Forårets tv-nyheder

Overvejer du at anskaffe et nyt tv? Her er et udpluk af årets mest spændende tv-modeller.
Annonce
Annonce
forfatter

Mens mange af os vasker bilen og skifter til sommerdæk, ruller producenterne et bredt spektrum af blanke og skinnende tv-nyheder ud. Du kan stadig gøre et godt køb med nogle af sidste års topsælgere, men fra månedsskiftet april/maj er restlageret tomt. Derefter er det næsten kun de nye 2018-modeller, der gælder.

På årets CES-messe i Las Vegas i januar blev der vist mange spændende koncepter frem. Hvad med et tv, der dækker hele væggen, eller et, der kan rulles sammen, når du ikke bruger det?

Den slags lanceringer er altid fascinerende, men handler mest om at flekse de teknologiske muskler, skabe opmærksomhed og kaste glans over det øvrige modelsortiment. Der kan gå årevis, før spidsteknologi siver ned i almindeligt prissatte og tilgængelige modeller. Derfor synes vi, det er langt mere interessant at se på, hvad der rent faktisk kommer!

OLED står stærkt …

Salgsstatistik fra den nordiske elektronikbranche fortæller, at vi køber lidt færre tv’er end tidligere, samtidig med at størrelsen og gennemsnitsprisen stiger. De populære OLED-tv’er spiller en vigtig rolle her: Udvalget blev øget kraftigt i 2017, samtidig med at priserne faldt.

OLED-skærmene har en stor fordel i forhold til LCD, nemlig at hver pixel kan tændes og slukkes individuelt og ikke kræver gennemlysning. Det giver en klar forbedring af sortniveau, kontrast og synsvinkel, og kan nok motivere flere til at betale ekstra for en god tv-oplevelse.

Vi kan forvente flere og mere prisgunstige modeller inden for OLED-segmentet i år. Desuden bliver det spændende at se, hvilken af producenterne der formår at trylle den bedste billedkvalitet frem. Bliver det LG, Sony, Panasonic, Philips eller en anden udfordrer? Vi glæder os til at teste!

… men LCD er stadig størst

Selv om OLED bliver mere udbredt og priserne mere favorable, er det stadig relativt dyrt sammenlignet med LCD, især når vi bevæger os op i skærmstørrelser over 55 tommer. Udvalget er heller ikke lige så godt. Derfor vil de fleste af de tv’er, der sælges i år, stadig være af den traditionelle LCD-type.

Markedet er også præget af, at Samsung, som fortsat er verdens største tv-producent, ikke sætter deres lid til OLED. I stedet satser de på QLED, en ny generation af LCD-paneler med avanceret Quantum Dot-teknologi. Kort fortalt drejer det sig om en tynd film med bittesmå metalpartikler, som forbedrer LED-bagbelysningens egenskaber, hvilket resulterer i et bredere farvespektrum og bedre lysudbytte.

Samsung har en stor tro på Quantum Dot-teknologien, og på CES-messen i Las Vegas fremviste de prototyper, der ikke står nævneværdigt tilbage for OLED, hverken hvad kontrast eller sortniveau angår.

Endnu større tv-skærme

(Foto: Producent)

 

De, der drømmer om en ægte biografstorskærm på væggen, behøver ikke at lede længe. De engang så “store” 65-tommere er blevet langt mere tilgængeligt prissat, men vi ser også et stigende udvalg af virkelig store skærme. 75 tommer er blevet det nye stort for dem, der vil tage kampen op mod den lokale biograf.

Du har sikkert undret dig over, hvorfor tv’er kommer i så mange underlige størrelser, og hvorfor de store skærme er så ekstremt dyre. Fra 49 over 55 op til 65 tommer er priserne okay, men derfra skyder de i vejret!

Det skyldes, at panelerne masseproduceres på fabrikkerne i ca. 2 x 3 meters størrelse og så skæres ud til et antal paneler af en vis størrelse, f.eks. seks 46-tommere. Større skærme giver færre skærme pr. glas, og derfor øges omkostningerne også betydeligt. Men efterhånden som det lykkes fabrikkerne at lave større skabeloner, forventer vi, at priserne på store skærme kommer længere ned.

