Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

8K-tv fra Samsung: Vi har set lyset!

Meget vil have mere, siger man, og på IFA lancerede Samsung deres næste store satsning inden for tv: 8K! Vi fik set nærmere på teknikken og må indrømme, at vi er en lille smule frelst …

Skrevet af / 05/09/2018 - 22:51
8K-tv fra Samsung: Vi har set lyset!

Ja, du læste rigtigt: Inden mange af os har nået at købe vores første 4K-tv, er Samsung godt i gang med næste generations tv-teknologi! 8K-prototyper er blevet præsenteret som en fremtidsvision på mange elektronikmesser, men nu står de første produktionsmodeller altså for tur. Det nye flagskib Samsung Q900R kommer i 65, 75 og 85 tommers størrelse med ægte 8K-opløsning, og de første modeller forventes i butikkerne allerede til efteråret.

8K-opløsning (7680 x 4320) er en naturlig udvikling af den nuværende 4K UHD-standard. Med fire gange så mange pixels byder den potentielt på endnu skarpere og mere glasklare billeder, end vi tidligere har set. Men har vi overhovedet brug for det, når 4K-standarden langtfra er moden endnu, og der nærmest ikke er noget 8K-indhold at finde?

Skeptikerne vil nok hævde, at det er lige lovlig tidligt. Men Samsung er verdens største tv-producent og må selvfølgelig slå på den store tromme med jævne mellemrum for at bevare den status. The show must go on, og med konkurrenter, der ånder dem i nakken, gælder det om at tænke nyt, stort og ultraskarpt.

Samsung QE85Q900R i aktion på IFA-messen. (Foto: Audun Hage)

8K på nært hold

Samsungs nye 8K-skærme var afgjort et imponerende syn, som de stod dér og skinnede om kap med hinanden i messehallen. Billedet er som forventet barberbladsskarpt, men samtidig meget behageligt at hvile øjnene på. Mest fascinerende var det at kunne gå helt tæt på skærmen uden at se en antydning af pixels: 85-tommeren har omtrent samme pixeltæthed (ppi) som et 43 tommers 4K-tv! Man må have luppen frem for at kunne skelne individuelle pixels.

Ud over at være knivskarpe er de nye Samsung-skærme ekstremt lysstærke. 3000 nit for 65 og 75 tommers modellerne, mens den største 85 tommers model skal kunne klare 4000 nit. Det er en milepæl for tv’er til hjemmebrug og giver en ny oplevelse af HDR-videomateriale.

8K skal ses i sammenhæng med overgangen til større tv-skærme hjemme i stuen, og det er indlysende, at den øgede opløsning vil give allermest udbytte på skærmstørrelser fra 75-80 tommer og op. Når det er sagt, så gav selv den mindste 65-tommer QE65Q900R en ikke ubetydelig wow-effekt.

(Foto: Audun Hage)

Intelligent opskalering

Lyd & Billede fik lov til at komme med ind i baglokalet og se nærmere på teknologien bag 8K-skærmene. Teknisk set handler det om QLED LCD-paneler med direkte LED-bagbelysning, baseret på en teknik svarende til 4K-topmodellen QE65Q9FN. Den største forskel (ud over 8K-opløsning) er en helt ny, avanceret Quantum-billedprocessor i Q900R.

Der er ingen tvivl om, at 8K i første omgang handler om opskalering. Der er meget lidt “født” 8K-indhold tilgængeligt endnu, og videostandarden er langtfra færdigudviklet. De nye 8K-skærme vil derfor blive brugt til at vise almindeligt SD-, HD- og 4K-materiale det meste af tiden.

Det er Samsung selvfølgelig fuldt ud klar over, og for at klare det krævende opskaleringsjob, måtte de angiveligt starte fra bunden. Ved hjælp af metoder som maskinlæring og “reverse engineering” har de fundet frem til de bedste algoritmer, bl.a. ved at fodre en supercomputer med 8K-billeder og skalere dem ned til henholdsvis 4K, HD, SD og tilbage til 8K igen og igen. Informationen gemmes i en database, der opdateres kontinuerligt – deraf navnet “AI Upscaling”.

Ud fra hvad vi kunne se i demorummet, gør opskaleringen et imponerende stykke arbejde. Sammenlignet med en almindelig Samsung 4K-skærm var det tydeligt, at 8K-skærmene havde mærkbart flere detaljer, skarpere konturer og mindre tendens til “savtakker” omkring objekter i billedet – selv på ganske groft SD-materiale. HD- og 4K-materiale så bare klarere og skarpere ud på 8K-modellen. Og det uden at producere mere billedstøj – tværtimod.

(Foto: Audun Hage)

HDMI 2.0

Efter hvad vi har erfaret fra Samsung, vil de første 8K-modeller kun understøtte den aktuelle HDMI 2.0-standard til at begynde med. Det sætter grænserne for, hvilken båndbredde videosignalerne kan overføres på, til maks. 4K/60 fps og 8K/30 fps (fps = frames per second, billeder i sekunder) over HDMI-indgangene. Videomateriale i 4K/120 fps og 8K/60 fps vil kræve HDMI 2.1.

Q900R anvender en ekstern One Connect-boks, så der kan tænkes at være mulighed for opgradering i fremtiden, men det er ikke bekræftet endnu.

(Foto: Audun Hage)

Positivt førsteindtryk

Om du så har brug for 8K, er nok mere usikkert, men hvis vores førsteindtryk fra IFA-messen er noget at gå efter, kan det se ud, som om barren er blevet hævet. Og når man først har set “state of the art” af, hvad der kan opnås inden for billedkvalitet, vil man som regel ikke vende tilbage.

Nu var det en demonstration i Samsung-regi med håndplukket demomateriale til lejligheden. Hvordan Q900R håndterer direkte sendt tv-materiale, 4K Blu-ray, Netflix og spilkonsoller, må komme an på en mere grundig test. Og vi har selvfølgelig bestilt det første testeksemplar af Q900R!

Samsung Q900R kommer i butikkerne til oktober.

Priser:
QE65Q900R – 39.990 kr.
QE75Q900R – 49.990 kr.
QE85Q900R – 114.990 kr.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Loewe OLED-TV'er er nu "Made in Germany"

Kæmpe 3D-skærm fra LG

Her er Samsungs nye 2024 TV-modeller: Masser af AI-funktioner

TCL's 163" X11H demonstreret i Kina

Nu kender vi priserne på årets nye OLED-TV fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Scroll to Top