ud fra lydbilledet, som de gør med både Beyerdynamic og Sennheiser. Klangbalancen er mere lineær og naturlig end med Bose QC 15, men sidstnævnte er mere letdrevne, har fordelen af aktiv støjdæmpning og er noget billigere.

Konklusion
BeoPlay H6 fra Bang & Olufsen er rålækre hovedtelefoner med særdeles god komfort. Få lukkede hovedtelefoner sidder bedre – det er som at have bløde puder på ørerne! Børstet aluminium på vigtige steder som bøjle og kopper giver øget holdbarhed og højner kvalitetsindtrykket.

Den indbyggede mikrofon gør, at man kan besvare mobilopkald, og kontrollen kan også bruges til at styre basale afspilningsfunktioner.

Lydmæssigt har BeoPlay H6 en fin balance med masser af detaljer og god opløsning. Det, der mangler, er mere bas, ligesom dynamikken over hele linjen kunne have været bedre. Lyden bliver lidt flad, og hovedtelefonerne er lidt for tungtdrevne til smartphone. Hvis du er fan af Beats by Dr. Dre, er det nok ikke de her, du skal have.

Til prisen er der mange alternativer med bedre lyd. Men ikke mange med lige så god komfort.

Lyd & Billede mener

Fremragende komfort Udstråler kvalitet Balanceret lyd Forsigtig bas Tam dynamik

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Propper med fjernsyn

Sommermusik lige i øret

JBL fremmer musikken og dæmper støjen

Scroll to Top