Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nobelprisen i kemi tildeles kvanteprik-forskere

Vidste du, at din TV-skærm kan indeholde avanceret kemi?

Skrevet af / 20/10/2023 - 14:45
Nobelprisen i kemi tildeles kvanteprik-forskere

Nobelprisen i kemi for 2023 blev i år tildelt forskerne Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus og Alexei I. Ekimov for opdagelsen af kvanteprikker, Det meddelte det svenske Kungliga Vetenskapsakademien tidligere i oktober.

Kvanteprikker (på engelsk “quantum dots”) er bittesmå krystaller, der kan udsende lys i forskellige farver. Hvis du synes, at udtrykket lyder bekendt, er det måske fordi, vi nævner det relativt ofte her på Lyd & Billede!

Opdagelsen blev gjort i 1980’erne, og i dag bruges teknologien bl.a. til at forbedre farvegengivelsen i moderne TV-skærme, herunder mange af de QLED- og QD-OLED-TV’er, der sælges i dag.

Men kvanteprikker har også potentiale inden for en række andre anvendelsesområder, heriblandt solcelleteknologi, bedre sensorer og nye medicinske metoder, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin begrundelse.

Kvanteprikker bruges bl.a. i QD-OLED monitorer og TV-skærme. (Foto: Samsung Display)

Opfører sig som et atom

Kvanteprikker er ekstremt små og består af omkring 1.000 atomer. Det betyder, at de bittesmå prikker opfører sig som et atom, der får specielle egenskaber. Kvanteprikkerne udsender lys i forskellige farver afhængigt af deres størrelse, og når de f.eks. bruges i LCD-skærme, vil de kunne bruges til at forstærke primærfarverne rød, grøn og blå og udvide antallet af farvenuancer, det er muligt at vise. De større kvanteprikker udsender de længste lysbølger som rødt lys, mens de mindre udsender kortere bølger, som giver blåt lys.

Kvanteprikker fungerer også som halvledere, hvilket giver dem både optiske og elektriske egenskaber. De lysende partikler er også nyttige inden for medicin. For eksempel bruger kirurger dem til at lyse svulster op, så de bedre kan ses.

(Foto: Samsung Display)

Flere anvendelsesmuligheder

Ifølge Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi har kvanteprikker den største fordel for menneskeheden. Forskere mener, at de i fremtiden kan bidrage til fleksibel elektronik, bittesmå sensorer, tyndere solceller og krypteret kvantekommunikation(!) – så vi er kun lige begyndt at udforske potentialet i disse bittesmå partikler.

Nobelprisen i kemi er en af de oprindelige priser i Alfred Nobels testamente, og den er meget prestigefyldt inden for forskning. Ud over hæder og ære deler vinderne også 11 millioner svenske kroner mellem sig.

Lyd & Billede uddelte i øvrigt en TV-innovationspris i 2022 til Samsung S95B med QD-OLED-teknologi. Måske ikke helt på niveau med Nobelprisen, men det er da noget!

Læs også Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fået et af årets mest omdiskuterede og længe ventede TV’er til test! Samsung S95B giver en meget imponerende billedkvalitet, men der er også plads til forbedring.

Er du særligt interesseret, kan du se videoen fra prisoverrækkelsen her:

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

Mød den næste generation af MiniLED-teknologi fra Sony

Er denne skærm stor nok?

Vi tager et kig på LG's gennemsigtige OLED-TV

Panasonic skifter gear med nye OLED-modeller

LG's nye TV er både trådløst og gennemsigtigt

0
Scroll to Top