Search
Generic filters

TEST : De bedste online-filmtjenester

De bedste online-filmtjenester

Hvilken filmtjeneste skal du tegne abonnement på? Vi har gennemgået udbuddet.

At få adgang til et enormt udvalg af film og tv-serier til en lav månedlig pris – helt lovligt – var for blot få år siden mere eller mindre utænkeligt på disse kanter. Men nu kæmper giganter som Netflix og HBO samt lokale udbydere som YouBio og Viaplay om din opmærksomhed og dine penge. Hvad adskiller deres tilbud, og hvilke af dem er lettest at få op på tv-skærmen? Vi har tjekket, hvordan de fungerer, hvor nemt det er at finde noget godt at se, og hvem der er bedst til forskellige genrer.

Hvad får man for pengene?
I denne artikel springer vi alle de tjenester over, hvor man kan købe eller leje enkeltfilm. I stedet ser vi på abonnementer, hvor der trækkes et fast beløb på kreditkortet hver måned. Derefter kan man se så mange film man vil, så mange gange man vil. Hvis man ser mere end to eller tre titler om måneden, er det altså billigere end at leje.

Filmene bliver ikke gemt på din computer eller tablet. I stedet sendes de “live” over internettet, såkaldt video-streaming. Når filmen er slut, er der ikke noget tilbage på din maskine. Det kræver selvfølgelig, at du har en rimelig hurtig internetforbindelse, hvis du vil have god kvalitet. De fleste tjenester tilpasser dog kvaliteten til din forbindelse, så du i hvert fald får billeder på skærmen.

Det gør det til gengæld svært at sige noget om billedkvaliteten. Den kan variere afhængigt af internet​​forbindelsen, og hvordan man ser tjenesten. Bare fordi der står, at en titel er tilgængelig i HD, så det betyder ikke, at man automatisk får det. Desuden er HD-kvaliteten langt fra det, vi er vant til med Blu-ray, og behøver ikke engang at være lige så god som tv-programmer i HD.

Hvordan får man dem op på sit tv?
Den nemmeste måde er, hvis den tjeneste, man gerne vil se, er indbygget i ens smart-tv, smarte Blu-ray-afspiller, medieafspiller eller kabelboks. Den næstnemmeste måde er, hvis tjenesten findes til en tablet, hvor man kan spejle indholdet til sit tv. Det mest udbredte her er at bruge iPad og en Apple TV-boks med AirPlay. Det virker dog ikke med alle apps. Det mest besværlige er at forbinde sin computer til tv’et med HDMI-kabel og bruge det som skærm.

Hvem har hvilke film hvornår?
I modsætning til musik, hvor man som regel kan finde de samme sange på forskellige tjenester, så er filmrettigheder eksklusive. Det betyder, at nye film normalt kun er tilgængelige på én af tjenesterne ad gangen. Men det er ikke så simpelt, at den så altid er at finde der. Filmselskaberne anvender nemlig såkaldte rettighedsvinduer, der afhænger af, hvor gammel en film er.

Biografvinduet: De første fire måneder kan man kun se filmen i biograferne.

Leje/købe-vinduet: De næste seks måneder kan man købe filmen til download eller leje den online. Her kan filmen altså findes på CDON, Headweb, iTunes, SF Anytime eller Voddler. Fra nu af er den også tilgængelig til køb og leje som fysisk film.

Betalings-tv-vinduet: De efterfølgende 12 måneder findes filmen på betalingskanaler og abonnementstjenester som CMORE, HBO Nordic, Netflix eller Viaplay.

Free TV-vinduet: Nu kan filmen vises på public service tv eller reklamefinansierede kanaler.

Efter et stykke tid bliver den igen tilgængelig til køb og leje online, ofte til en lavere pris. Siden vil den være tilgængelig for abonnementstjenester igen.

Dette komplicerede system gør det svært for forbrugerne at vælge tjeneste, eftersom ens yndlingsfilm sandsynligvis er spredt på forskellige tjenester. Og en tjeneste, der ser ud til at have et udvalg, som passer til dig, kan et halvt år senere have et andet, dårligere udvalg.

