Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Film på nettet

De fedeste filmtjenester

Hvilken af de mange streaming-tjenester på nettet passer bedst til dig? Vi har set på fordele og ulemper.

Skrevet af / 07/08/2015 - 06:00
Film på nettet
Jonas Ekelund

Produkter i denne test

Det er ikke mange år siden, at mulighederne for at se lovligt downloadede film var yderst begrænsede. I dag kæmper tjenesterne om dine abonnementspenge, og du kan få et fantastisk udvalg for et meget overkommeligt beløb hver måned. Men hvordan adskiller deres udbud sig, og hvilke af dem er lettest at få op på tv-skærmen?

Vi har tjekket, hvordan de fungerer, hvor let det er at finde noget fedt at se, og hvilke tjenester der er bedst til forskellige genrer.

 

Hvad får man for pengene?

De mest almindelige og populære tjenester er dem, hvor man har et abonnent, og der trækkes et fast beløb fra kreditkortet hver måned. Derefter kan man se så mange film man vil, så mange gange man vil. Hvis man ser mere end to-tre titler om måneden, er det altså billigere end at leje. Leje indebærer på den anden side, at man får adgang til de nyeste titler. Se boksen om “rettighedsvinduer”.

Filmene bliver ikke gemt på din computer eller tablet. I stedet sendes de “live” over internettet, såkaldt video-streaming. Når filmen er slut, er der ikke noget tilbage på din maskine. Det kræver selvfølgelig, at du har en rimelig hurtig internetforbindelse, hvis du vil have god kvalitet. De fleste tjenester tilpasser dog kvaliteten til din forbindelse, så du i hvert fald får billeder på skærmen.

Det gør det også svært at sige noget om billedkvaliteten. Den kan variere afhængigt af, hvordan man ser, og af kvaliteten af internetforbindelsen. Bare fordi der står, at en titel er tilgængelig i HD, så betyder det ikke, at man automatisk får det. Desuden er HD-kvaliteten langt fra det, vi er vant til med Blu-ray, og behøver ikke engang at være lige så god som et tv-program i HD.

Hvis man – som Netflix – tilbyder 4K-opløsning, stiller det selvfølgelig endnu større krav til bredbåndsforbindelsen.

 

Hvordan får man dem op på sit tv?

Den nemmeste måde er, hvis den tjeneste, man gerne vil se, er indbygget i ens smart-tv, Blu-ray-afspiller med smart-funktioner, medieafspiller eller kabelboks.

Den næstnemmeste måde er, hvis tjenesten findes til en tablet, hvor man kan spejle indholdet til sit tv. Enten en Apple-enhed med AirPlay og en Apple TV-boks eller Googles variant med en Chromecast sluttet til tv’et.

Det mest besværlige er at forbinde sin computer til fjernsynet med et HDMI-kabel og bruge tv’et som skærm.

DK_Tabell

 

Hvem har hvilke film hvornår?

I modsætning til musik, hvor man som regel kan finde de samme sange på forskellige tjenester, så er filmrettigheder eksklusive. Det betyder, at en ny film normalt kun er tilgængelige på én tjeneste ad gangen. Men det er ikke så simpelt, at den så altid findes der. Filmselskaberne anvender nemlig såkaldte rettighedsvinduer, der afhænger af, hvor gammel en film er.

 

Biografvinduet: De første tre-fire måneder kan filmen kun ses i biograferne.

Leje/købe-vinduet: De næste seks måneder kan man købe filmen til download eller leje den på nettet. Her kan filmen altså findes på CDON, iTunes, Plejmo eller SF Anytime. Fra nu af er den også tilgængelig til køb og leje som fysisk film.

Betalings-tv-vinduet: De næste 12 måneder findes filmen på betalingskanaler samt abonnementstjenester som C More, HBO Nordic, Netflix eller Viaplay.

Free TV-vinduet: Nu kan filmen vises på public service-tv eller reklamefinansierede kanaler.

Efter et stykke tid bliver den igen tilgængelig til køb og leje på nettet, ofte til en lavere pris. Siden vil den være tilgængelig for abonnementstjenester igen.

 

Dette komplicerede system gør det svært for forbrugerne at vælge tjeneste, eftersom ens yndlingsfilm sandsynligvis er spredt på forskellige tjenester. Og en tjeneste, der ser ud til at have et udbud, som passer til dig, kan et halvt år senere have et andet, dårligere udvalg.

