Search
Generic filters
Test

Panospace One

 itemprop
TestPanospace One
Panospace One

Panospace One

Den bruger- og indretningsvenlige 3D-printer er rykket et par skridt nærmere.

Lyd & Billede mener

Brugervenlig 3D-printer til en god pris. Softwaren er simpel, og hardwaren er ret driftssikker. Virker i første forsøg.
Trods det stuevenlige design er 3D-print stadig en kompliceret proces. Kun ét printhoved og ingen netværksadgang.
Ekstruderhoveder: 1

Dyseopløsning: 0,4 mm

Printopløsning: 0,25 mm

Byggevolumen: 150 x 150 x 150 mm

Filament: 1,75 mm PLA i ruller a 326 g

Tilslutning: USB, SD-kort

Styring: Touch-farveskærm

Mål og vægt: 40,7 x 33,3 x 28,8 cm / 7,8 kg

Web: int.3dpanospace.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4.999 kr

Panospace One er et eksempel på, at 3D-print-teknologien er ved at være moden. Men betyder det, at du bør skynde dig hen i det nærmeste elektroniksupermarked og købe en 3D-printer, så snart du er færdig med at læse denne artikel? Vi skal alle sammen bruge en computer, en mobil og et musikanlæg. Men kun særligt interesserede anskaffer en gaming-computer, en toughphone eller et 15 kanalers hjemmebiosystem. Og 3D-print er først og fremmest noget for dem, der kan bruge modellerne til deres helt specielle hobby. Salgsargumentet for 3D-printere har hidtil været, at du let kan lave et nyt køleskabshåndtag, når det gamle går i stykker. Det er rigtigt nok i teorien – men det kommer bare ikke til at ske! Hvis skabshåndtaget går i stykker, går de fleste hellere på nettet og finder en erstatning frem for at bruge mange timer på at designe en matematisk model af håndtaget og dernæst fremstille den i riflet lyserød plastic. Har du derimod en tilpas nørdet hobby, hvor du har behov for spillebrikker til det hjemmelavede brætspil, huse og terræn til modeljernbanen eller udstyr til cosplay, så vil 3D-printeren komme som sendt fra himlen.

Den første 3D-printer, jeg så, var på størrelse med en kummefryser. Den kostede som en andelslejlighed, og den kunne kun printe med gipspulver, hvilket betød, at modellerne var for skrøbelige til at kunne bruges. Siden da er priserne på 3D-printere styrtdykket. Modsat boligpriserne. Havde jeg dengang investeret i en lejlighed, kunne jeg i dag have byttet den for et lastvognlæs 3D-printere som Panospace One.

Kinesiske Panospace har som mål at gøre 3D-print så simpelt, at alle kan bruge det i hjemmet, i skolen eller på kontoret. Det har foreløbig resulteret i modellen Panospace One.

Designerne har gjort en ihærdig og vellykket indsats for at gøre printeren let at integrere i en normal indretning. Alle mekaniske dele er indkapslet i et gråt plasticskjold, hvor kun byggepladen i mat glas er synlig. Det får den til at minde om en symaskine, der har været i hænderne på en industriel designer.

Panospace One ligner nærmest en symaskine, der har været i hænderne på en industriel designer. (Foto: Panospace)

 

I gang på et kvarter
Ibrugtagningen er simpel. Panospace One leveres komplet færdigsamlet. Man skal ikke fumle med at montere ekstruder (printerhoved) eller samle fladkabler, som vi tidligere har oplevet. Der er ikke engang en transportsikring, som skal fjernes. Man skal blot anbringe spolen med plasticfilament bag en klap og føre tråden frem til ekstruderen. Resten klares fra den touch-følsomme farveskærm. Hvis man vælger at lægge ud med en af de forprogrammerede demofigurer, går der derfor højst et kvarter, før det første 3D-print er på vej.

Byggevolumenet – altså rumfanget på den figur, der kan printes – er 15 x 15 x 15 cm, hvilket er rigtig udmærket. Da der kun er et enkelt ekstruderingshoved, kan man kun printe i én farve ad gangen. Det er kun en mindre begrænsning, da fuldfarve RGB-print alligevel i bedste fald ligger adskillige år ude i fremtiden. Det ville dog være et plus at kunne arbejde med to typer materialer ad gangen. Men Panospace One er på den anden side kun beregnet til standard plasttråd (PLA-filament).

Den indbyggede holder kan kun rumme små filamentspoler, men på Panospaces hjemmeside kan man downloade en holder til store spoler, som kan monteres på printeren.

annonce
Panospace One kan kun rumme små trådruller med plastfilament. Men man kan downloade en adapter. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

annonce

Fra idé til print
Et af de begreber, man stifter bekendtskab med, når man begynder at printe i 3D, er den såkaldte slicer. Det er et program, der oversætter den matematisk perfekte 3D-model til noget, der kan printes i virkeligheden. Det er f.eks. nemt at tegne en perfekt, fritsvævende kugleform på skærmen. Men da det er umuligt at printe i den tomme luft, falder forsøget bogstavelig talt til jorden. 3D-modellen skal have et stabilt fundament at hvile på, mens den opbygges af plastmasse.