Hvis film på nettet virkelig skal blive stort, må filmselskaberne tænke nyt, når det gælder rettigheder, og følge musikbranchens eksempel. Først da kan vi basere vores valg af tjeneste på, hvem der har de film, vi godt kan lide, på de apparater, vi vil se dem på, og til en pris, som vi er villige til at betale.

Testkriterier
I testen her indgår alle lokalt tilgængelige internettjenester, der tilbyder et bibliotek af titler, som kan streames for et fast månedligt beløb.

Karaktergivningen er sket således: Billedkvalitet omfatter ikke kun selve kvaliteten, men også andelen af HD-materiale. Lydkvalitet inkluderer også adgang til surround sound. Funktionalitet omfatter funktioner og antallet af platforme, som tjenesten fås til. Brugervenlighed handler om navigation og søgning. Kvalitetsindtryk er det generelle indtryk af præsentationen, og om alt fungerer, som det skal. I den endelige vurdering indgår udbud og pris også.

Flot billede – og fin pris

TDC satser på det sikre, til en rimelig pris og i god teknisk kvalitet. Men udvalget er hverken så stort eller så bredt som hos konkurrenterne.

Lyd & Billede mener

Billedkvaliteten er rigtig god, og har du en hurtig netforbindelse, kan du se film og serier i fuld HD-kvalitet. Nyere smart-tv kan desuden vise YouBio direkte.
Antallet og udvalget af titler ikke er det bedste. Og du må nøjes med stereolyd.

YouBio udbydes af TDC, men kan bruges af alle med hurtig internetforbindelse – også de, som har valgt den gamle telegigant fra.

TDC sigter almindeligvis efter en folkelig smag og en rimelig pris. Der er meget få helt nye film til abonnenterne. Under testen var Life Of Pi og Hobbitten, begge fra 2012, og Mike Tyson – Undisputed Truth fra 2013 de mest aktuelle. Der er til gengæld et rigtig godt udvalg af børne- og familiefilm på hylderne i YouBio, herunder mange animationsfilm fra første halvår af 2012. YouBio har aftale med en lang række filmselskaber om leje af film. Der samarbejdes også med C More om serier og film til abonnementet. I alt er der løbende ca. 1.500 film og serier ad gangen på YouBio.

Platforme
Som udgangspunkt kan man se YouBio på smartphones og tablets med iOS eller Android, samt på pc og Mac. Der kræves i alle tilfælde et program, der skal downloades fra henholdsvis Apple Store, Google Play og YouBio’s egen hjemmeside.

Hvis du har et bredbåndsabonnement hos TDC (YouSee via hybridnet eller TDC Home Trio via ADSL), kan du bruge den medfølgende tv-boks. Har du et nyere smart-tv fra LG (højst et år gammelt), kan du også se YouBio direkte på skærmen.

Endelig kan man vælge at købe TDC’s YouBio-boks, som giver adgang for alle fjernsyn med HDMI. Boksen koster 495 kr.

God hastighed og opløsning
Hvor det er muligt, er materialet i HD, og der streames med hastigheder fra 1,8 – 8 Mbits/s, afhængigt af platform og forbindelseshastighed. Bruger du YouBios egen boks eller AirPlay, streames der i op til 1080p opløsning. Hvor billedsiden imponerer, savnes desværre surround sound. Man kan benytte to enheder samtidig på samme abonnement.

Konklusion
YouBio er let at gå til, og prisen  er særdeles rimelig. Muligheden for at få YouBio på ethvert tv med en billig boks er også et plus. Endelig er billedkvaliteten glimrende. YouBio tilbyder ikke de nyeste film og superaktuelle tv-serier. Men der er noget for enhver smag, og børnene vil elske udvalget af børne- og familiefilm.

Rodet discount-udbud

Lav pris og mange mobile platforme er tillokkende, men kataloget mangler toptitler.

