Search
Generic filters

5 trådløse aktive højttalere

 itemprop
5 trådløse aktive højttalere

Den trådløse drøm

Er trådløse højttalere endelig blevet gode nok til at erstatte det traditionelle stereoanlæg?

Udvalget af trådløse højttalere bliver bare ved med at vokse. I januar besøgte vi CES-messen i Las Vegas, hvor fremgangen inden for trådløs lyd var en tydelig trend. Selv inden for det traditionelle hi-fi segment, som ellers har været domineret af stationære musikafspillere og forstærkere – og metertykke kabler – tilbydes der nu nemme måder afspille musik på direkte fra mobil og tablet. De traditionelle højttalerfabrikanter har endelig opdaget de muligheder, der er for at levere komplette lydprodukter.

Enhver, der har holdt en mobiltelefon i hånden, ved at trådløs lyd har sine begrænsninger. Lydkvaliteten svinger, og lyden kan i værste fald forsvinde helt. Den slags problemer er uforenelige med god musikgengivelse. Men nu er teknikken ved at blive moden. Forbedrede Bluetooth-standarder med aptX (der understøttes af de nyeste Android-telefoner fra Samsung, Sony og HTC) samt AirPlay, Wi-Fi og DLNA er med til at gøre trådløs lydoverførsel mere stabilt og pålideligt, også i musikalsk sammenhæng.

Trådløse og trådløse …
For nu at tage det væsentlige først: Ingen af de højttalere, vi omtaler denne gang, er helt trådløse. I så fald skulle de være batteri- eller induktionsdrevne, og det ville blive for kompliceret og for dyrt. Derfor er alle trådløse hi-fi højttalere afhængige af strømtilførsel, og man må stadig have en stikkontakt i nærheden.

Selve signaltilførslen er derimod trådløs. Højttalerne kan modtage trådløse musiksignaler fra en række kilder, enten via Wi-Fi netværket eller direkte fra en mobil enhed via Bluetooth. Desuden findes der andre proprietære løsninger til trådløs overførsel.

Fordele og ulemper
En af fordelene ved “trådløse” højttalere er placeringsvenlighed. Uden behov for en forstærker og lange højttalerkabler står man mere frit med hensyn til at sætte højttalerne, hvor man vil – højt eller lavt, på en hylde eller i et skab – uden at skulle bekymre sig om at trække ledninger på kryds og tværs.

En anden fordel ved aktive højttalere er lydkvaliteten. Siden højttaler-elementer, kabinet og forstærker kan tilpasses nøjagtigt til hinanden, opnås der en meget præcis lydkvalitet med potentiale til at overgå tilsvarende højttalere uden indbygget elektronik. Gode fuldt aktive højttalere kan derfor have bedre lydmæssige forudsætninger end passive højttalere, selv når sidstnævnte kobles til en meget dyr forstærker. Husk at tage det i betragtning, når du sammenligner priserne på aktive og passive højttalere!

Dermed er alt imidlertid ikke fryd og gammen. De indbyggede forstærkere kræver som nævnt strøm, og i nogle tilfælde må lyden også sendes via ledning fra den ene højttalere til den anden (det såkaldte master/slave-princip). Således kan man i nogle tilfælde rent faktisk ende med FLERE ledninger, end man havde med traditionelle højttalere. Derfor er det vigtigt at overveje højttalernes brugsområde, og hvor de primært skal placeres, før man foretager det endelige valg.

annonce

Testen
I denne test kigger vi på fem af de nyeste trådløse højttalerkonstruktioner på markedet. Alle har det tilfælles, at de tilbyder en form for trådløs musikafspilning, men ingen af dem er helt ens, når det gælder teknik og udførelse. Priserne varierer også meget – fra 4.000 og helt op til 20.000 kroner.

annonce

Vi ser nærmere på forskelle inden for teknik, brugervenlighed og lydkvalitet, så du selv kan vurdere, hvilken løsning der passer bedst til dine behov og dit budget.

