Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Panasonic SC-HTB01

Verdens mindste soundbar?

Har du dårlig plads til lyd derhjemme? Nu kommer Panasonic med en soundbar, der lyder meget større, end den ser ud.

Skrevet af / 01/05/2021 - 12:25
Panasonic SC-HTB01
Audun Hage

Panasonic har hidtil holdt lav profil, når det gælder soundbars, men nu begynder der at ske ting og sager hos den japanske producent, som også har lydspecialisterne fra Technics i ryggen. Deres seneste soundbar, SC-HTB01, er dog ikke særlig stor. Faktisk er det en af de mindste soundbars, vi har haft i hænderne!

Panasonic-soundbaren er ganske vist lidt bredere end Polk Magnifi Mini, som vi tidligere har testet, men også slankere, så den samlet set er mindre. Sat ved siden af en anden kompakt soundbar som Sonos Beam er den lille i sammenligning! Men lad dig ikke narre af størrelsen: Trods de kompakte mål har den lille krabat faktisk gode forudsætninger for at forbedre TV-lyden.

Læs også Lyder større end den ser ud Fra Polk Audio kommer Magnifi Mini – en lillebitte soundbar, der lyder, som om den er meget større.

SoundSlayer

SC-HTB01 – der har fået tilnavnet SoundSlayer – er især rettet mod gaming og andre situationer, der kræver en kompakt lydløsning. Under intense spilsessioner sidder man gerne klistret tæt til skærmen, og derfor er SC-HTB01 skræddersyet til at give god lyd i trange omgivelser og ved såkaldt nærfeltslytning.

Panasonic har spækket soundbaren med fuld 3D-lyd i form af understøttelse af de udbredte lydformater Dolby Atmos og DTS:X. Det involverer dog også en del virtuel lydprocessering: Højttalerløsningen er almindelig stereo (2.1) uden de separate højdekanaler, som man finder på fuldblods Atmos-soundbars.

I stedet har Panasonics ingeniører udtænkt nogle akustiske tricks, der skal simulere ægte surround-sound. Panasonic SoundSlayer har heller ikke nogen separat subwoofer, men baserer sig i stedet på indbyggede bas-enheder.

OBS: Den udgave, Panasonic har sendt os, er en såkaldt Final Fantasy Edition i begrænset oplag. Den adskiller sig fra standardudgaven ved noget udvendig dekoration og et par ekstra lydindstillinger. Bortset fra det er den identisk med den almindelige version, som nu er tilgængelig i Europa.

Let at sætte op

Panasonic-soundbaren ankom til testrummet i en lille kasse – så lille, at vi nærmest ikke troede, den kunne indeholde en højttaler.

Med sine kompakte mål er SC-HTB01 meget let at sætte op. Hvis man leder efter en højttaler, der passer ind i en trang reol, under PC-skærmen eller lignende, kan den være det helt rigtige. Det eneste, der skæmmer lidt, er den separate strømforsyning.

Panasonic-højttalerne har fem små gummifødder underneden, der sikrer, at den står trygt på underlaget. Nogle lysdioder på fronten viser driftsstatus, og med betjeningsknapper på siden er den nem at betjene.

Panasonic har også inkluderet en fjernbetjening på størrelse med et kreditkort, der giver adgang til flere lydindstillinger og indgangsvalg. Men vi fandt det lidt irriterende (og underligt), at der ikke fulgte et batteri med i kassen. Måske en fejl?

Når det gælder tilslutningsmuligheder, kan SC-HTB01 tilbyde HDMI ind og ud, så man kan tilslutte en separat videokilde og sende billedet videre til TV’et. Som regel er det mest praktisk at sende lyden direkte ud af TV’et via HDMI ARC. Vi testede både med HDMI fra et Samsung-TV og med trådløs Bluetooth fra en MacBook, og begge dele fungerede problemfrit med god synkronisering af lyden.

SoundSlayer kan også fungere fint til musikafspilning, men den har f.eks. ikke Wi-Fi, multirumsfunktionalitet eller Spotify Connect. Derfor har man brug for en lydkilde sluttet til højttaleren.

Så længe man har aktiveret HDMI CEC, kan man styre volumen via TV’ets fjernbetjening. Der medfølger som nævnt også en separat fjernbetjening til soundbaren, men den er mest til finjusteringer og kildevalg.

(Foto: Panasonic)

Flere lydindstillinger til spil

Der bliver ikke lagt skjul på, at SoundSlayer specifikt er rettet mod PC- og konsolspil: Panasonic har samarbejdet med Square Enix, producenterne bag Final Fantasy-spillene, om udviklingen af lydindstillingerne. Man kan vælge imellem tre lydindstillinger til forskellige spiltyper – rollespil, skydespil og adventure-spil, der lægger vægt på dialog.