Lyd & Billede mener

Voddler har en lav månedlig pris og endda gratisfilm med reklamer.
Desværre er det besværligt at navigere i indholdet, og hvis der findes perler blandt titlerne, så de er svære at finde i biblioteket. Der er heller ikke nogen nem måde at se dem på tv på.

Ud over lejetjenesten findes der nu også Voddler Plus, hvor man ligesom hos konkurrenterne kan streame film for et månedligt beløb. Ud over at kunne ses på computeren kan man også bruge deres app på smartphones og tablets, men alle titler findes ikke til alle platforme. Hvis man vil se tjenesten på sit tv, skal man trække ledninger, for Voddler findes hverken til ​​smart-tv’er eller konsoller. Enkelte titler er tilgængelige i HD, men surround-lyd tilbydes ikke.

Præsentationen af ​​indholdet er rodet, og vi savner kategorier eller genrer i brugerfladen. Dem kan man dog få frem ved filtrering eller søgning, men det er ikke nogen god løsning. De mange muligheder gør sitet uoverskueligt, og det virker ikke indbydende. Dog kan man bedømme film og dele på sociale netværk. Titlerne har også godt med information, og man kan klikke sig videre til andre titler ud fra søgeord eller medvirkende.

Ud over de tusindvis af film, der indgår i Plus-abonnement, er der lige så mange, som er gratisfilm med reklamer. Indholdet er desværre ikke til at falde i svime over. Der er visse tv-serier, f.eks. Andromeda, og man kan være heldig at snuble over gode ældre film. Men mest af alt minder det om nederste hylde i den gamle videobutik. En unik feature er dog, at man kan uploade sine egne film og få dem streamet og dele dem med sine venner.

Konklusion
At de gratis film med reklamer ikke hører til de allerbedste, er til at forstå. Men hvorfor man skulle betale for et månedsabonnement, når der næsten ikke er nogen tillokkende titler, er sværere at begribe.

Kataloget præsenteres som én lang liste, og man er nødt til at rode med filtre og søgninger for at finde det, man leder efter. Yderst få titler findes i HD-opløsning, og Voddler er ikke indbygget i nogen smart-tv’er eller konsoller. Det er simpelthen ikke pengene værd trods den lave pris.

Lettilgængelig og omfattende

Stort udbud, eksklusive sportsbegivenheder og mange måder at se indholdet på.

Lyd & Billede mener

Med meget skandinavisk indhold, nye film og frem for alt sport har Viaplay et unikt udbud. Tjenesten er også tilgængelig til mange enheder.
Derimod er der ikke så mange gode ældre film eller amerikanske serier.

Viaplay har to forskellige abonnementer, afhængigt af om man blot vil have serier og film, eller man også vil have adgang til alle sportsudsendelser. I modsætning til konkurrenterne behøver man ikke altid at være online. På Apple-enheder kan man nemlig hente indhold og se det offline, hvilket er dejligt på rejser. Ud over computeren kan man se indholdet på en række forskellige enheder, såsom smart-tv’er, smartphones og tablets samt spilkonsoller. Man kan også se Viaplay via Viasat-boksen.

Hovedkategorierne er serier, film, sport og børn plus lejebutikken med de nyeste film. Alt er opdelt i kategorier, som derefter kan sorteres efter popularitet, alder og karakterer. Det er nemt at bladre i indholdet, og der er meget info om hver titel, hvor man også kan klikke sig frem til mere af samme instruktør eller med samme skuespiller(e). Man kan dog ikke sætte sine egne karakterer på titlerne, og dermed er der ikke noget anbefalingssystem. Søgefunktionen er heller ikke blandt de bedste af slagsen.

Det, der gør Viaplays udbud unikt, er at der ud over film og tv-serier også er masser af sport. Viaplay har desuden førsteret på titler fra Sony, Disney og NBC Universal, hvilket betyder, at man finder mange nye film her. Skandinaviske serier står stærkt, men tjenesten er ikke så langt fremme, når det gælder store amerikanske serier. Man kan dog bl.a. finde The Blacklist, Greys hvide verden og The Walking Dead. Der er også et godt udvalg af børnefilm og -serier.