Produkter i testen

 data-srcset

System Audio Saxo 1 active

Pris: 3999 kr Annonce
Saxo 1 active byder på en overbevisende lydkvalitet med en fyldig mellemtone, distinkte overtoner og en frisk basgengivelse, som man let kommer til at stampe takten til. Højttalerne er lette at bruge både trådløst og kablet. Og så er de meget gunstigt prissat.
Nogle steder må der nødvendigvis spares: Lydkvaliteten er ikke lige så præcis som med dyrere, fuldt aktive højttalere, og den dybeste bas glimrer ved sit fravær.
 data-srcset

Dali Kubik Free + Xtra

Pris: 5499 kr Annonce
Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.
Selv om højttalerne er fuldt aktive, må man trække højttalerkabel mellem dem for at få stereolyd, så i praksis er kun den ene højttaler trådløs. Bassen går ikke så dybt, men man kan udvide med en separat subwoofer. Trådløs tilkobling er begrænset til Bluetooth - her er altså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
 data-srcset

KEF X300A Wireless

Pris: 8795 kr Annonce
KEF X300A Wireless passer til dig, der vil have vellydende “studie-monitors” til din pc og samtidig kunne afspille musik fra trådløse lydkilder. X300A lyder meget spændstigt og dynamisk: Takket være KEF’s specielle koaksial-element spredes lyden ud fra ét og samme punkt, hvilket gør gengivelsen meget fokuseret og præcis.
Uden traditionelle analoge og digitale indgange er det vanskeligt at bruge X300A med lydkilder som tv eller cd-afspiller.
 data-srcset

Audiovector Ki1 Super Discreet

Pris: 12800 kr Annonce
De små Audiovector-højttalere lyder væsentlig større, end de ser ud. Nemlig som ægte hi-fi-højttalere med et stort, åbent lydbillede og imponerende mange detaljer. Ki1 Discreet giver mere musik og mindre forvrængning end mange af konkurrenterne og er et seriøst alternativ til almindelige stereohøjttalere.
Lydkvaliteten er høj, men det er prisen også. Med dobbelte højttalerkabler og fælles strømforsyning kan det også diskuteres, hvor “trådløse” Audiovectors højttalere egentlig er. Det er først og fremmest aktive højttalere, som også har mulighed for Bluetooth-afspilning.
 data-srcset

Bang & Olufsen BeoLab 17

Pris: 19990 kr Annonce
BeoLab 17 har et lækkert udseende i børstet aluminium, med højkvalitets elektronik og kraftige forstærkere indvendig. Lydgengivelsen er ren og spændstig med en solid portion musikalitet. Højkvalitets trådløs lydoverførsel gør, at du kan sløjfe højttalerkablerne næsten helt uden ulemper.
Som sædvanlig for B&O må man regne med en betydelig udskrivning. Ud over summen for højttalerne kræves der også tilbehør i form af en ekstern sender eller et tv fra B&O, for at det fungerer.

  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til 5 trådløse aktive højttalere

   data-srcset

  Nu holder den også vand

  A1 fra Bang & Olufsen er fortsat en af de bedste små Bluetooth-højttalere. Og nu i forbedret og mere robust udgave.

  (Foto: Argon)

  Fuldvoksen hi-fi uden tråd

  Argons aktive højttalere har fordoblet effekten, antallet af basser – og prisen. Men de er fortsat et godt køb.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrenterne

  Bowers & Wilkins’ nyeste trådløse højttaler, Formation Wedge, overbeviser stort på lyden.

   data-srcset

  Festlig IKEA-disko

  Årets sjoveste højttalerpakke med diskolamper, du sætter sammen, præcis som du vil.

   data-srcset

  Koncertlyd i reolen

  Technics laver ikke bare en af de bedste bordhøjttalere i sin klasse, de laver to!

   data-srcset

  Videoanmeldelse: Himmelsk trådløs lyd

  Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.