Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Sådan får du Ultra HD hjemme i stuen

Samsung og Netflix tester UHD-streaming, mens Sony antyder, at en ny 4K videoafspiller kan være på vej.

Skrevet af / 14/01/2013 - 13:25
Sådan får du Ultra HD hjemme i stuen

Messehallerne i Las Vegas vrimler med store og højopløste tv, og spørgsmålet på alles læber er: Hvornår får vi mulighed for at se et bredt udvalg af ordentligt 4K indhold hjemme i stuen?

Der findes ikke noget endeligt svar på det endnu, men de store brancheaktører er tydeligt motiveret for at få en løsning på plads, som kan give os glitrende UHD video så hurtigt som muligt, og måske allerede i løbet af et års tid.

NetflixAmerikanske Netflix er allerede en etableret aktør i streamingmarkedet. Nu er de så småt i gang med betatest af videostreaming i UHD format, baseret på den nye videokomprimeringsstandard HEVC (High Efficiency Video Coding/H.265), som støttes af Samsungs nye tv. Den nye standard skal være dobbelt så effektiv som dagens H.264/MPEG-4 standard og åbner for at streame video i UHD opløsning via internet.

Testningen er endnu på et tidligt stadium, og der er sparsomt med officiel information fra Netflix endnu.

Sony med 4K distribution
Sony meddelte på deres pressekonference, at også de arbejder med et online distributionssystem til 4K via nettet. Der blev ikke sagt så meget om, hvad det faktisk indebærer, men det er ikke usandsynligt, at Sony vil lancere deres egen streamingbaserede 4K videoafspiller, således som amerikanske RED allerede har gjort. Måske kommer det i form af en ny Playstation 4?Sonys nye topchef Kaz Hirai udtalte til netsiden The Verge, at han har større tro på, at 4K-filmene vil komme gennem et stik i væggen, end fra en opdateret Blu-ray standard.

I mellemtiden har Sony Pictures lanceret en håndfuld Blu-ray film med titlen Mastered in 4K. Det er film, som originalt er filmet og produceret i 4K til biografer, men nedskaleret til Full HD for at være kompatible med dagens Blu-ray Disc format. Disse film skal ifølge Sony være velegnede til igen at opskalere på en 4K/UHD skærm. Vi har selv set resultatet på et Sony 84” 4K tv på IFA-messen sidste år, og resultatet så lovende ud, men Sony Pictures har kun fem film klar indtil videre – The Amazing Spider-Man, Total Recall (2012), The Karate Kid (2010), Battle: Los Angeles, og The Other Guys — som alle hentes fra 4K masters.

Hidtil har det været stille fra Blu-ray Disc Association om, hvorvidt en ny ”UHD” BD-standard er på trapperne.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

0
Lyd & Billede
Scroll to Top