Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

4K hedder nu Ultra High Definition

Men Sony vil beholde 4K-navnet.

Skrevet af / 24/10/2012 - 12:03
4K hedder nu Ultra High Definition

Kært barn har mange navne, og indtil nu har der været mange forskellige betegnelser for næste generations videoformat, som har mindst fire gange så høj opløsning som dagens Full HD-standard.

Nu har medlemmer i det amerikanske elektronikforbund CEA (Consumer Electronics Assosiation) stemt på, hvad formatet skal hedde og blevet enige om en fælles standard med tilførende specifikationskrav.
Ultra High Definition (UHD) standarden kræver, at tv´et har en skærmopløsning på mindst 3840 x 2160 pixel, at det har en UHD-kompatibel HDMI-indgang, og at det kan modtage og vise ægte UHD-video, ikke bare opskaleret video med lavere opløsning.

Læs også: 84-tommers 4K tv fra Sony

Dermed havner både 4K (3840 x 2160) og 8K (7680 x 4320) videoopløsning tilsyneladende ind under det nye UHD-navn.
Det vil Sony imidlertid ikke være med til.

Den japanske producent ønsker at beholde 4K-navnet, som de allerede bruger på både deres tv-apparater, hjemmeprojektorer såvel som professionelle biografprojektorer.  Søsterselskabet Sony Professionel tilbyder også ”4K” videokameraer til filmbranchen. Der spekuleres også på, om Sony vil bruge 4K-navnet i forbindelse med spil- og mulitmediekonsollen Playstation 4, som efter planen lanceres om et års tid.

Læs også: Sonys 4K TV i aktion

Dermed vil navnet nok fortsat eksistere en tid endnu. Her på redaktionen synes vi 4K klinger en smule bedre end UHD, men vi kan bedre lide den flotte billedkvalitet end navnet bag…

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Sagde du 8K? Denne her har 16K!

Bang & Olufsen lancerer sit største TV nogensinde

Samsung MicroLED: Blændende billedkvalitet, men det koster ...

Smugkig på TCL's nye TV'er i Stockholm

Har du råd til denne?

TCLs 2023 TV-modeller er lige straks klare i Norden

Scroll to Top