Hvis film på nettet virkelig skal blive stort, må filmselskaberne tænke nyt, når det gælder rettigheder, og følge musikbranchens eksempel. Først da kan vi basere vores valg af tjeneste på, hvem der har de film, vi godt kan lide, på de apparater, vi vil se dem på, og til en pris, som vi er villige til at betale.
Alternativ_990

Andre alternativer

CDON: Lej og download eller stream film for 9-39 kroner. Kan downloades og ses offline. Man har en måned til at begynde at se en titel og 24 timer til at se den færdig.

iTunes Store: Lej topfilm for 29-49 kroner eller køb dem for 79-169 kroner. Se på computeren, på iPhone, iPad eller Apple TV.

Magine: En interessant tjeneste, der tilbyder et alternativ til kabelbokse og traditionelle kanalpakker. Her kan man plukke de kanaler ud, man rent faktisk er interesseret i, og se dem på computer eller tablet. Eller streamet til tv-skærmen via Chromecast.

DR TV: Danmarks Radios gratis on-demand arkiv. Se tv-programmer, som du gik glip af. Hvor længe de findes, afhænger af rettighederne. Også et godt udvalg af DR’s egne serier.

TV 2 Play: Alle TV 2’s kanaler, live eller on-demand. Prisen varierer efter kanaludvalget, og om man vil have on-demand. Live-tv koster 39 kroner om måneden, mens hele pakken med alle film og on-demand koster 129 kroner om måneden.

YouTube: Videotjenesten har udviklet sig væk fra kun at indeholde korte klip, som brugerne uploader. I dag er der mange produktionsvirksomheder, der udvikler indhold eksklusivt til YouTube, ligesom tjenesten er ved at blive stor på musikalsk underholdning.

Produkter i denne test

YouBio

Den store familiepakke

TDC satser på underholdning til familien, ikke mindst børnene – og fylder efter med film og serier fra C More.

Masser af børnefilm og -serier samt et stort udvalg af danske klassikere, suppleret med et godt udvalg af nyheder via C More.
Hvis man vil følge med i de nyeste serier, er det ikke her, man får det største udvalg. Lyden er kun i stereo.
Læs hele testen

Viaplay

Rigt og lettilgængeligt udbud

Har mange titler samt eksklusive sportsudsendelser og findes på mange platforme.

Godt udvalg af skandinaviske titler, nye film og indhold for børn. De nyeste titler kan lejes. Masser af sport for en ekstra udgift. Indhold kan downloades til tablet og ses offline.
Ikke lige så godt udvalg af klassiske film eller de store, populære amerikanske tv-serier.
Læs hele testen

SF Anytime

Nye og unikke titler

En nem måde at se nye film på samt indhold, der er svært at finde andre steder.

Bekvemt takket være adgang på mange smart-tv’er. Let at se de nyeste film lige efter biografen. Godt udvalg af børnefilm og danske titler.
Lidt rodet hjemmeside. Understøtter hverken AirPlay eller Chromecast. Unikke titler er lige lovlig dyre.
Læs hele testen

Netflix

Samlet set bedst

Nem adgang, mange egenproduktioner og først med den nyeste teknologi.

En række egenproducerede serie af høj kvalitet. Er let tilgængelig, og det er nemt at finde noget at kigge på. Unik leverandør af video i 4K-opløsning.
Ikke specielt mange nyere film.
Læs hele testen

C More

Serier, børn og klassikere

Hvis der står premierefilm og gamle kendinge på menuen, er C More Play et nærliggende valg.

C More har et godt udbud af live-kanaler. Man får også mange nye film samt serier. Herunder mange danske film.
Ingen sport. Og man får flere af de nyeste amerikanske tv-serier andre steder.
Læs hele testen

Plejmo

Nyt eller billigt

Varierende priser gør, at man både kan finde de nyeste biografsucceser og ældre film til spotpris.

Har de nyeste film for dem, der ikke vil vente. Rart at kunne finde ældre eller usædvanlige film til få penge – eller helt gratis.
Det bliver hurtigt dyrt at leje de nyeste film hver weekend. Ingen tv-serier. Færre platforme end konkurrenterne.
Læs hele testen

HBO Nordic

Amerikansk kvalitets-tv

Bedst til at følge med i nye amerikanske serier uden at skulle vente.

Mange højkvalitets tv-serier, hvor man kan se nye afsnit umiddelbart efter den amerikanske premiere. Har også alle gamle sæsoner af disse serier.
Har ikke et lige så stort udbud af film og tv-serier som konkurrenterne.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Scroll to Top