Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Sony DSC-RX0

Verdens mindste prof-kamera

Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

Skrevet af / 21/03/2018 - 22:55
Sony DSC-RX0
Lasse Svendsen

Sony har længe været specialister i miniaturisering. De har lavet de mindste videokameraer, de mindste stillbilledkameraer og de mindste Walkmen. Nu har de også lavet et af de mindst professionelle kameraer i form af det lillebitte DSC-RX0.

Som i øvrigt ikke er et actionkamera, men et professionelt kamera. Hævder de. Prisen gør det heller ikke sandsynligt, at man får mange RX0-kameraer at se monteret på skihjelme, kajakker eller faldskærmsudspringere. Det marked har GoPro allerede i deres hule hånd. Sony satser i stedet på det professionelle marked med RX0. Som vi snarere får at se hængende under en drone eller sluttet til en video-rig i et studie. Men det betyder ikke, at kameraet ikke er egnet til amatører.

Der er sikkert mange andre, der kan se fordelen ved et vandtæt (ned til 10 meter, 100 meter med undervandshuset MPK-HSR1), stødsikkert og let kamera til video-optagelse. Men så er der et par vigtige ting, man skal være opmærksom på.

RX0 er så lille og let, at brugsområderne nærmest bliver uendelige. (Foto: Sony)

4K-video via HDMI

Kameraet er bygget op omkring Sonys utrolig gode 1 tommes bagbelyste 20 megapixel billedsensor uden lavpasfilter. Den samme, som vi kender fra kompaktkameraerne RX100 IV og RX100 V. Her er den monteret bag en 24 mm vidvinkellinse fra Zeiss med lysstyrke f/4.0, hvilket er relativt moderat. Alt sammen pakket ind i et vandtæt kamerahus på 110 gram.

RX0 bruger kun 15 af de 20 megapixel og tager stillbilleder i jpeg- eller raw-format med en skudhastighed på op til 16 fps. Men også 1080p Full HD-video og slowmotion med 960/1000 fps i reduceret opløsning.

Det optager også 4K-video, men ikke internt. 4K må streames via HDMI-udgangen til en ekstern optager. RX0 kan også tilsluttes og styres fra et Sony systemkamera med adapteren VMC-MM2. HDMI-streamen understøtter S-log2 gammakurver og 4:2:2 UHD med tidskode, og videofilerne kan gemmes i XAVC-S-, AVCHD- eller MP4-format.

HD-video og stillbilleder kan gemmes internt på et microSD hukommelseskort, som sidder under en lille luge til venstre for den lillebitte skærm. Det er ikke en touch-skærm; i stedet navigerer man i de velkendte Sony-menuer med bittesmå knapper.

RX0 koblet til en ekstern skærm, strøm og en videolampe. (Foto: Sony)

Kameraet i brug

Skærmen er så lille, at det kan være en udfordring at lave indstillinger. At skifte fra stillbilleder til video er relativt nemt. Et knaptryk får en programmenu op, hvor man vælger eksponeringsautomatik, video eller højhastighedsvideo. Blandt andet.

Sekundære funktioner som hvidbalance, lysmåling, fokus osv. kan fås op på skærmen med et tryk på Fn-knappen, og Menu-knappen fører dig dybt ind i kameraindstillingerne. Her kan man vælge at forbinde RX0 med PlayMemories-app’en på en mobil, og så kan man styre op til fem RX0-kameraer trådløst. Det er også muligt at forbinde og styre 15 kameraer med FA-WRC1M trådløs radio eller med kablet forbindelse.

Knapperne er naturligt nok bittesmå og en udfordring for kolde fingre. Kulden er også en udfordring for det lille batteri, som ikke når de estimerede 240 eksponeringer ved lave temperaturer. Endelig forkorter kulde også optagetiden.

Der findes meget tilbehør til RX0. Bl.a. ekstern strøm via USB og en 5 tommers HD-skærm, der kan kobles til en rig.

Batteriet er naturlig nok meget lille. (Foto: Sony)

Kvalitet

Kameraet har ikke indbygget billedstabilisering. Dertil kræves en gimbal eller en steadicam-løsning.

Desværre gjorde fraværet af en ekstern optager, at vi ikke fik testet kvaliteten af 4K-video. Kun 1080 HD, og det er at betragte som helt okay til ordinære HD-optagelser. Men sammenlignet med, hvad vi har oplevet af 4K fra Sony RX100V, er det grumset og tenderer i retning af billedstøj i svagt lys.

Stillbillederne viser, at potentialet er der. Der er ingen billedstøj af betydning op til ISO 3200, og objektivet er knivskarpt. Sammen med den store 1 tommes billedsensor er potentialet for billed- og videokvalitet i allerhøjeste grad til stede.

Til sammenligning skyder actionkameraerne FDR-X3000 fra Sony og GoPro Hero6 Black ægte 4K-video, men med meget mindre sensorer, der er mere udsat for støj.

Konklusion

Sony RX0 er et kamera med styrker og svagheder. Fraværet af billedstabilisering og den høje pris er ingen fordel. For nogle vil det også være en ulempe, at RX0 ikke optager 4K-video internt, især når muligheden findes på langt billigere kameraer. Men for professionelle videofotografer, dronefotografer og sportsfotografer er potentialet i det klejne kamera næsten uendeligt.

picture3 picture6 picture7
<
>
Kortplads og tilslutninger er under lugen til venstre for skærmen. (Foto: Sony)

Lyd & Billede mener

Skarpe stillbilleder. Kompakt, let og vandtæt. Højt funktionsniveau. 4K kun via HDMI. Lille skærm, ingen billedstabilisering og beskeden batterilevetid.

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Scroll to Top