Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hi-fi anno 2014

Audiovectors nye Ki1 Super Discreet er ikke helt som andre aktive højttalere: Her sendes lyden gennem digitale højttalerkabler.

Skrevet af / 27/03/2014 - 14:12
Audiovector Ki1 Super Discreet
Audun Hage

Audiovector har ligesom System Audio baseret deres aktive højttalere på en af deres eksisterende passive modeller. Men det, der på ydersiden ligner de populære kompakthøjttalere Ki1 Super, er langt mere avanceret på indersiden. Audiovector-konstruktør Ole Klifoth har nemlig valgt en teknisk løsning, der er noget anderledes end konkurrenternes.

Teknik og tilslutninger
Discreet-systemet er baseret på den såkaldte Actiline-teknik udviklet af svenske Opalum, hvor både strøm og lydsignal sendes gennem højttalerkablerne.

Systemet består af to højttalere plus en lille modtagerboks (Hub), der kan modtage trådløse lydsignaler via Bluetooth såvel som analoge og digitale signaler fra stationære lydkilder. Overførslen sker digitalt via et 24 volts jævnstrømssignal, som konverteres til analog lyd af de indbyggede forstærkere og sørger for skånsom signalbehandling helt frem til de specialdesignede højttaler-elementer.

Selve signalbehandlingen er også digital, og ved hjælp af DSP har Audiovector kunnet finjustere og optimere lyden, og udføre tids- og fasekorrektion mellem elementerne. Processoren arbejder med 24 bit/96 kHz opløsning og frekvens, hvilket betyder, at man kan bruge højopløste lydformater sammen med højttalerne uden tab af kvalitet.

Brugervenlighed
Discreet-systemet lyder måske avanceret, men er heldigvis nemt og forudsigeligt at slutte til. Selve højttalerne er altså ikke trådløse, men fordi de ikke har brug for ekstra strømtilførsel, sparer man stadig ledninger i forhold til mange andre aktive højttalere.

Modtagerboksen har en egen strømforsyning, der sættes i stikkontakten. Desuden medfølger et dobbelt højttalerkabel, som kobles til venstre og højre højttaler. En kontakt på bagsiden af hver højttaler angiver så, om den skal gengive venstre eller højre kanal.

Det følger ingen separat fjernbetjening med til Audiovectors system, men det kan “lære” signalerne fra eksisterende fjernbetjeninger. Bluetooth-tilslutningen understøtter selvfølgelig aptX, og Audiovector bruger en egen teknik for at sikre, at lyden transmitteres så tabsfrit som muligt til højttalerne.

Lydkvalitet
Discreet-systemet er en positiv overraskelse, selv i forhold til de spændstige KEF X300A. Audiovector Ki1 Super er ikke større rent fysisk, men de har et endnu bredere, højere og dybere lydbillede end KEF, kombineret med et bundsolidt stereoperspektiv. Bassen er strammere og mere dynamisk, mens diskanten er frisk og godt opløst. Rent subjektivt opleves det, som om musikken gengives på en roligere, sortere baggrund, hvor selv de mindste detaljer kommer bedre frem. Sådan lyder ægte hi-fi!

Trods høj præcision er det stadig små højttalere med disses fysiske begrænsninger. Bassen fra Ki1 Super swinger faktisk ikke altid lige så meget på pop, rock og R&B som med KEF eller Dali, og de dybeste toner på Daft Punks “Solar Sailer” kommer heller ikke rigtig ud. Til gengæld er bassen mere neutral, hurtigere og mere præcis, og lader os høre flere klangfarver fra akustiske instrumenter.

Med lydkvalitet på dette niveau er savnet af ekstra dybbas stort, og Audiovector har heldigvis udgang til en separat subwoofer, hvis det ønskes.

Bluetooth-overførslen understøtter selvsagt aptX og fungerer overraskende godt, men vi opnåede som forventet endnu bedre resultater, da vi tilsluttede Discreets Hub til en stationær musikafspiller. Med cd-kvalitet eller bedre vågner Audiovector-højttalerne virkelig til live med en lydkvalitet, der kan udfordre selv meget dyre forstærkere.

