Search
Generic filters

Audiovector Ki1 Super Discreet

 itemprop
Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hi-fi anno 2014

Audiovectors nye Ki1 Super Discreet er ikke helt som andre aktive højttalere: Her sendes lyden gennem digitale højttalerkabler.

Lyd & Billede mener

De små Audiovector-højttalere lyder væsentlig større, end de ser ud. Nemlig som ægte hi-fi-højttalere med et stort, åbent lydbillede og imponerende mange detaljer. Ki1 Discreet giver mere musik og mindre forvrængning end mange af konkurrenterne og er et seriøst alternativ til almindelige stereohøjttalere.
Lydkvaliteten er høj, men det er prisen også. Med dobbelte højttalerkabler og fælles strømforsyning kan det også diskuteres, hvor “trådløse” Audiovectors højttalere egentlig er. Det er først og fremmest aktive højttalere, som også har mulighed for Bluetooth-afspilning.
 • 1" silke dome-diskant
 • 5" bas/mellemtone
 • Bluetooth, optisk/koaksial ind
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 12800 kr

Audiovector har ligesom System Audio baseret deres aktive højttalere på en af deres eksisterende passive modeller. Men det, der på ydersiden ligner de populære kompakthøjttalere Ki1 Super, er langt mere avanceret på indersiden. Audiovector-konstruktør Ole Klifoth har nemlig valgt en teknisk løsning, der er noget anderledes end konkurrenternes.

Teknik og tilslutninger
Discreet-systemet er baseret på den såkaldte Actiline-teknik udviklet af svenske Opalum, hvor både strøm og lydsignal sendes gennem højttalerkablerne.

Systemet består af to højttalere plus en lille modtagerboks (Hub), der kan modtage trådløse lydsignaler via Bluetooth såvel som analoge og digitale signaler fra stationære lydkilder. Overførslen sker digitalt via et 24 volts jævnstrømssignal, som konverteres til analog lyd af de indbyggede forstærkere og sørger for skånsom signalbehandling helt frem til de specialdesignede højttaler-elementer.

Selve signalbehandlingen er også digital, og ved hjælp af DSP har Audiovector kunnet finjustere og optimere lyden, og udføre tids- og fasekorrektion mellem elementerne. Processoren arbejder med 24 bit/96 kHz opløsning og frekvens, hvilket betyder, at man kan bruge højopløste lydformater sammen med højttalerne uden tab af kvalitet.

Brugervenlighed
Discreet-systemet lyder måske avanceret, men er heldigvis nemt og forudsigeligt at slutte til. Selve højttalerne er altså ikke trådløse, men fordi de ikke har brug for ekstra strømtilførsel, sparer man stadig ledninger i forhold til mange andre aktive højttalere.

Modtagerboksen har en egen strømforsyning, der sættes i stikkontakten. Desuden medfølger et dobbelt højttalerkabel, som kobles til venstre og højre højttaler. En kontakt på bagsiden af hver højttaler angiver så, om den skal gengive venstre eller højre kanal.

Det følger ingen separat fjernbetjening med til Audiovectors system, men det kan “lære” signalerne fra eksisterende fjernbetjeninger. Bluetooth-tilslutningen understøtter selvfølgelig aptX, og Audiovector bruger en egen teknik for at sikre, at lyden transmitteres så tabsfrit som muligt til højttalerne.

annonce

Lydkvalitet
Discreet-systemet er en positiv overraskelse, selv i forhold til de spændstige KEF X300A. Audiovector Ki1 Super er ikke større rent fysisk, men de har et endnu bredere, højere og dybere lydbillede end KEF, kombineret med et bundsolidt stereoperspektiv. Bassen er strammere og mere dynamisk, mens diskanten er frisk og godt opløst. Rent subjektivt opleves det, som om musikken gengives på en roligere, sortere baggrund, hvor selv de mindste detaljer kommer bedre frem. Sådan lyder ægte hi-fi!

annonce

Trods høj præcision er det stadig små højttalere med disses fysiske begrænsninger. Bassen fra Ki1 Super swinger faktisk ikke altid lige så meget på pop, rock og R&B som med KEF eller Dali, og de dybeste toner på Daft Punks “Solar Sailer” kommer heller ikke rigtig ud. Til gengæld er bassen mere neutral, hurtigere og mere præcis, og lader os høre flere klangfarver fra akustiske instrumenter.

Med lydkvalitet på dette niveau er savnet af ekstra dybbas stort, og Audiovector har heldigvis udgang til en separat subwoofer, hvis det ønskes.