Om nogle år kan det også ske, at “tv-væggen” bliver en realitet. Samsung har f.eks. fremvist et kæmpestort modulopbygget tv, der kan fylde en hel væg!

HDR-formatkrigen fortsætter

Den nye videostandard HDR (High Dynamic Range) er en af de største nyskabelser, tv-branchen har set de seneste år. Video med HDR har et meget bredere kontrast- og farvespektrum, og fortæller skærmen, præcis hvilken lysstyrke indholdet skal have. Det gør det muligt at udnytte skærmens fulde kapacitet og opnå et billede med langt flere nuancer, mere dybde og mere realisme.

HDR-indhold er nu tilgængeligt på en lang række platforme, inklusive Ultra HD Blu-ray, Netflix og iTunes via Apple TV 4K.

For at tage de ekstra detaljer i anvendelse og lede tv-formatet ind i fremtiden er der brug for en ny, fælles videostandard. Og her er der mange om buddet! De mest udbredte formater er “almindelig” HDR (også kaldet HDR10) og det konkurrerende format Dolby Vision, der anvender dynamiske metadata til at gengive større kontrastvariationer.

Dolbys format er imidlertid licensbaseret, og ikke alle tv-producenter har været villige til at punge ud. Producenter som Samsung, Panasonic og Philips er gået sammen om det opdaterede HDR10+ format, der skal give mange af de samme fordele som Dolby. Flere indholdsleverandører, bl.a. Amazon, har valgt at satse på formatet, som bliver tilgængeligt på flere 2018-modeller.

Det er værd at bemærke, at HDR (uanset format) stiller store krav til tv’ets kontrast og farvegengivelse. For at få fuldt udbytte af HDR-indhold skal du kigge efter et tv, der opfylder de såkaldte Ultra HD Premium-krav eller tilsvarende. Det vil typisk være en OLED-skærm, alternativt en LCD-skærm med avanceret LED-bagbelysning, som er nødvendigt for at opnå den ønskede kontrast.

Styr tv’et med stemmen

(Foto: Producent)

 

Stemmestyrede assistenter som Google Assistant og Amazon Alexa er blandt årets vigtigste trends på smart-fronten. Google meddelte for nylig, at Google Assistant om ikke så længe vil kunne forstå de nordiske sprog! Det betyder, at vi snart vil kunne styre og kommunikere med en lang række enheder ved hjælp af stemmen. Her spiller tv’et en vigtig rolle, både som underholdningscenter og smart-assistent.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Philips har kombineret deres farvestrålende OLED-TV’er med en potent soundbar fra Bowers & Wilkins. Resultatet er et ægte drømme-TV!
Vil du have ægte 8K-opløsning uden at betale en formue? Så kan Samsung Q700T være den rette medicin.
Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
LG’s og Sonys nye topmodeller er propfulde af funktioner og ny teknologi. Men hvilket af disse 8K-TV’er har den allerbedste billedkvalitet? Vi tester!
Årets nye OLED-skærme får en række opdateringer, inklusive en ny 77-tommer med Ambilight!
Samsung har udviklet en ny app, der lader dig kalibrere dit TV selv ved hjælp af mobilen.
Sonys enorme videovæg kommer nok ikke ind i stuerne lige med det første, men det kan godt ske, at du får den at se i aktion alligevel!
LG Display tilbyder flere nye OLED-skærmstørrelser i 2021, deriblandt en længe ventet 42-tommer. Spørgsmålet er, hvilken af TV-producenterne der først bider på.
BMW’s kommende elbil får rørt sig på testbanen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekodning og hovedtelefonforstærker.
Høretelefonerne Nova H1 er lavet til kvinder og andre, der holder af at pynte sig med øreringe.
Lillebitte sub med uanede kræfter.
Især OnePlus 9 bliver en markant opgradering i forhold til OnePlus 8, mens skærmene ikke forandrer sig meget i forhold til sidste år.
En af de mest populære Netflix-film nogensinde får snart sin opfølger(-e?).
Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
De to kinesiske mobilproducenter vil fremover udvikle produkter i fællesskab.
Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.
Reporter-udgave med kevlar
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.