Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

TV GUIDE 2018

Overvejer du at anskaffe et nyt tv? Her er et udpluk af årets mest spændende tv-modeller.

Skrevet af / 06/04/2018 - 11:30
TV GUIDE 2018

Mens mange af os vasker bilen og skifter til sommerdæk, ruller producenterne et bredt spektrum af blanke og skinnende tv-nyheder ud. Du kan stadig gøre et godt køb med nogle af sidste års topsælgere, men fra månedsskiftet april/maj er restlageret tomt. Derefter er det næsten kun de nye 2018-modeller, der gælder.

På årets CES-messe i Las Vegas i januar blev der vist mange spændende koncepter frem. Hvad med et tv, der dækker hele væggen, eller et, der kan rulles sammen, når du ikke bruger det?

Den slags lanceringer er altid fascinerende, men handler mest om at flekse de teknologiske muskler, skabe opmærksomhed og kaste glans over det øvrige modelsortiment. Der kan gå årevis, før spidsteknologi siver ned i almindeligt prissatte og tilgængelige modeller. Derfor synes vi, det er langt mere interessant at se på, hvad der rent faktisk kommer!

OLED står stærkt …

Salgsstatistik fra den nordiske elektronikbranche fortæller, at vi køber lidt færre tv’er end tidligere, samtidig med at størrelsen og gennemsnitsprisen stiger. De populære OLED-tv’er spiller en vigtig rolle her: Udvalget blev øget kraftigt i 2017, samtidig med at priserne faldt.

OLED-skærmene har en stor fordel i forhold til LCD, nemlig at hver pixel kan tændes og slukkes individuelt og ikke kræver gennemlysning. Det giver en klar forbedring af sortniveau, kontrast og synsvinkel, og kan nok motivere flere til at betale ekstra for en god tv-oplevelse.

Vi kan forvente flere og mere prisgunstige modeller inden for OLED-segmentet i år. Desuden bliver det spændende at se, hvilken af producenterne der formår at trylle den bedste billedkvalitet frem. Bliver det LG, Sony, Panasonic, Philips eller en anden udfordrer? Vi glæder os til at teste!

… men LCD er stadig størst

Selv om OLED bliver mere udbredt og priserne mere favorable, er det stadig relativt dyrt sammenlignet med LCD, især når vi bevæger os op i skærmstørrelser over 55 tommer. Udvalget er heller ikke lige så godt. Derfor vil de fleste af de tv’er, der sælges i år, stadig være af den traditionelle LCD-type.

Markedet er også præget af, at Samsung, som fortsat er verdens største tv-producent, ikke sætter deres lid til OLED. I stedet satser de på QLED, en ny generation af LCD-paneler med avanceret Quantum Dot-teknologi. Kort fortalt drejer det sig om en tynd film med bittesmå metalpartikler, som forbedrer LED-bagbelysningens egenskaber, hvilket resulterer i et bredere farvespektrum og bedre lysudbytte.

Samsung har en stor tro på Quantum Dot-teknologien, og på CES-messen i Las Vegas fremviste de prototyper, der ikke står nævneværdigt tilbage for OLED, hverken hvad kontrast eller sortniveau angår.

Endnu større tv-skærme

(Foto: Producent)

 

De, der drømmer om en ægte biografstorskærm på væggen, behøver ikke at lede længe. De engang så “store” 65-tommere er blevet langt mere tilgængeligt prissat, men vi ser også et stigende udvalg af virkelig store skærme. 75 tommer er blevet det nye stort for dem, der vil tage kampen op mod den lokale biograf.

Du har sikkert undret dig over, hvorfor tv’er kommer i så mange underlige størrelser, og hvorfor de store skærme er så ekstremt dyre. Fra 49 over 55 op til 65 tommer er priserne okay, men derfra skyder de i vejret!

Det skyldes, at panelerne masseproduceres på fabrikkerne i ca. 2 x 3 meters størrelse og så skæres ud til et antal paneler af en vis størrelse, f.eks. seks 46-tommere. Større skærme giver færre skærme pr. glas, og derfor øges omkostningerne også betydeligt. Men efterhånden som det lykkes fabrikkerne at lave større skabeloner, forventer vi, at priserne på store skærme kommer længere ned.

Om nogle år kan det også ske, at “tv-væggen” bliver en realitet. Samsung har f.eks. fremvist et kæmpestort modulopbygget tv, der kan fylde en hel væg!

HDR-formatkrigen fortsætter

Den nye videostandard HDR (High Dynamic Range) er en af de største nyskabelser, tv-branchen har set de seneste år. Video med HDR har et meget bredere kontrast- og farvespektrum, og fortæller skærmen, præcis hvilken lysstyrke indholdet skal have. Det gør det muligt at udnytte skærmens fulde kapacitet og opnå et billede med langt flere nuancer, mere dybde og mere realisme.

HDR-indhold er nu tilgængeligt på en lang række platforme, inklusive Ultra HD Blu-ray, Netflix og iTunes via Apple TV 4K.

For at tage de ekstra detaljer i anvendelse og lede tv-formatet ind i fremtiden er der brug for en ny, fælles videostandard. Og her er der mange om buddet! De mest udbredte formater er “almindelig” HDR (også kaldet HDR10) og det konkurrerende format Dolby Vision, der anvender dynamiske metadata til at gengive større kontrastvariationer.

Dolbys format er imidlertid licensbaseret, og ikke alle tv-producenter har været villige til at punge ud. Producenter som Samsung, Panasonic og Philips er gået sammen om det opdaterede HDR10+ format, der skal give mange af de samme fordele som Dolby. Flere indholdsleverandører, bl.a. Amazon, har valgt at satse på formatet, som bliver tilgængeligt på flere 2018-modeller.

Det er værd at bemærke, at HDR (uanset format) stiller store krav til tv’ets kontrast og farvegengivelse. For at få fuldt udbytte af HDR-indhold skal du kigge efter et tv, der opfylder de såkaldte Ultra HD Premium-krav eller tilsvarende. Det vil typisk være en OLED-skærm, alternativt en LCD-skærm med avanceret LED-bagbelysning, som er nødvendigt for at opnå den ønskede kontrast.

Styr tv’et med stemmen

(Foto: Producent)

 

Stemmestyrede assistenter som Google Assistant og Amazon Alexa er blandt årets vigtigste trends på smart-fronten. Google meddelte for nylig, at Google Assistant om ikke så længe vil kunne forstå de nordiske sprog! Det betyder, at vi snart vil kunne styre og kommunikere med en lang række enheder ved hjælp af stemmen. Her spiller tv’et en vigtig rolle, både som underholdningscenter og smart-assistent.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

0
Lyd & Billede
Scroll to Top