Bluetooth-overførslen understøtter selvsagt aptX og fungerer overraskende godt, men vi opnåede som forventet endnu bedre resultater, da vi tilsluttede Discreets Hub til en stationær musikafspiller. Med cd-kvalitet eller bedre vågner Audiovector-højttalerne virkelig til live med en lydkvalitet, der kan udfordre selv meget dyre forstærkere.

Konklusion
Audiovector Ki1 Super Discreet er ikke trådløse højttalere i gængs forstand. I stedet er der tale om avanceret aktiv teknik, hvor både strøm og signal overføres gennem de samme højttalerkabler. Resultatet er vaskeægte hi-fi-lyd uden behov for en stor, tung eller dyr stereoforstærker. Vi tror faktisk, at flere forstærkerproducenter vil ryste i bukserne, når de hører, hvad Audiovector kan til på egen hånd! Men så små, som Ki1 er, kan de ikke flytte bjerge, hvad bas og lydtryk angår.

annonce

Blandt alle højttalerne i testen er det nok de her, der er mest interessante for hi-fi-folket. Alligevel spørger vi os selv, om den relativt dyre teknik ikke snarere hører hjemme i større gulvhøjttalere, hvor man også får dybere basgengivelse. Vi ser i hvert fald frem til at høre, hvad Audiovectors større Discreet-modeller kan præstere.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

  Også i denne test:

   data-srcset

   data-srcset

  Dali Kubik Free + Xtra

  Pris: 5499 kr Annonce
  Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.
  Selv om højttalerne er fuldt aktive, må man trække højttalerkabel mellem dem for at få stereolyd, så i praksis er kun den ene højttaler trådløs. Bassen går ikke så dybt, men man kan udvide med en separat subwoofer. Trådløs tilkobling er begrænset til Bluetooth - her er altså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
   data-srcset

  KEF X300A Wireless

  Pris: 8795 kr Annonce
  KEF X300A Wireless passer til dig, der vil have vellydende “studie-monitors” til din pc og samtidig kunne afspille musik fra trådløse lydkilder. X300A lyder meget spændstigt og dynamisk: Takket være KEF’s specielle koaksial-element spredes lyden ud fra ét og samme punkt, hvilket gør gengivelsen meget fokuseret og præcis.
  Uden traditionelle analoge og digitale indgange er det vanskeligt at bruge X300A med lydkilder som tv eller cd-afspiller.
   data-srcset

  Bang & Olufsen BeoLab 17

  Pris: 19990 kr Annonce
  BeoLab 17 har et lækkert udseende i børstet aluminium, med højkvalitets elektronik og kraftige forstærkere indvendig. Lydgengivelsen er ren og spændstig med en solid portion musikalitet. Højkvalitets trådløs lydoverførsel gør, at du kan sløjfe højttalerkablerne næsten helt uden ulemper.
  Som sædvanlig for B&O må man regne med en betydelig udskrivning. Ud over summen for højttalerne kræves der også tilbehør i form af en ekstern sender eller et tv fra B&O, for at det fungerer.
   data-srcset

  System Audio Saxo 1 active

  Pris: 3999 kr Annonce
  Saxo 1 active byder på en overbevisende lydkvalitet med en fyldig mellemtone, distinkte overtoner og en frisk basgengivelse, som man let kommer til at stampe takten til. Højttalerne er lette at bruge både trådløst og kablet. Og så er de meget gunstigt prissat.
  Nogle steder må der nødvendigvis spares: Lydkvaliteten er ikke lige så præcis som med dyrere, fuldt aktive højttalere, og den dybeste bas glimrer ved sit fravær.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Audiovector Ki1 Super Discreet

   data-srcset

  Nu holder den også vand

  A1 fra Bang & Olufsen er fortsat en af de bedste små Bluetooth-højttalere. Og nu i forbedret og mere robust udgave.

  (Foto: Argon)

  Fuldvoksen hi-fi uden tråd

  Argons aktive højttalere har fordoblet effekten, antallet af basser – og prisen. Men de er fortsat et godt køb.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrenterne

  Bowers & Wilkins’ nyeste trådløse højttaler, Formation Wedge, overbeviser stort på lyden.

   data-srcset

  Festlig IKEA-disko

  Årets sjoveste højttalerpakke med diskolamper, du sætter sammen, præcis som du vil.

   data-srcset

  Koncertlyd i reolen

  Technics laver ikke bare en af de bedste bordhøjttalere i sin klasse, de laver to!

   data-srcset

  Videoanmeldelse: Himmelsk trådløs lyd

  Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.