Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Sonys 4K-tv i aktion

Vi har fået set nærmere på Sonys 84-tommer med en superhøje opløsning, og ja, vi er hooked!

Skrevet af / 03/09/2012 - 08:52
Sonys 4K-tv i aktion

TV-skærme med 4K opløsning er et af de store samtaleemner på IFA-messen, og selv om det er for tidligt at kalde det en trend, er der høj ”vil have” faktor over billedkvaliteten fra Sonys største og bedste TV.

Lyd & Billede/GEAR deltog på en ”workshop”, hvor Sony demonstrerede 4K-tv´et med både opskaleret Full HD såvel som ægte 4K-video.Blu-ray afspilleren var Sonys egen BDP-S790, mens 4K videoen blev afspillet fra en ”over middel” kraftig computer udstyret med 4K grafikkort og HDMI-udgang.

Sony-ingeniørerne starter seancen med at prale uhæmmet af den avancerede billedchip, X-reality 4K, som, hævder de, er afgørende for at opskalere almindelig Full HD (2K) op til strålende 4K kvalitet.

Og vi må give Sony-folkene ret, processen må siges at fungere overraskende godt.En af genistregerne med X-reality chipen er, at den er i stand til at genkende materiale, som oprindelig er skudt i 4K. Et Full HD billede med 4K ”ophav” indeholder nemlig flere detaljer (high frequency components) end billeder skudt med almindelig Full HD kameraer. Sony-chip’en analyserer billedet og bruger den ekstra information under opskaleringen.

Sony havde placeret to 4K-skærme ved siden af hinanden, hvor det ene kørte vaskeægte 4K-video, mens det andet kørte videooptagelse i Full HD kvalitet, som blev opskaleret til 4K med X-reality chip’en.Resultatet var imponerende: På 3 meters siddeafstand var det faktisk vanskeligt at se forskel mellem ægte og opskaleret 4K-materiale! Blu-ray filmen ”Eclipse”, som oprindelig er en 4K-produktion, fremstod med en billedkvalitet så knivskarp, at vi aldrig ville have gættet, at den stammer fra almindelig Blu-ray disc.

Selvfølgelig, når vi gik tæt på skærmen, var det let at se, at 4K-versionen havde langt flere og skarpere detaljer, men også den opskalerede version så meget imponerende ud.

Konklusionen må blive, at der er håb for 4K-skærmene, selv om adgang til ægte 4K videomateriale nok vil være sparsomt i de kommende år.

Ifølge Sony kan det derfor blive aktuelt at markedsføre Blu-ray film med stemplet ”4K mastered Blu-ray disc” for at fremhæve de film, som er optaget med 4K-kameraer, og derfor kan genskabes i bedst mulig kvalitet.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

0
Lyd & Billede
Scroll to Top