: Ortofon e-Q5

Unik øreprop

De ser ud som en hvilken som helst øreprop, men Ortofons propper er ikke som alle andre propper.
Annonce
Annonce
forfatter

Danske Ortofon er bedst kendt for udmærkede pickup´er til pladespillere. Noget de har lavet siden 1948, da de lancerede den første pickup med bevægelig spole. Siden har de været omkring både kabler og højttalere, men hele tiden har de lavet pickup´er. Nu også ørepropper. I form af e-Q5, som ved første øjekast ser ud som de fleste ørepropper. Men de skjuler et unikt driftsprincip.

De små propper, som leveres i sort, rødt eller sølvgråt, bruger nemlig ikke et helt almindelig element til at genskabe lyd. I stedet har de benyttet et element de kalder Balanced Armature Driver. Kort fortalt sidder elementet i et magnetgap, hvor strømmen bevæger elementet, som har en lille membran på forsiden, i modsætning til almindelige propper, hvor kun membranen er i bevægelse. Konstruktionen, som kommer fra japanske Yashima Electric, er relativt enkel, men effektiv og kombinerer hurtige reaktioner med nøjagtigheden fra et konventionelt design.

Propperne i letmetal er kompakte og virker solide. Der følger ekstra silikonepropper med i forskellige størrelser, men ikke etui. Lidt mærkeligt måske, da de trods alt koster 1.495 kroner.

Når man har fundet de silikonepropper, som passer bedst i øregangen, sidder propperne godt. De er måske ikke lige så superkomfortable som Klipsch bittesmå Image-propper, men de lyder mere åbne, mere dynamiske og friskere. Detaljerigdommen er større, balancen i lydbilledet får både mere af de dybere toner og diskant frem. På mange måder minder de om Sennheiser I8-propperne, med et balanceret og neutralt lydbillede.

Med lidt fyldigere bas ville Ortofon-propperne være strøget opad på vores ønskeliste, i mange tilfælde lyder de nemlig lidt tynde. Noget som delvis kan rettes op ved at presse dem lidt længere ind i øregangen – hvis man vil – eller med en hovedtelefonforstærker tilsluttet.

Annonce

På akustisk musik lyder de fremragende. Strygerklangen kommer virkelig til sin ret her, og de klarer at genskabe rumfølelsen, som er så vigtig for at symfoniorkestre ikke skal lyde som om de spiller i en dåse. Celloer, klavermusik og messingblæsere gnister her, og de lever i høj grad op til konstruktørernes (Yashima) ønske om hurtigere reaktioner og større præcision.

Ortofon e-Q5 er udmærkede ørepropper for kræsne ører, bare pas på at pasformen yder dem retfærdighed.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.