TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Sonys 4K-tv i aktion

Vi har fået set nærmere på Sonys 84-tommer med en superhøje opløsning, og ja, vi er hooked!

forfatter
Publiceret 03/09/2012 - 08:52

TV-skærme med 4K opløsning er et af de store samtaleemner på IFA-messen, og selv om det er for tidligt at kalde det en trend, er der høj ”vil have” faktor over billedkvaliteten fra Sonys største og bedste TV.

Lyd & Billede/GEAR deltog på en ”workshop”, hvor Sony demonstrerede 4K-tv´et med både opskaleret Full HD såvel som ægte 4K-video.Blu-ray afspilleren var Sonys egen BDP-S790, mens 4K videoen blev afspillet fra en ”over middel” kraftig computer udstyret med 4K grafikkort og HDMI-udgang.

Sony-ingeniørerne starter seancen med at prale uhæmmet af den avancerede billedchip, X-reality 4K, som, hævder de, er afgørende for at opskalere almindelig Full HD (2K) op til strålende 4K kvalitet.

Og vi må give Sony-folkene ret, processen må siges at fungere overraskende godt.En af genistregerne med X-reality chipen er, at den er i stand til at genkende materiale, som oprindelig er skudt i 4K. Et Full HD billede med 4K ”ophav” indeholder nemlig flere detaljer (high frequency components) end billeder skudt med almindelig Full HD kameraer. Sony-chip’en analyserer billedet og bruger den ekstra information under opskaleringen.

Sony havde placeret to 4K-skærme ved siden af hinanden, hvor det ene kørte vaskeægte 4K-video, mens det andet kørte videooptagelse i Full HD kvalitet, som blev opskaleret til 4K med X-reality chip’en.Resultatet var imponerende: På 3 meters siddeafstand var det faktisk vanskeligt at se forskel mellem ægte og opskaleret 4K-materiale! Blu-ray filmen ”Eclipse”, som oprindelig er en 4K-produktion, fremstod med en billedkvalitet så knivskarp, at vi aldrig ville have gættet, at den stammer fra almindelig Blu-ray disc.

Selvfølgelig, når vi gik tæt på skærmen, var det let at se, at 4K-versionen havde langt flere og skarpere detaljer, men også den opskalerede version så meget imponerende ud.

Konklusionen må blive, at der er håb for 4K-skærmene, selv om adgang til ægte 4K videomateriale nok vil være sparsomt i de kommende år.

Ifølge Sony kan det derfor blive aktuelt at markedsføre Blu-ray film med stemplet ”4K mastered Blu-ray disc” for at fremhæve de film, som er optaget med 4K-kameraer, og derfor kan genskabes i bedst mulig kvalitet.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Første test af QD-OLED Sonys nye topmodel A95K er blandt de første TV’er med den nye QD-OLED-teknologi. Og en billedkvalitet, som vi knap nok har set magen til!
Panasonic afslører årets TV-modeller Panasonic introducerer en række opgraderede OLED- og LCD-modeller, der er skræddersyet til gaming.
Nyt OLED-TV fra B&O Bang & Olufsen har opdateret deres bedste TV med et helt nyt OLED-panel fra LG. Og prisen bliver … hamper.
På jagt efter et nyt TV? Tjek vores top 10-liste! Her finder du de ti bedste TV-modeller lige nu.
Blandt de bedste OLED-TV’er vi har testet LG’s stilige OLED-TV med galleridesign er tilbage i ny 2022-udgave. OLED G2 giver funklende billedkvalitet!
Nye OLED-topmodeller fra Philips Topmodellerne fra Philips ventes til efteråret – med lyd fra Bowers & Wilkins.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend