TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

DX900: Nyt LCD-flagskib fra Panasonic

Panasonic har ikke haft et ordentligt LCD-flagskib, siden den gamle topmodel AX900 blev udfaset. Det bliver der lavet om på i 2016!

Tilbage i 2014 udsendte Panasonic deres bedste LCD-tv nogensinde: 65AX900 med ægte LED-bagbelysning, lokal dæmpning og avanceret billedprocessering, som tilsammen gav noget af den sejeste billedkvalitet, vi havde set!

Da 2015-modellerne skulle lanceres, kom der imidlertid ikke nogen arvtager til den eftertragtede LCD-topmodel. I stedet lancerede Panasonic et flagskib med OLED-teknologi, 65CZ950. Man kunne derfor spekulere på, om Panasonic havde forladt LCD-princippet på deres topmodeller. Men ikke denne gang, viser det sig! Til modelåret 2016 har Panasonic nemlig børstet støvet af bag-LED teknikken igen.

Panasonic DX900
Den nye LCD-topmodel DX900 bruger helt ny, ekstra finmasket “bikage” LED-bagbelysning, som er opdelt på en måde, der reducerer lysblødningen fra zone til zone. Det er for at undgå den typiske halo-effekt, som vi forbinder med mindre kapable bag-LED skærme.

Panasonic DX900. Foto: Panasonic
Panasonic DX900. Foto: Panasonic

Lysstyrken er ekstra kraftig, og farvespektret bredere takket være et VA-billedpanel med hvid fosfor-teknik. DX900 kan præstere over 1100 nit lys, hvilket er mere end nok til at leve op til den nye Ultra HD Premium-standard.

Demo i Las Vegas
Panasonic har ikke nogen voldsom tilstedeværelse på CES i år – i stedet inviterede de en flok journalister over til MGM Grand Hotel, så vi kunne få et nærmere kig på topmodellen. Det var en lærerig seance, hvor vi fik 65DX900 at se ved siden af en professionel OLED-skærm til studiebrug.

Her ser vi Panasonic DX900 i HDR-tilstand til venstre og med standard HD til højre. Bemærk, at forskellen er større med det blotte øje, da almindelige skærme mangler det ekstra dynamikområde. Foto: Audun Hage
Her ser vi Panasonic DX900 i HDR-tilstand til venstre og med standard HD til højre. Bemærk, at forskellen er større med det blotte øje, da almindelige skærme mangler det ekstra dynamikområde. Foto: Audun Hage

Vi har i sin tid overværet en lignende demonstration af 65AX900, men det her var noget helt andet.

Foto: Audun Hage
Foto: Audun Hage

Der er ingen tvivl om, at billedkvaliteten har fået et kraftigt løft som følge af HDR-teknikken. Ekstra lysstærke objekter som elpærer, flammer, fyrværkeri og sollys fremstod funklende klart med langt flere nuancer, end vi er vant til fra almindelige tv-skærme. Samtidig var der en imponerende mængde detaljer og ditto dybde i den mørke ende af skalaen. Selv i et helt mørkelagt rum slap Panasonic-skærmen overraskende godt fra det med fremragende sortniveau og jævn lysfordeling.

Vi må dog vente med at komme med en endelig dom, indtil vi har haft tv’et på testbænken, men førstehåndsindtrykket var meget positivt.

4K Blu-ray-afspiller
Det kildemateriale, der blev vist på Panasonic-skærmen, var af meget høj kvalitet – nærmere bestemt video med 4K-opløsning og HDR-dynamikområde. Og måske kan du gætte, hvad filmen blev afspillet på? Netop, Panasonics helt nye Ultra HD Blu-ray-afspiller DMP-UB900!

Panasonic UB900 Ultra HD Blu-ray-afspiller. Foto: Panasonic
Panasonic UB900 Ultra HD Blu-ray-afspiller. Foto: Panasonic

Med 4K-opløsning, større farverum og mulighed for HDR åbner denne nye afspiller for meget højere billedkvalitet, end vi hidtil har set fra streaming-tjenesterne.

Foto: Audun Hage
Foto: Audun Hage

DX900 kommer på markedet i marts og får sandsynligvis en pris på ca. 45.000 kroner for 55 tommers modellen (55DX900) og 55.000 kroner for 65 tommer (65DX900).

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.