Search
Generic filters

: Fire surround-receivere

Hjemmebio så det swinger

Disse surround-receivere giver meget sejere lyd, end nogen soundbar kan drømme om.

Ordentlig indlevelse i film og tv kræver ordentlig lyd. Og selv om vi er glade for simple soundbars med deres mange trådløse muligheder, er det kun separate komponenter, der rigtig får vildskaben frem. De surround-receivere, vi ser på her, er perfekte eksempler, da de – kombineret med nogle ordentlige højttalere – virkelig kan blæse liv i hjemmebiografen.

De bedste receivere til 5.000-6.000 kroner yder de nye Ultra HD Blu-ray-film retfærdighed ved at gengive lydsporet i al sin pomp og pragt. Desuden har de Dolby Atmos med lyd fra loftet, som – bogstavelig talt – løfter oplevelsen til nye højder.

Tag f.eks. den blodige superheltefilm Deadpool. I UHD-opløsning er billedet fantastisk, og med et ordentligt hjemmebio-anlæg oveni løftes oplevelsen til nye dimensioner. Regn, der kommer ovenfra, og biler, der flyver hen over hovedet på os. Det er bare fedt at sidde i en boble af lyd!

De virkelig heftige oplevelser starter her, og vi fraråder at købe noget, der er meget billigere. Men du skal være lidt interesseret for at gå efter en komponentløsning, da en receiver kan være lidt mere besværlig at slutte til og indstille end en simpel soundbar.

Billigere receivere er lige så komplicerede at indstille, men betaler sig ikke i samme grad i form af heftige oplevelser. Går du derimod længere op i pris, får du endnu mere kraft og kontrol – ud over flere af de vigtige detaljer i lydbilledet – men uden at sammenligne direkte vil du næppe savne noget med en af receiverne i denne test.

 

Musik-streaming

I dag skal en surround-receiver kunne mere end filmlyd. Den skal også kunne sluge de musikformater, du smider efter den. Hvad enten man vil afspille musik trådløst fra mobilen eller fra en netværks-pc, er det vigtigt, at receiveren ikke bliver en bremseklods i systemet.

Derfor har de fleste receivere i dag – inklusive alle testkandidaterne – trådløs netværksforbindelse og kan afspille musik på flere måder. Det være sig via AirPlay, Bluetooth, DLNA (lidt mere avanceret, men kompatibelt med alle computere) og endda internetradio. Nogle kan desuden afspille højopløste musikformater, og sådan som vinylsalget er steget, er det også fint med pladespillerindgang (som alle, undtagen Denon, har).

 

Trådløst multirum

Multirumsfunktionalitet er også stort for tiden. Derfor har stadig flere receivere mulighed for at indgå i et trådløst multirumssystem, så man kan spille samme musik i flere rum, hvor komponenterne kommunikerer trådløst med hinanden.

Det gælder i skrivende stund kun Yamaha med deres MusicCast, men når du læser denne test, vil både Pioneers og Onkyos receivere sandsynligvis have fået tilsvarende funktionalitet med FireConnect. I testperioden var dette system dog ikke klar, så det har vi ikke fået testet.

Denon har deres HEOS-system, men har valgt ikke at udstyre AVR-X2300W med denne det. Hvis du vil have multirum med Denon, er du nødt til at købe en HEOS Link-adapter.

 

4K Ultra HD

4K Ultra HD understøttes af alle receiverne. Det betyder, at du kan slutte en UHD Blu-ray-afspiller – f.eks. Panasonic UB900 – til en af HDMI-indgangene og sende billedsignalet videre til en kompatibel projektor eller et ditto tv, mens lydsignalet gengives af receiveren. Alle nye receivere understøtter de nyeste licenser, fuld farvedybde og højt dynamisk omfang (HDR), så du er garanteret, at det virker.

Med et par højttalere monteret i loftet kan du nyde et ægte tredimensionelt lydbillede med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustration: Pioneer/Onkyo
Med et par højttalere monteret i loftet kan du nyde et ægte tredimensionelt lydbillede med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustration: Pioneer/Onkyo

Fjernbetjening

Bemærk, at ingen af de medfølgende fjernbetjeninger i denne prisklasse har bagbelysning, som ellers kan gøre valg og indstillinger i et mørkt rum lettere. Men alle receiverne kan styres med en app, så du i stedet kan bruge din smartphone eller tablet som fjernbetjening.

 

Sådan testede vi

Receiverne blev testet sammen med Ultra HD Blu-ray-afspilleren Panasonic DMP-UB900 og sluttet til vores 7.1 Procella THX højttalersystem. Det er meget dyre højttalere, men de er ikke svære at drive og er gode til at skelne mellem forskellige forstærkere.

Til musik i stereo har vi anvendt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté for at skille fårene fra bukkene.

Receivere har kørt deres automatiske højttaleropsætning med rumkorrektion. Om nødvendigt er vi gået ind bagefter og har justeret lidt på afstande, delefrekvens og volumen for at få det helt symmetrisk, men vi har ladet receiverne fastsætte klangbalancen (EQ).

Som testfilm har vi valgt Deadpool med Dolby Atmos-lydspor. Musik i surround er jazzalbummet Quiet Winter Night på Blu-ray med den norske pianist Jan Gunnar Hoff og hans ensemble. Det er i 7.1 surround, og nogle receivere skal, besværligt nok, omkalibreres mellem dette og Atmos, da de kun har syv og ikke ni kanaler.

