Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony a5100

Selfie-kamera for begyndere

Sonys mindste systemkamera er fristende for nybegyndere, der bare vil tage billeder og lave sjove videoer.

Skrevet af / 10/03/2015 - 06:00
Sony a5100
Lasse Svendsen

Hvis man har brug for et simpelt kamera med god billed- og videokvalitet, er Sonys mindste systemkamera et godt valg. Det gør det ikke svært at få gode billeder, og med flere opdateringer, siden vi testede forgængeren i 2014, er det også blevet et ganske brugervenligt kamera.

Som så ofte, når man udsender en ny model, sætter man en ny billedsensor i. Således også her. Sony har givet a5100 en 24 megapixel sensor med potentiale til meget høj detaljeskarphed, men endnu vigtigere er den forbedrede hybridfokus, som gør det meget lettere at få billederne i fokus.

Med 179 fasesensorer og 25 kontrastsensorer overbeviser fokus klart i forhold til den langsommere forgænger, a5000. Skudtakten er respektable seks billeder i sekundet, hvilket gør det nemmere at få skarpe billeder af motiver i bevægelse. Kameraet har naturligvis Wi-Fi med NFC til at forbinde kamera og mobil trådløst. Det har også en ny 20 megapixel billedsensor samt Sonys nye Bionz X billedprocessor.

Man kan installere foto-apps i kameraet, som downloades fra Sonys kamera-app univers, PlayMemories. De kan tilføre kameraet flere funktioner og fungerer som apps på mobilen.

a5100 har ikke blitzsko eller søger, men har endelig fået touch-skærm, som kan vippes 180 grader, så man kan tage selfies. Sony har også tilføjet det nye videoformat XAVC S, som giver 1080p HD-video med 50 fps og hele 50 Mbit/s datastrøm.

Det giver kameraet bedre videokvalitet end a5000, fordi videofilerne er pakket med mindre tab end i AVCHD-formatet. Men man kan stadig ikke sætte en mikrofon på eller tilslutte den noget sted, så selv om videokvaliteten er rigtig god, vil lyden være af varierende kvalitet.

En lille kuriositet er muligheden for at optage 1080p og 720p HD-video samtidig. Så kan man bruge den lavopløste fil på nettet og Full HD-filen på tv’et derhjemme. Kameraet streamer i øvrigt HD-video direkte fra HDMI-udgangen.

Siden det er så lille – verdens mindste APS-C kamera med udskiftelig optik – er der ikke meget at holde på for folk med store hænder. Desuden er håndgrebet glat og ikke særlig stort, og udløserknappen på fronten er ikke vinklet. Som den er på det mere avancerede a6000, der også har indbygget optisk søger.

Der er ikke noget andet indstillingshjul end det på bagsiden, og derfor er det lidt omstændeligt at ændre blænde, lukkertid, eksponeringskompensation og andre indstillinger, som i hvert fald entusiasterne gerne vil have adgang til.

Men a5100 er ikke lavet til entusiaster. De køber a6000 eller a7 og bruge måske penge på bedre optik.

a5100-skjerm
Med vipbar touch-skærm og foto-apps er Sony a5100 et fristende valg til selfie-generationen.

Billedkvalitet
De, der køber a5100, får Sonys 16-50 mm zoom med, som er en stillegående og kompakt sag med elektronisk zoom. Men det er ikke den skarpeste i klassen, og den har synlig fortegning og vignettering på vidvinkel. Den er ganske skarp fra blænde f/5.6, og med den nye 24 megapixel billedsensor bliver billederne sagtens skarpe nok. Godt hjulpet på vej af a5100’s fremragende autofokus.

Den nye billedprocessor giver enestående detaljeskarphed og meget lidt billedstøj op til ISO 1600. Billedstøjen er ikke særlig synlig før ved ISO 3200, og kornstøj bliver markant fra ISO 6400. Lidt værre er det, at kameraets processor bruger så aggressiv støjdæmpning på jpeg-filer (ikke på råfiler), at billederne mister lidt skarphed fra ISO 6400, og derover ser billederne mere og mere ud, som om de er malet med vandfarver.

Farvegengivelsen er jævn med få afvigelser op til ISO 1600, og videokvaliteten er fremragende for et begynderkamera.

Konklusion
Sony a5100 er et lille, billigt nybegynderkamera til dem, der vil have det så nemt som muligt. Med Wi-Fi, touch-skærm og fremragende videokvalitet er det sjovt at bruge og let at dele billeder og videoer med venner og bekendte. Billedkvaliteten er mange gange bedre end fra en telefon, og man kan regne med mange flere vellykkede lynskud med a5100 end med mobilkameraet.

Det lover ikke mere, end det kan holde, og har et begrænset funktionsniveau, som nok tiltaler nybegyndere mere end erfarne fotografer. Nogle vil savne blitzsko og søger, andre kunne tænke sig hurtigere skudhastighed, men ingen vil blive skuffet over billedkvaliteten. Især ikke dem, der er vant til et kompaktkamera.

Lyd & Billede mener

Sony a5100 er et lille, simpelt og billigt systemkamera med rigtig god billedkvalitet. Det har vipbar selfie- og touch-skærm og er et godt valg for alle, der går op i gode billeder – og ikke i mange funktioner. For kraftig støjdæmpning giver et markant fald i skarphed, og glat plastic samt kun ét indstillingshjul trækker ned.

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top