Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: KEF X300A Wireless

Skrivebordets konger

KEF X300A er nogle af vores favoritter blandt aktive højttalere. Nu er de også blevet trådløse, og forventningerne til X300A Wireless er selvfølgelig høje.

Publiceret 27/03/2014 - 03:13
KEF X300A Wireless
Audun Hage

Engelsk KEF er en af verdens ældste og mest respekterede højttalerproducenter, og de har ikke sparet på ressourcerne, da deres nye aktive højttalere skulle lanceres. De oprindelige X300A lød da også vældig overbevisende med meget fokuseret lyd takket KEF’s specielle Uni-Q element.

Teknik og tilslutninger
Uni-Q koaksial-elementet består af en diskant-enhed monteret i midten af et bas/mellemtone-element med lang slaglængde. Takket være det avancerede højttaler-element spredes hele det gengivne frekvensområde fra samme punkt, og lydgengivelsen bliver meget præcis og fokuseret.

KEF X300A Wireless har i øvrigt samme konstruktion som den kablede model X300A: Hver af højttalerne har indbygget D/A-konverter og dobbelt forstærker med DSP Digital Signal Processing og delefilter. Men også her må man trække et kabel – i dette tilfælde et digitalt USB – fra højttaler 1 til højttaler 2. Så helt trådløse er de ikke.

Brugervenlighed
Hovedhøjttaleren er udstyret med en indbygget Wi-Fi antenne til at koble sig på det trådløse hjemmenetværk. Så bliver X300A Wireless synlige som afspilningsenhed på netværket, og de bliver nemme at forbinde til Apple iOS-enheder via AirPlay. Android-brugere kan downloade en separat KEF-app til at styre musikken via smartphone.

Fordelen ved musikafspilning via Wi-Fi/DLNA er typisk højere lydkvalitet end via Bluetooth, men det kan tage længere tid at få forbindelse, og du er afhængig af et lokalt trådløst netværk. Alternativt kan man bruge USB-kabel.

Det, vi savner allermest, er traditionelle digitale (optisk og koaksial) eller analoge indgange. Sådanne tilkoblingsmuligheder havde gjort det nemmere at slutte X300A Wireless til tv, hjemmebiograf eller musikafspillere, og at KEF har fravalgt dem, står som lidt af en gåde. X300A har heller ikke udgang til aktiv subwoofer, så må man tage, hvad man får af dybbas.

Lydkvalitet
KEF-højttalerne byder på en meget fokuseret og åben lydgengivelse, der er en klasse over, hvad System Audio og Dali kan præstere. Det hører man først ved, at selve lydbilledet er meget større, dybere og mere fokuseret. Placeringen af instrumenter er mere præcis, og vokalgengivelsen ekstremt klar og detaljeret – sangerne kommer næsten ud i rummet!

Det er generelt en mere energisk og sprudlende lyd, og fans af klassisk musik vil garanteret sætte pris på den mere nuancerede og luftige rumfornemmelse. X300A har desuden en meget dynamisk og præcis basgengivelse, hvor trommeslag føles langt mere potente end fra de to danske udfordrere.

Sidste gang vi testede X300A, konkluderede vi, at de var blandt de bedste, vi havde hørt til typisk nærfeltslytning. Og KEF-højttalerne er virkelig i deres rette element på hver side af pc-skærmen. De viser sig imidlertid at have nogle begrænsninger i en stor stue med større lytteafstand: Lydstyrken er lidt for begrænset til hjemmefester, og heller ikke her skal du forvente at høre – eller mærke – de dybeste orgeltoner.

Den største fordel ved den trådløse version er muligheden for AirPlay og DLNA-tilkobling, som i praksis giver bedre og mere stabil lydkvalitet end Bluetooth, med evnen til at afspille musik i cd-kvalitet (16 bit) fra iPhone/iPad eller iTunes.

Konklusion
Med KEF X300A Wireless får du en nærværende og super detaljeret lydgengivelse, som er perfekt til skrivebordet. X300A giver derimod ikke lige så stor wow-effekt i en stor stue med højttalerne placeret på stativer. Også klangmæssigt oplever vi, at X300A Wireless egner sig bedst til mindre rum og værelser, hvor man kan sidde relativt tæt på højttalerne – ikke mindst fordi den maksimale lydstyrke også er lidt begrænset.

Men alligevel: Hvis du er på jagt efter aktive højttalere, bør disse stå på listen over kandidater.

Lyd & Billede mener

KEF X300A Wireless passer til dig, der vil have vellydende “studie-monitors” til din pc og samtidig kunne afspille musik fra trådløse lydkilder. X300A lyder meget spændstigt og dynamisk: Takket være KEF’s specielle koaksial-element spredes lyden ud fra ét og samme punkt, hvilket gør gengivelsen meget fokuseret og præcis. Uden traditionelle analoge og digitale indgange er det vanskeligt at bruge X300A med lydkilder som tv eller cd-afspiller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Enestående lydkvalitet

Ægte biograf med high-end soundbar

Slår Sonos på hjemmebane

Fyldig lyd og fuld streaming

Debutanter med 30 års erfaring

En ganske usædvanlig højttaler

Scroll to Top