: KEF X300A Wireless

Skrivebordets konger

KEF X300A er nogle af vores favoritter blandt aktive højttalere. Nu er de også blevet trådløse, og forventningerne til X300A Wireless er selvfølgelig høje.
Lyd & Billede mener
KEF X300A Wireless passer til dig, der vil have vellydende “studie-monitors” til din pc og samtidig kunne afspille musik fra trådløse lydkilder. X300A lyder meget spændstigt og dynamisk: Takket være KEF’s specielle koaksial-element spredes lyden ud fra ét og samme punkt, hvilket gør gengivelsen meget fokuseret og præcis.
Uden traditionelle analoge og digitale indgange er det vanskeligt at bruge X300A med lydkilder som tv eller cd-afspiller.
Specifikationer
  • 1" silke dome-diskant
  • 5" bas/mellemtone
  • Bluetooth, optisk/koaksial ind
  • Actiline digitalforstærkere
Annonce
Annonce
forfatter

Engelsk KEF er en af verdens ældste og mest respekterede højttalerproducenter, og de har ikke sparet på ressourcerne, da deres nye aktive højttalere skulle lanceres. De oprindelige X300A lød da også vældig overbevisende med meget fokuseret lyd takket KEF’s specielle Uni-Q element.

Teknik og tilslutninger
Uni-Q koaksial-elementet består af en diskant-enhed monteret i midten af et bas/mellemtone-element med lang slaglængde. Takket være det avancerede højttaler-element spredes hele det gengivne frekvensområde fra samme punkt, og lydgengivelsen bliver meget præcis og fokuseret.

KEF X300A Wireless har i øvrigt samme konstruktion som den kablede model X300A: Hver af højttalerne har indbygget D/A-konverter og dobbelt forstærker med DSP Digital Signal Processing og delefilter. Men også her må man trække et kabel – i dette tilfælde et digitalt USB – fra højttaler 1 til højttaler 2. Så helt trådløse er de ikke.

Brugervenlighed
Hovedhøjttaleren er udstyret med en indbygget Wi-Fi antenne til at koble sig på det trådløse hjemmenetværk. Så bliver X300A Wireless synlige som afspilningsenhed på netværket, og de bliver nemme at forbinde til Apple iOS-enheder via AirPlay. Android-brugere kan downloade en separat KEF-app til at styre musikken via smartphone.

Fordelen ved musikafspilning via Wi-Fi/DLNA er typisk højere lydkvalitet end via Bluetooth, men det kan tage længere tid at få forbindelse, og du er afhængig af et lokalt trådløst netværk. Alternativt kan man bruge USB-kabel.

Annonce

Det, vi savner allermest, er traditionelle digitale (optisk og koaksial) eller analoge indgange. Sådanne tilkoblingsmuligheder havde gjort det nemmere at slutte X300A Wireless til tv, hjemmebiograf eller musikafspillere, og at KEF har fravalgt dem, står som lidt af en gåde. X300A har heller ikke udgang til aktiv subwoofer, så må man tage, hvad man får af dybbas.

Lydkvalitet
KEF-højttalerne byder på en meget fokuseret og åben lydgengivelse, der er en klasse over, hvad System Audio og Dali kan præstere. Det hører man først ved, at selve lydbilledet er meget større, dybere og mere fokuseret. Placeringen af instrumenter er mere præcis, og vokalgengivelsen ekstremt klar og detaljeret – sangerne kommer næsten ud i rummet!

Det er generelt en mere energisk og sprudlende lyd, og fans af klassisk musik vil garanteret sætte pris på den mere nuancerede og luftige rumfornemmelse. X300A har desuden en meget dynamisk og præcis basgengivelse, hvor trommeslag føles langt mere potente end fra de to danske udfordrere.

Sidste gang vi testede X300A, konkluderede vi, at de var blandt de bedste, vi havde hørt til typisk nærfeltslytning. Og KEF-højttalerne er virkelig i deres rette element på hver side af pc-skærmen. De viser sig imidlertid at have nogle begrænsninger i en stor stue med større lytteafstand: Lydstyrken er lidt for begrænset til hjemmefester, og heller ikke her skal du forvente at høre – eller mærke – de dybeste orgeltoner.

Den største fordel ved den trådløse version er muligheden for AirPlay og DLNA-tilkobling, som i praksis giver bedre og mere stabil lydkvalitet end Bluetooth, med evnen til at afspille musik i cd-kvalitet (16 bit) fra iPhone/iPad eller iTunes.

Annonce

Konklusion
Med KEF X300A Wireless får du en nærværende og super detaljeret lydgengivelse, som er perfekt til skrivebordet. X300A giver derimod ikke lige så stor wow-effekt i en stor stue med højttalerne placeret på stativer. Også klangmæssigt oplever vi, at X300A Wireless egner sig bedst til mindre rum og værelser, hvor man kan sidde relativt tæt på højttalerne – ikke mindst fordi den maksimale lydstyrke også er lidt begrænset.

Men alligevel: Hvis du er på jagt efter aktive højttalere, bør disse stå på listen over kandidater.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

System Audio Saxo 1 active

Billig vellyd

System Audios første aktive højttalere er baseret på den populære budgetmodel Saxo 1. Med lav pris og høj ydelse er de et rart bekendtskab.

Saxo 1 active byder på en overbevisende lydkvalitet med en fyldig mellemtone, distinkte overtoner og en frisk basgengivelse, som man let kommer til at stampe takten til. Højttalerne er lette at bruge både trådløst og kablet. Og så er de meget gunstigt prissat.
Nogle steder må der nødvendigvis spares: Lydkvaliteten er ikke lige så præcis som med dyrere, fuldt aktive højttalere, og den dybeste bas glimrer ved sit fravær.

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og almindelig Wi-Fi. B&O’s nye trådløse højttalere kan spille musik i op til 24 bit lydkvalitet – uden højttalerkabler!

BeoLab 17 har et lækkert udseende i børstet aluminium, med højkvalitets elektronik og kraftige forstærkere indvendig. Lydgengivelsen er ren og spændstig med en solid portion musikalitet. Højkvalitets trådløs lydoverførsel gør, at du kan sløjfe højttalerkablerne næsten helt uden ulemper.
Som sædvanlig for B&O må man regne med en betydelig udskrivning. Ud over summen for højttalerne kræves der også tilbehør i form af en ekstern sender eller et tv fra B&O, for at det fungerer.

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hi-fi anno 2014

Audiovectors nye Ki1 Super Discreet er ikke helt som andre aktive højttalere: Her sendes lyden gennem digitale højttalerkabler.

De små Audiovector-højttalere lyder væsentlig større, end de ser ud. Nemlig som ægte hi-fi-højttalere med et stort, åbent lydbillede og imponerende mange detaljer. Ki1 Discreet giver mere musik og mindre forvrængning end mange af konkurrenterne og er et seriøst alternativ til almindelige stereohøjttalere.
Lydkvaliteten er høj, men det er prisen også. Med dobbelte højttalerkabler og fælles strømforsyning kan det også diskuteres, hvor “trådløse” Audiovectors højttalere egentlig er. Det er først og fremmest aktive højttalere, som også har mulighed for Bluetooth-afspilning.

Dali Kubik Free + Xtra

Ladies in red

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.
Selv om højttalerne er fuldt aktive, må man trække højttalerkabel mellem dem for at få stereolyd, så i praksis er kun den ene højttaler trådløs. Bassen går ikke så dybt, men man kan udvide med en separat subwoofer. Trådløs tilkobling er begrænset til Bluetooth - her er altså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.