Konklusion
Audiovector Ki1 Super Discreet er ikke trådløse højttalere i gængs forstand. I stedet er der tale om avanceret aktiv teknik, hvor både strøm og signal overføres gennem de samme højttalerkabler. Resultatet er vaskeægte hi-fi-lyd uden behov for en stor, tung eller dyr stereoforstærker. Vi tror faktisk, at flere forstærkerproducenter vil ryste i bukserne, når de hører, hvad Audiovector kan til på egen hånd! Men så små, som Ki1 er, kan de ikke flytte bjerge, hvad bas og lydtryk angår.

Blandt alle højttalerne i testen er det nok de her, der er mest interessante for hi-fi-folket. Alligevel spørger vi os selv, om den relativt dyre teknik ikke snarere hører hjemme i større gulvhøjttalere, hvor man også får dybere basgengivelse. Vi ser i hvert fald frem til at høre, hvad Audiovectors større Discreet-modeller kan præstere.

Lyd & Billede mener

De små Audiovector-højttalere lyder væsentlig større, end de ser ud. Nemlig som ægte hi-fi-højttalere med et stort, åbent lydbillede og imponerende mange detaljer. Ki1 Discreet giver mere musik og mindre forvrængning end mange af konkurrenterne og er et seriøst alternativ til almindelige stereohøjttalere. Lydkvaliteten er høj, men det er prisen også. Med dobbelte højttalerkabler og fælles strømforsyning kan det også diskuteres, hvor “trådløse” Audiovectors højttalere egentlig er. Det er først og fremmest aktive højttalere, som også har mulighed for Bluetooth-afspilning.

Også i denne test:

5 trådløse aktive højttalere

System Audio Saxo 1 active

Billig vellyd

System Audios første aktive højttalere er baseret på den populære budgetmodel Saxo 1. Med lav pris og høj ydelse er de et rart bekendtskab.

Saxo 1 active byder på en overbevisende lydkvalitet med en fyldig mellemtone, distinkte overtoner og en frisk basgengivelse, som man let kommer til at stampe takten til. Højttalerne er lette at bruge både trådløst og kablet. Og så er de meget gunstigt prissat.
Nogle steder må der nødvendigvis spares: Lydkvaliteten er ikke lige så præcis som med dyrere, fuldt aktive højttalere, og den dybeste bas glimrer ved sit fravær.
Læs hele testen

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og almindelig Wi-Fi. B&O’s nye trådløse højttalere kan spille musik i op til 24 bit lydkvalitet – uden højttalerkabler!

BeoLab 17 har et lækkert udseende i børstet aluminium, med højkvalitets elektronik og kraftige forstærkere indvendig. Lydgengivelsen er ren og spændstig med en solid portion musikalitet. Højkvalitets trådløs lydoverførsel gør, at du kan sløjfe højttalerkablerne næsten helt uden ulemper.
Som sædvanlig for B&O må man regne med en betydelig udskrivning. Ud over summen for højttalerne kræves der også tilbehør i form af en ekstern sender eller et tv fra B&O, for at det fungerer.
Læs hele testen

KEF X300A Wireless

Skrivebordets konger

KEF X300A er nogle af vores favoritter blandt aktive højttalere. Nu er de også blevet trådløse, og forventningerne til X300A Wireless er selvfølgelig høje.

KEF X300A Wireless passer til dig, der vil have vellydende “studie-monitors” til din pc og samtidig kunne afspille musik fra trådløse lydkilder. X300A lyder meget spændstigt og dynamisk: Takket være KEF’s specielle koaksial-element spredes lyden ud fra ét og samme punkt, hvilket gør gengivelsen meget fokuseret og præcis.
Uden traditionelle analoge og digitale indgange er det vanskeligt at bruge X300A med lydkilder som tv eller cd-afspiller.
Læs hele testen

Dali Kubik Free + Xtra

Ladies in red

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.
Selv om højttalerne er fuldt aktive, må man trække højttalerkabel mellem dem for at få stereolyd, så i praksis er kun den ene højttaler trådløs. Bassen går ikke så dybt, men man kan udvide med en separat subwoofer. Trådløs tilkobling er begrænset til Bluetooth - her er altså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top