Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Fire surround-receivere

Hjemmebio så det swinger

Disse surround-receivere giver meget sejere lyd, end nogen soundbar kan drømme om.

Skrevet af / 24/10/2016 - 06:00
Fire surround-receivere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Ordentlig indlevelse i film og tv kræver ordentlig lyd. Og selv om vi er glade for simple soundbars med deres mange trådløse muligheder, er det kun separate komponenter, der rigtig får vildskaben frem. De surround-receivere, vi ser på her, er perfekte eksempler, da de – kombineret med nogle ordentlige højttalere – virkelig kan blæse liv i hjemmebiografen.

De bedste receivere til 5.000-6.000 kroner yder de nye Ultra HD Blu-ray-film retfærdighed ved at gengive lydsporet i al sin pomp og pragt. Desuden har de Dolby Atmos med lyd fra loftet, som – bogstavelig talt – løfter oplevelsen til nye højder.

Tag f.eks. den blodige superheltefilm Deadpool. I UHD-opløsning er billedet fantastisk, og med et ordentligt hjemmebio-anlæg oveni løftes oplevelsen til nye dimensioner. Regn, der kommer ovenfra, og biler, der flyver hen over hovedet på os. Det er bare fedt at sidde i en boble af lyd!

De virkelig heftige oplevelser starter her, og vi fraråder at købe noget, der er meget billigere. Men du skal være lidt interesseret for at gå efter en komponentløsning, da en receiver kan være lidt mere besværlig at slutte til og indstille end en simpel soundbar.

Billigere receivere er lige så komplicerede at indstille, men betaler sig ikke i samme grad i form af heftige oplevelser. Går du derimod længere op i pris, får du endnu mere kraft og kontrol – ud over flere af de vigtige detaljer i lydbilledet – men uden at sammenligne direkte vil du næppe savne noget med en af receiverne i denne test.

 

Musik-streaming

I dag skal en surround-receiver kunne mere end filmlyd. Den skal også kunne sluge de musikformater, du smider efter den. Hvad enten man vil afspille musik trådløst fra mobilen eller fra en netværks-pc, er det vigtigt, at receiveren ikke bliver en bremseklods i systemet.

Derfor har de fleste receivere i dag – inklusive alle testkandidaterne – trådløs netværksforbindelse og kan afspille musik på flere måder. Det være sig via AirPlay, Bluetooth, DLNA (lidt mere avanceret, men kompatibelt med alle computere) og endda internetradio. Nogle kan desuden afspille højopløste musikformater, og sådan som vinylsalget er steget, er det også fint med pladespillerindgang (som alle, undtagen Denon, har).

 

Trådløst multirum

Multirumsfunktionalitet er også stort for tiden. Derfor har stadig flere receivere mulighed for at indgå i et trådløst multirumssystem, så man kan spille samme musik i flere rum, hvor komponenterne kommunikerer trådløst med hinanden.

Det gælder i skrivende stund kun Yamaha med deres MusicCast, men når du læser denne test, vil både Pioneers og Onkyos receivere sandsynligvis have fået tilsvarende funktionalitet med FireConnect. I testperioden var dette system dog ikke klar, så det har vi ikke fået testet.

Denon har deres HEOS-system, men har valgt ikke at udstyre AVR-X2300W med denne det. Hvis du vil have multirum med Denon, er du nødt til at købe en HEOS Link-adapter.

 

4K Ultra HD

4K Ultra HD understøttes af alle receiverne. Det betyder, at du kan slutte en UHD Blu-ray-afspiller – f.eks. Panasonic UB900 – til en af HDMI-indgangene og sende billedsignalet videre til en kompatibel projektor eller et ditto tv, mens lydsignalet gengives af receiveren. Alle nye receivere understøtter de nyeste licenser, fuld farvedybde og højt dynamisk omfang (HDR), så du er garanteret, at det virker.