Når printet går galt – og det gør det ofte – ender man med et garnnøgle af plasticnudler. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Her lader Panospaces slicer-software hardwaren lidt i stikken, når den prøver at printe figurer, der ikke kan balancere. F.eks. et dyrekranie, der kun støtter på de spidse hjørnetænder. Uden støttepiller skabt af softwaren er den slags modeller dømt til at ende som en dynge plasticspaghetti, der trækkes rundt på byggepladen, mens der pøses stadig mere plastictråd oven på. Og mens brugerfladen er eksemplarisk simpel, er justeringsmulighederne tilsvarende basale.

Kræver ekstra pc
Panospace One kan enten tilsluttes via USB eller printe modelfiler direkte fra SD-kort. Der er desværre hverken mulighed for kablet eller trådløst netværk. Det er underligt i en smart-home-tid, hvor selv den mindste gadget kommer med indbygget netadgang.

annonce

Det betyder også, at man i praksis er nødt til at have en computer stående ved printeren i bryggerset. At have 3D-printeren stående på skrivebordet er ikke en mulighed. Nok er den pæn at se på, men 3D-printere larmer, ryster og lugter af smeltet plastic. Også Panospace One. Og man bør finde et stabilt bord at stille den på.

At få modellen til at stå fast på byggepladen er en stor udfordring med mange 3D-printere. Hos Panospace er løsningen en helt almindelig limstift, der medleveres i kassen. Smør et lag lim på glaspladen og gå i gang. Det er lavteknologisk, men det virker!

Panospace One er forholdsvis hurtig i drift. Store modeller, der fylder det meste af byggevolumenet, kan klares på tre til otte timer afhængigt af kompleksiteten. Det er betydelig bedre, end da vi sidst testede 3D-printere.

Hvis du har et særligt behov, kan en 3D-printer være fantastisk. Men glem alt om at printe hverdagsgenstande. (Foto: Panospace)

 

Opløsningen på en 3D-printer afgøres dels af størrelsen på dysen i ekstruderen, dels af den nøjagtighed, byggeplade og ekstruder kan bevæges rundt med. I Panospace One er det henholdsvis 0,4 mm og 0,25 mm. Det er ikke tilstrækkeligt til at bygge tandhjul til urværker, men fint til hobbyarbejde og til f.eks. at lave et nyt håndtag til køkkenskabet.

De fleste af de modeller, som vi printede, var både solide og uden skævheder. Når nogle endte som plasticfuglereder på byggepladen, var årsagen, at modellen manglede tilstrækkelig støtte. Det er et problem, som forhåbentlig vil blive løst i en senere udgave af slicer-softwaren. I mellemtiden er løsningen selv at være opmærksom på, at modellen har godt fodfæste. Lad derfor være med at prøve at bygge en pyramide med den spidse ende nedad!

Ikke alt, der kan designes, kan printes. Slicer-softwaren prøver at bygge bro mellem model og virkelighed. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Det er også værd at bemærke, at selv om Panospace One ikke er fejlfri, er vejen til succes stadig kortere og mere sikker end på de fleste andre 3D-printere.

Konklusion
Den brugervenlige 3D-printer, som er så let at gå til, at alle kan bruge den, er et fatamorgana, som producenterne har jagtet i årevis. Panospace One er et af de tætteste bud, jeg endnu har set: Sæt den på bordet, tilsæt plastictråd og en computer – og du er kørende. Der er endda en god chance for, at dit første print vil lykkes! At den ser godt ud og har en tilgængelig pris, hjælper yderligere på det. 3D-print er dog stadig en kunst for nørder, så regn med, at langtfra alle print lykkes.

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.


  Alternativer til Panospace One

   data-srcset

  Funky solbriller med indbygget lyd

  Bose Frames holder UV-strålerne væk, samtidig med at de sender luftige musikalske toner direkte ind i dine øregange. Er det sommerens sejeste gadget?

  (Foto: Producent)

  Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

  (Foto: Producent)

  Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

  (Foto: Producent)

  IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt er nemt at komme i gang med. Men er ikke særlig smart på egen hånd.

  (Foto: Producent)

  Med nem håndtering og rigtig god videokvalitet er Nextbase 612GW kongen af bilkameraer.

  (Foto: Producent)

  Tobii hiver dig helt ind i spillet og lader dig styre kameraet med øjnene.

  (Foto: Producent)

  Nu behøver du ikke længere at spekulere på, hvem der står foran din dør.

  (Foto: Producent)

  Det var kun et spørgsmål om tid – nu lyser Hue også op i haven.

  Panospace One er så civil, at man næsten ikke kan se, at det er en 3D-printer. (Foto: Panospace)

  Den bruger- og indretningsvenlige 3D-printer er rykket et par skridt nærmere.

  (Foto: Producent)

  GoPro Hero6 Black mestrer lys og mørke langt bedre end sin forgænger.

  (Foto: Producent)

  Hvorfor vride eller rode med nøgler, når man kan fjernstyre?