Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

4K filmtjeneste fra Sony

Sony lancerer snart en 4K downloadtjeneste, som også bliver tilgængelig på PlayStation 4.

Skrevet af / 04/03/2013 - 15:25
4K filmtjeneste fra Sony

De ultra-højopløste 4K skærme kommer snart på markedet, men endnu er der ikke meget aktuelt 4K filmmateriale at få fat på. Sony er blandt dem, som er gået i front for 4K-formatet og antydede allerede på CES-messen i januar, at de arbejder med en ny netbaseret filmtjeneste. Målet er at give bredere adgang til film i glitrende 4K-opløsning (3840 x 2160).

NOT FOR SALE: På flere af 4K demonstrationerne, vi har besøgt indtil nu, har tv´ene fået signalet fra en anonymt udseendet videoafspiller, med harddisken fyldt med 4K videoklip.
NOT FOR SALE: På flere af 4K demonstrationerne, vi har besøgt indtil nu, har tv´ene fået signalet fra en anonymt udseendet videoafspiller, med harddisken fyldt med 4K videoklip.

Detaljerne omkring filmtjenesten holder Sony foreløbig tæt ind til kroppen, men den vil ganske sikkert indebære en form for 4K-baseret videoafspiller med netværksopkobling, harddisk og et grafisk brugergrænsesnit, som lader dig vælge hvilken film, du vil downloade. Derfor er det ikke usandsynligt, at denne videoafspiller kort og godt bliver en PlayStation 4, noget som Sony Electronics chef Phil Molyneux langt hen af vejen bekræftede i en samtale med hjemmesiden The Verge for nyligt.

Sony fremviste denne prototype på en 4K videoafspiller under CES-messen i Las Vegas. Måske er det sådan, PlayStation 4 kommer til at se ud?
Sony fremviste denne prototype på en 4K videoafspiller under CES-messen i Las Vegas. Måske er det sådan, PlayStation 4 kommer til at se ud?

Det er allerede kendt, at PS4 vil støtte 4K videoformatet. Spilkonsollen får også indbygget harddisk af foreløbig ukendt størrelse, som bliver nødt til at vær stor, hvis den skal håndtere 4K videofiler. Netop filstørrelsen er den store udfordring til 4K. Selv med seneste generation videokomprimering som HEVC/H 265 kan en helaftens spillefilm med 4K opløsning let blive 100 gigabyte stor! Det er dobbelt så meget som de største Blu-ray discs og vil tage op til flere døgn at downloade.

Hvordan Sony har tænkt sig at løse dette problem er altså foreløbigt usikkert, men de bliver nød til at have en effektiv videokomprimering og være på god fod med en eller flere net- eller fiberleverandører. Vi, der ser film i 4K, vil også måtte acceptere lange downloadstider, således som mange PlayStation 3 ejere gør i dag, når de downloader spil i løbet af natten. Det bliver også spændende at se, hvilken pris vi må betale for at downloade 100 gigabyte film over nettet.

Indtil nu findes der nemlig ingen fysiske alternativer til download, bortset fra fritstående produktioner som Timescapes, der leveres på harddisk. Blu-ray Disc Association meldte for nyligt, at de har nedsat en fokusgruppe for at se på et muligt Blu-ray 4K-format, så der er udviklingen åbenbart på et vældigt tidligt stadium.

Ikke bare 4K
Kender vi Sony ret, har de større ambitioner for filmtjenesten end bare at fremme 4K-formatet. Lige så sandsynligt er det, at de vil tage konkurrencen op med bl.a. Netflix, HBO og iTunes ved at tilbyde streaming eller download af nye filmtitler i mere ordinær Full HD kvalitet. Det betyder også, at vi får adgang til mere aktuelle film, med lyd – og billedkvalitet, som modsvarer dagens Blu-ray format, direkte over nettet. Sony har allerede lanceret det netbaserede system UltraViolet, hvor de fleste store elektronik- og filmselskaber (med undtagelse af Apple og Disney) er med. Hensigten er at etablere en fælles standard for distribution af Holllywood-film over nettet.

Sonys nye filmtjeneste bliver lanceret i USA allerede til sommer, men det er usikkert hvornår, den kommer til Europa og Danmark. Lyd & Billede holder dig opdateret!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

TCL's 163" X11H demonstreret i Kina

Nu kender vi priserne på årets nye OLED-TV fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

0
Lyd & Billede
Scroll to Top