Lyder større end den ser ud

Når jeg rigtig skal sætte en soundbar på prøve, kan jeg godt lide at teste den med Formel 1-dokumentaren Drive to Survive. Netflix-serien (der nu er ude i 3. sæson) er en intens kakofoni af motorstøj, musik og kommentatorstemmer imellem hinanden med hurtige klip mellem racerbanen og interviews i studiet. Desuden er der mixet nogle frække Atmos-lydeffekter ind fra tid til anden. Hvis soundbaren duer til racerløb, duer den til alt!

Jeg må indrømme, at vi ikke havde særlig høje forventninger til lyden: Små højttalere som denne er normalt forbundet med ret trang og indelukket lyd, anæmisk og uden særlig meget dynamik. Så meget desto større var overraskelsen, da vi satte Panasonic-højttaleren til at spille for første gang: Det lyder faktisk forbløffende friskt, noterer jeg.

Umiddelbart imponerer lydgengivelsen fra Panasonic med en meget ren, distinkt og finkornet diskant. Små, billige højttalere er ofte præget af en tynd og svagelig overtonegengivelse, men ikke her. Tværtimod har diskanten masser af energi, spræl og substans, som kommer godt frem på livlige filmlydspor såvel som musik. Det samme kan siges om mellemtonen, der både er fyldig og detaljeret.

Hvad så med bassen? I første omgang gjorde den ikke meget væsen af sig. Men da vi skruede op for volumen og fintunede lydindstillingerne lidt, fik vi faktisk også brugbar bas. Det viser sig, at SC-HTB01 kan spille ret højt, uden at lyden bliver forvrænget.

Overraskende god 3D-effekt

Panasonic er også lykkedes godt med de virtuelle surround-effekter. Den formår at skabe et indtryk af, at lydeffekterne kommer bagfra og fra siden.

Selvfølgelig bliver det ikke lige så præcist som med en fuldblods Atmos-soundbar med separate højdekanaler, og det kan heller ikke sammenlignes med en ægte 5.1 eller 7.1 surround-opsætning. Men det lyder meget større end forventet! Når Formel 1-racerne suser forbi, er der bestemt også bevægelse i lyden.

Inspireret af racerløbet testede vi videre med Xbox-spillet Dirt 5 og oplevede også her, at der var godt gang i lyden fra Panasonic-højttaleren. Selv når vi sidder mindre end en meter væk, formår den at skabe en ret tydelig og troværdig “boble af lyd” omkring os.

Panasonic SoundSlayer er en 2.1-soundbar med to højttaler-enheder til hver kanal foran og separate bas-enheder på toppen til subwooferkanalen. (Foto: Panasonic)

Mangler dybbas

En lille højttaler som denne har selvfølgelig nogle begrænsninger. Hvis man kan lide filmlyden tordnende høj med bas, der kan mærkes i maven, siger det sig selv, at der findes bedre værktøjer til jobbet!

Når vi udfordrer Panasonic-soundbaren med krævende film-lydspor såsom John Wick 3, lyder det utvivlsomt lidt tamt i forhold til de større løsninger på markedet. Det skal gerne kunne mærkes på kroppen, når Keanu Reeves fyrer haglgeværet af og gør en ende på endnu en stakkel. Men adrenalinen begynder aldrig rigtig at pumpe i dette tilfælde. Selv om bassen er tydelig nok, bliver den aldrig særlig hårdtslående eller dyb.

Vi havde gerne set, at Panasonic gav mulighed for at opgradere SoundSlayer med en separat subwoofer. Det havde nok været lige i øret i en opsætning som denne!

Konklusion

Panasonic SC-HTB01 SoundSlayer er lavet til at passe ind, hvor andre lydløsninger bliver for store. Og her synes vi faktisk, at producenten er lykkedes: Små soundbars ender ofte med at gabe over mere, end de kan sluge, men SC-HTB01 lyder overraskende godt i forhold til størrelsen.

Hvis du leder efter en billig, kompakt højttaler til kontoret eller gaming-rummet, er den en fin løsning. Til større rum og mere krævende lydspor med meget bas kan det derimod lyde lidt tyndt. Derfor synes vi, at Panasonic godt kunne have matchet den med “verdens mindste subwoofer”!

Karakter
Panasonic SC-HTB01
Basic

Lyd & Billede mener

Panasonic SoundSlayer leverer imponerende stor lyd fra en lillebitte enhed. Trods kompakte mål formår den at skabe et overbevisende stort lydbillede. Den separate strømforsyning er en stor klods. Vi savner muligheden for at koble en separat subwoofer til.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top