Konklusion
Viaplay er den eneste reelle konkurrent til den dominerende Netflix. Tjenesten kommer til flere og flere platforme, hvilket gør det nemmere at se indholdet fra sofaen. Og når det gælder sport, nye film samt skandinaviske film og serier, er den de andre overlegen. For børnene er der omtrent lige så meget, mens det står dårligere til med nye amerikanske serier, og kataloget er ikke lige så imponerende.

Afhængigt af smag og behag kan Viaplay dog stadig være det bedste valg.

Bedst for de fleste

Netflix er ofte indbygget i smart-enheder, og udbuddet er omfattende og varieret.

Lyd & Billede mener

Et stort bibliotek, inklusive egenproducerede serier, hvilket gør den unik. Det er let at finde noget nyt at se, og tjenesten findes til mange apparater.
Derimod er der få helt nye film.

Netflix er nok den mest kendte videotjeneste, da den har eksisteret længe i USA og et års tid her i Skandinavien. En unik fordel ved Netflix er, at den er tilgængelig på så mange platforme. Ud over computere, mobile enheder og spilkonsoller er tjenesten ofte præinstalleret i smart-tv’er, smarte Blu-ray-afspillere og mange medieafspillere, f.eks. Apple TV. Den er derfor meget fleksibel. Nogle titler er også tilgængelige i HD og med surround-lyd.

Et stort plus ved Netflix er, at man kan have forskellige profiler, så alle får relevante anbefalinger. Det er især godt for børnefamilier, og der er faktisk en hel del at se for børn. Alt er pædagogisk opdelt efter genre og siden efter type af film baseret på stemning eller handling. Via Facebook-opkobling kan man give og få anbefalinger. Titlerne har relevant information, og man kan klikke sig videre til andre film af samme instruktør eller med bestemte skuespillere.

Netflix har på det seneste fået meget opmærksomhed for egenproducerede tv-serier som den prisbelønnede House of Cards, Orange is the New Black og den genstartede Familie på livstid (Arrested Development). Men der er faktisk også et godt bibliotek med serier som Breaking Bad, Doctor Who, Mythbusters og Top Gear. Netflix har retten til at være først med titler fra Warner og har derfor mange premierefilm herfra. Ellers består udbuddet af ældre film med et godt udvalg af action, science fiction og drama.

Konklusion
Hvis man vil hænge foran fjernsynet, er Netflix den mest fleksible tjeneste, da den er indbygget i de fleste smart-tv’er og spilkonsoller. Det store katalog af ældre film gør, at der er meget at udforske. Men med oprustningen på tv-fronten er det faktisk her, de er længst fremme lige nu. Ingen andre laver så interessante tv-serier direkte til egen tjeneste. Desuden har de også et godt udvalg til børn.

Dermed er Netflix nok den bedste videotjeneste for flertallet af seere.

Friske kvalitetsserier

Se de nyeste afsnit af kendte tv-serier lige efter den amerikanske premiere.

Lyd & Billede mener

Mange af de bedste store tv-serier er tilgængelige med alle sæsoner, og nye afsnit frigives umiddelbart efter udsendelsen i USA.
Det øvrige udbud er forholdsvis magert, og det er svært at finde rundt i, medmindre man ved, præcis hvad man vil se.

Hvis du kan lide tv-serier, har du sikkert set flere af HBO’s storslåede produktioner. Og hvis du vil se mere, så er deres videotjeneste lige sagen. Da HBO Nordic blev lanceret, fik de kritik for deres abonnementsvilkår. Dem har de dog ændret, så det nu er lige så billigt og fleksibelt som hos konkurrenterne.

HD-opløsning er tilgængeligt på udvalgte titler og virker på computer og smart-tv. Surround sound er dog kun tilgængeligt, hvis man bruger Xbox 360. Man kan også se HBO på sin iPhone eller iPad via deres app.

