: Elac BS 73

Silkebløde vokaler

Fra Elac kommer nogle små højttalere med en charmerende stor og fyldig klang.
Lyd & Billede mener
En dejlig åben og varm lyd karakterisere disse højttalere, som aldrig skærer i ørerne.
Bassen er lidt mere forsigtig, og Elac har ikke lige så dynamisk og sprælsk lyd som de heftigste konkurrenter i prisklassen.
Specifikationer
 • 6" bas/mellemtone

 • 1" dome-diskant
 • Følsomhed: 87,5 dB ved 1 W/8 ohm
 • Frekvensområde: 45 Hz – 28 kHz
 • Sort eller hvid lak-finish (mat)
 • Mål: 28 x 17 x 28 cm
 • Annonce
  Annonce
  forfatter

  Tyske Elac har oparbejdet et solidt ry de senere år: Den Kiel-baserede producent er kendt for at levere højttalere med god byggekvalitet og avancerede tekniske løsninger. Det, de er mest kendt for, er dog den særlige bånddiskant Air Motion Transformer, som giver en meget udstrakt og velopløst diskant.

  De højttalere, vi ser på her, må dog klare sig uden. Elacs nye budgetserie Line 70 kommer nemlig med mere almindelige diskanter, og kompakthøjttalerne BS 73 bruger en 25 mm silke-dome sammen med en 150 mm bas/mellemtone. Elac er således blandt de mindste højttalere i testen.

  Basporten sidder på bagsiden, monteret over højttalerterminalerne, som er af single-wiring typen. Kabinettet har elegant afrundede kanter og kommer med mat enten sort eller hvid finish.

  Lydkvalitet
  Elac-højttalerne viser sig at være fremragende højttalere på mange måder. De har en imponerende ren lydkarakter. Emilie Nicolas’ vokal lyder klokkeklart uden at blive skinger, og de kan sagtens spille højt, uden at lyden bliver forvrænget eller anstrengende at lytte til. Der er ingen tendens til resonanser eller mislyde, og meget af Elacs “dna” er bevaret i denne prisklasse.

  Daft Punks bastunge musik byder dog på udfordringer for de små højttalere. Selv om de har fremragende punch i den øvre del af bassen, kommer de lidt til kort på de dybere bastoner. Den fede synth-bas flyder ud, og anslagene er ikke så klart defineret.

  Annonce

  Sammenlignet med konkurrenterne kan man også høre, at BS 73 mangler lidt pep og dynamik. Elac har f.eks. en mere forsigtig gengivelse af synth-percussion end Canton og PSB. De mangler noget friskhed i toppen, og mellemtonen opleves som mere tør og mindre livlig.

  Elac-højttalerne har også en lidt mørkere, mere tilbagelænet klangkarakter, hvor vi så at sige er længere væk fra Nick Cave og hans band. De sange, vi har valgt, er ikke så medrivende at lytte til. “Simpelthen lidt mattere i lakken end de bedste i testen,” som Lasse siger.

  Ikke helt til tops
  Elac BS 73 leverer en fin, fyldig og behagelig klang og er glimrende højttalere på mange måder. Når det alligevel ikke lykkes dem at imponere testpanelet i særlig høj grad, skyldes det mest af alt, at konkurrencen i dette segment er meget hård.

  BS 73 leverer ganske vist en finslebet og detaljeret lydgengivelse, men når altså ikke til tops i dette selskab.

  Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
  for at læse videre.

  Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

  Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
  Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
  Se flere muligheder her

  Også i denne test:

  Canton Chrono 502.2

  Silkelyd fra bogreolen

  Nogle af de mest kompakte højttalere i testen lyder blødt og forførende.

  Højttalerne har noget nær den lækreste udførelse, vi har set i denne klasse. Desuden lyder de både fint og opløst med meget luftige overtoner. De kompakte mål gør dem meget placeringsvenlige.
  Bassen er ikke så heftig, og der mangler også lidt attack opad i toneområdet.

  Bowers & Wilkins 685 S2

  Guldstandarden

  600-serien fra Bowers & Wilkins har i årevis været målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. De opgraderede 685 S2 viser igen, hvor skabet skal stå!

  685 S2 præges af en detaljeret mellemtone og en finkornet diskant, som slipper flere detaljer igennem end konkurrenterne, plus en balanceret lydkarakter, der egner sig godt til alle slags musik.
  Når man prøver at gøre alle tilpas, kan det også blive en smule kedeligt for nogle. Der er andre testdeltagere med endnu mere bastryk og energi.

  Klipsch RP-160M

  Storslåede

  Højttalerne fra Klipsch er et nummer større end de andre testdeltagere og bevæbnet til tænderne med kraftige horndiskanter og bas-elementer. Det kan høres!

  Med stor og kraftig lyd samt en følsomhed på hele 95 dB kan Klipsch-højttalerne give imponerende resultater selv med en moderat, overkommelig forstærker.
  De tunge højttalere kan ikke uden videre være i en bogreol.

  PSB Imagine XB

  Energi til overmål

  Disse små krabater passer fint ind i bogreolen og varter op med overraskende livlig lyd.

  Højttalerne lyder større, end de ser ud, med en frisk og rytmisk spillestil. Meget underholdende og med mange detaljer i lydbilledet. Også meget placeringsvenlige.
  Andre højttalere i klassen har dybere bas, og mange har en blødere, glattere spillestil.

  SVS Prime Bookshelf

  Tåler godt med tryk

  SVS er kendt for deres hjemmebiograf-systemer. Disse højttalere vil nok også trives bedst i hjemmebiografen.

  SVS Prime Bookshelf har en heftig basrespons af kompakthøjttalere at være. Basrytmerne har god slagkraft, og højttalerne lyder aldrig hårdt selv ved høj volumen.
  Vi savner mere luftige overtoner. Instrumenter og sangstemmer lyder lidt dæmpet og mangler gnist og energi.
  Har du dette produkt?
  Giv din karakter.

  0 / 5. Antal stemmer: 0

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

   

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
  Annonce
  Annonce

  Læs også

  TCL P815 sprænger ingen grænser, men til gengæld laver det heller ikke hul i tegnebogen.
  Vil du have et TV, der ikke ser ud som et TV? Så kan Samsungs formstærke The Serif være et frisk alternativ.
  Leder du efter et elegant TV, der ikke fylder så meget? Så kan Samsungs mindste ramme-TV være en smart løsning.
  Mini-LED er årets store nyhed på TV-fronten: Med tusindvis af lysdioder håber producenterne at puste nyt liv i LCD-teknologien. Kinesiske TCL er blandt de første til at tage den i brug!
  Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
  Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
  Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
  Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
  Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
  JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
  Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
  Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
  Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
  Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
  Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!
  Samsung Galaxy SmartTag er en lille Bluetooth-brik, som holder styr på dine ejendele.