Ellers har vi valgt at spille musik i stereo med Tidal HiFi på iPhone 6 Plus via AirPlay, mens Yamaha – som i testperioden havde testens eneste receiver med multirumsfunktionalitet – er blevet testet med deres egen MusicCast-app.

Alle receiverne er blevet opdateret med den nyeste software før testen.

Luftige toner

Denon går lidt mere forsigtigt til værks, men vinder på svævende overtoner og fin musikgengivelse. Desuden den mest brugervenlige skærmmenu.

Lyd & Billede mener

Denon lyder blødt, varmt og behageligt med både film og musik. Det velprøvede Audyssey MultEQ XT er stadig et af markedets bedste rumkorrektionssystemer.
Nogle vil savne power. Kun syv højttalerudgange gør, at man ikke så let kan skifte mellem 7.1 og Dolby Atmos. Trådløs multirumsfunktion mangler, og pladespillerindgang ligeså.
 • Video: 3D og 4K-opskalering (HDMI 2.0/HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 x ind, 2 x ud
 • Lydformater: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X (til opdatering)
 • Højopløst lyd: Ja (24 bit/192 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20 Hz – 20 kHz)
 • Rumkorrektion: Audyssey MultEQ XT
 • Netværk: Wi-Fi og Ethernet
 • Streaming: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styring: Denon 2016 AVR Remote
 • Phono-indgang: Nej
 • Multikanal pre-out: Nej
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5199 kr

Denons receivere er normalt nogle af de mest brugervenlige, og det gælder også AVR-X2300W. Skærmmenuen er logisk og uproblematisk at navigere i. Til at kalibrere højttalerne bruges Audyssey MultEQ XT, som kan måle lyden på otte forskellige punkter i rummet, hvilket giver ekstra meget information til kalibreringen.

På papiret er der ikke meget, der adskiller receiveren fra forgængeren AVR-X2200W. Man har fjernet konvertering fra analog video til HDMI, men har revancheret sig på lydsiden ved at understøtte pausefri afspilning af flere musikformater.

Der er kun syv højttalerudgange, hvilket betyder, at man er nødt til at vælge imellem et 7.1-setup og Atmos i en 5.1.2-konfiguration. Man kan ikke slutte højttalere til begge konfigurationer og skifte imellem dem.

Denons receiver har ingen trådløs multirumsfunktion; så må man købe HEOS Link ved siden af.

 

Lydkvalitet

Vi fik det bedste resultat ved at sætte rumkorrektion til L/R Bypass, hvilket betyder, at resten af højttalerne justeres til at matche fronthøjttalerne. Dynamic Volume og Dynamic EQ er slået til som standard, men jeg foretrækker at have dem slået fra for at få bedst mulig dynamik og opløsning i lyden.

Det er let at tro, at en actionfilm som Deadpool skal gengives med bulder og bang i stedet for nuancer og kvalitet. Men også denne type film nyder godt af at få et par flere lag af detaljer frem. Lydbilledet er mere luftigt end på Pioneer og Onkyo, og der er flere nuancer i overtonerne, mens dialogerne også har fin fylde nedad i resonansområdet.

Her er ingen pladespillerindgang, og vi ville gerne have ni højttalerudgange med separate udgange til Atmos og ekstra baghøjttalere, så man nemt kunne skifte. Foto: Denon
Her er ingen pladespillerindgang, og vi ville gerne have ni højttalerudgange med separate udgange til Atmos og ekstra baghøjttalere, så man nemt kunne skifte. Foto: Denon

Filmmusikken kommer flot frem, og der er også god kontrol over de mere ekstreme lydeffekter. Det smælder bare ikke helt så hårdt som med Pioneer og Onkyo; Denon er ligesom mere forsigtig. Men der er bedre kvalitet i lyden, og når man ser film med mindre lydtryk – som de fleste af os trods alt gør det meste af tiden – stråler Denon mere.

Musik i både stereo og surround lyder fint og luftigt. Forgængeren syntes jeg havde lidt for meget vægt på sibilanter i overtoneområdet (hårde s’er og lidt spidse bækkener), men jeg synes, AVR-X2300W har dæmpet det og i det hele taget lyder bedre end forgængeren.

 

Konklusion

Denon AVR-X2300W er en glimrende hjemmebio-receiver til prisen. Lydmæssigt brillerer den med et åbent og luftigt lydbillede, som bare mangler lidt kraft for virkelig at blæse liv i hytten.

Receiveren har et meget overskueligt menusystem og god automatisk højttalerkalibrering. Tilslutningsmulighederne er ligeledes gode, men vi savner pladespillerindgang. Det er også den eneste i testen, der ikke har/får multirumsfunktion.

Yamaha RX-V781
Det ser ud til, at Yamaha for alvor har knækket hjembio-koden, da de endnu en gang stikker af fra feltet.
Pioneer VSX-1131
Pioneer har fin funktionalitet og giver klar og kraftfuld lyd.
Onkyo TX-NR656
Onkyo gør, hvad den skal, men har et par skønhedsfejl.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Citation Tower beviser, at convenience-lyd ikke behøver at være små, diskrete bordhøjttalere med store kompromiser.
  Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sonos Arc

  Vejl.pris 6699 kr Sonos når nye højder

  JBL Bar 5.1 Surround

  Vejl.pris 4999 kr Blæser liv i TV-stuen

  Epson EH-TW9400

  Vejl.pris 21990 kr Den fornuftigste high-end-projektor

  BenQ W5700

  Vejl.pris 33190 kr Overkommelig biografmaskine med 4K
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.