Brugerfladen er pæn, men virker, som om den er lavet til tv-skærme med stort billede og navigation via fjernbetjening. Tv-serierne er ordnet alfabetisk uden kategorier, mens filmene i det mindste er inddelt i kategorier. Men der er ingen søgefunktion, hvilket mildt sagt virker underligt. Man får heller ikke meget information om titlerne, ligesom man ikke kan klikke sig videre til beslægtede titler, og der er ingen anbefalinger.

HBO’s trumfkort er deres vellavede tv-serier som Sopranos, Boardwalk Empire, Band of Brothers og Game of Thrones. Man får alle sæsoner af de klassiske serier, men frem for alt får man direkte adgang til de seneste afsnit af de nye serier. Der er også et udmærket udvalg af film og dokumentarer, men udbuddet er mest fokuseret på lidt ældre komedier og dramaer. Der er ingen premierefilm, næsten ingen børnefilm og meget lidt horror og science fiction.

Konklusion
HBO Nordic er ikke velegnet til at opdage nye film eller udforske biblioteket. Det er passivt kiggeri for dem, der ved, hvad de vil se, og som vil have mere af det samme. Tjenesten er ideel til maratonvisninger af serier, man er gået glip af, eller når man vil indhente den seneste sæson.

Ud over det store bibliotek af egne serier med de seneste afsnit hurtigt til rådighed, så er udbuddet temmelig magert. Det er også synd, at tjenesten ikke findes til PlayStation eller flere smart-tv mærker.

Sport og betalingskanaler

En prima tjeneste for dem, der vil have streaming, live-tv og sportsudsendelser.

Lyd & Billede mener

C More Play har et unikt udbud af live-sendte kanaler og et stort udvalg af sport. Man får også mange nye film og skandinaviske (mest svenske) tv-serier.
Lige nu må man i princippet se via computeren eller iPad, og prisen er høj for de fleste.

Mange kender C Mores tv-kanaler, og Play er deres dyre, veludstyrede tjeneste, som omfatter film, tv-serier og sport. Omkring 10 procent af indholdet findes i HD, men surround-lyd tilbydes ikke. Lige nu kan man se tjenesten på sin computer eller på en iPad, men der er apps på vej til Android-tablets og smartphones.

Indholdet er opdelt i film, tv-serier, sport, dokumentarer og børneprogrammer. Inden for hvert område præsenteres titlerne i forskellige kategorier, der hjælper én med at vælge. Søgefunktionen giver mange hits, men det er lidt uklart, hvad man kan søge på, og mange hits virker ikke relevante. Man får forholdsvis god information om titlerne, men man kan desværre ikke klikke sig videre på f.eks. instruktør eller skuespillere for at finde mere.

Som navnet Play antyder, kan man se C Mores betalingskanaler live, og det inkluderer sportsudsendelser. Live-tv er unikt for C More Play, og det er kun Viaplay, der også tilbyder sport. Der er et ganske godt udvalg af nye Hollywood-film, børnefilm, danske film, klassikere og prisbelønnede kvalitetsfilm. Der er svenske (men ikke danske) og en hel del gode udenlandske tv-serier, men man er normalt begrænset til den seneste sæson.

Konklusion
For dem, der vil kunne se C Mores betalingskanaler på computeren eller på iPad, og for sportsfans kan det være pengene værd at vælge C More Play. Man får også et stort katalog af nye Hollywood-film og mange tv-serier.

Navigationen fungerer fint, men søgefunktionen virker uigennemskuelig. Det er desuden en stor ulempe, at man ikke på enkel vis kan slutte sit tv til, og at det stadig er begrænset, hvilke håndholdte enheder man kan bruge.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Citation Tower beviser, at convenience-lyd ikke behøver at være små, diskrete bordhøjttalere med store kompromiser.
  Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sonos Arc

  Vejl.pris 6699 kr Sonos når nye højder

  JBL Bar 5.1 Surround

  Vejl.pris 4999 kr Blæser liv i TV-stuen

  Epson EH-TW9400

  Vejl.pris 21990 kr Den fornuftigste high-end-projektor

  BenQ W5700

  Vejl.pris 33190 kr Overkommelig biografmaskine med 4K
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.