Med et par højttalere monteret i loftet kan du nyde et ægte tredimensionelt lydbillede med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustration: Pioneer/Onkyo
Med et par højttalere monteret i loftet kan du nyde et ægte tredimensionelt lydbillede med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustration: Pioneer/Onkyo

Fjernbetjening

Bemærk, at ingen af de medfølgende fjernbetjeninger i denne prisklasse har bagbelysning, som ellers kan gøre valg og indstillinger i et mørkt rum lettere. Men alle receiverne kan styres med en app, så du i stedet kan bruge din smartphone eller tablet som fjernbetjening.

 

Sådan testede vi

Receiverne blev testet sammen med Ultra HD Blu-ray-afspilleren Panasonic DMP-UB900 og sluttet til vores 7.1 Procella THX højttalersystem. Det er meget dyre højttalere, men de er ikke svære at drive og er gode til at skelne mellem forskellige forstærkere.

Til musik i stereo har vi anvendt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté for at skille fårene fra bukkene.

Receivere har kørt deres automatiske højttaleropsætning med rumkorrektion. Om nødvendigt er vi gået ind bagefter og har justeret lidt på afstande, delefrekvens og volumen for at få det helt symmetrisk, men vi har ladet receiverne fastsætte klangbalancen (EQ).

Som testfilm har vi valgt Deadpool med Dolby Atmos-lydspor. Musik i surround er jazzalbummet Quiet Winter Night på Blu-ray med den norske pianist Jan Gunnar Hoff og hans ensemble. Det er i 7.1 surround, og nogle receivere skal, besværligt nok, omkalibreres mellem dette og Atmos, da de kun har syv og ikke ni kanaler.

Ellers har vi valgt at spille musik i stereo med Tidal HiFi på iPhone 6 Plus via AirPlay, mens Yamaha – som i testperioden havde testens eneste receiver med multirumsfunktionalitet – er blevet testet med deres egen MusicCast-app.

Alle receiverne er blevet opdateret med den nyeste software før testen.

Produkter i denne test

Yamaha RX-V781

Stadig kongen

Det ser ud til, at Yamaha for alvor har knækket hjembio-koden, da de endnu en gang stikker af fra feltet.

Her er mere overskud og kraft end hos de andre samt elegant gengivelse af både film og musik. Receiveren er også den mest gennemførte, hvad funktioner angår.
I skrivende stund er der stadig ikke understøttelse af Tidal og Apple Music i MusicCast-systemet. Skærmmenuen er ikke så simpel som på Denon.
Læs hele testen

Pioneer VSX-1131

Tryk på

Pioneer har fin funktionalitet og giver klar og kraftfuld lyd.

Her er godt med tilslutningsmuligheder, og receiveren fungerer til dels fremragende til filmlyd og også fint til musik.
Rumkorrektionen giver lidt spids lyd på musik i stereo. Skift mellem 5.1.2 Atmos og 7.1 med ekstra baghøjttalere skal gøres manuelt i opsætningsmenuen.
Læs hele testen

Denon AVR-X2300W

Luftige toner

Denon går lidt mere forsigtigt til værks, men vinder på svævende overtoner og fin musikgengivelse. Desuden den mest brugervenlige skærmmenu.

Denon lyder blødt, varmt og behageligt med både film og musik. Det velprøvede Audyssey MultEQ XT er stadig et af markedets bedste rumkorrektionssystemer.
Nogle vil savne power. Kun syv højttalerudgange gør, at man ikke så let kan skifte mellem 7.1 og Dolby Atmos. Trådløs multirumsfunktion mangler, og pladespillerindgang ligeså.
Læs hele testen

Onkyo TX-NR656

Klar og åben lyd

Onkyo gør, hvad den skal, men har et par skønhedsfejl.

Lyden er både klar og energisk, og der er gode tilslutningsmuligheder. Rumkorrektion AccuEQ er blevet mere avanceret siden sidst.
Også Onkyo får en lige lovlig spids klang på musik af rumkorrektionen, og man kan ikke skifte mellem 5.1.2 Atmos og 7.1 uden at koble højttalerne om og omkalibrere.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Scroll to Top