Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Ny surround-receiver fra Sony

Alle HDMI-indgangene på STR-DN1070 understøtter Ultra HD-opløsning og højt dynamisk omfang (HDR).

Skrevet af / 08/01/2016 - 08:39
Ny surround-receiver fra Sony

Der har længe været talt om understøttelse af 4K Ultra HD-indhold, men det var ikke før man fik support af den nye kopibeskyttelse HDCP 2.2, at man kunne sende Ultra HD-video fra tv og Hollywood igennem. Før det har der kun været tale om hjemmeproduceret Ultra HD-video – noget, som branchen ikke har været god til at kommunikere.

Alle seks HDMI-indgange understøtter nu HDCP 2.2 og HDR. Foto: Sony
Alle seks HDMI-indgange understøtter nu HDCP 2.2 og HDR. Foto: Sony

HDCP 2.2
Først med forrige generation af surround-receivere fik vi understøttelse af kopibeskyttelsen HDCP 2.2, men så normalt kun på én indgang. Det var i hvert fald tilfældet med Sony STR-DN1060.

Det kan sagtens være nok, forudsat at man har et tv med indbygget 4K Netflix og andre tv-tjenester med Ultra HD-opløsning. Så er det i praksis kun en af de kommende 4K Blu-ray-afspillere, man har brug for at slutte til en HDCP 2.2 indgang.

Problemet opstår, hvis man også vil tilslutte en medieboks med 4K-opløsning, og hvis fremtidige Ultra HD-spilkonsoller ligeledes anvender kopibeskyttelsen. Så bliver det lidt lidt med kun én sådan indgang. Alternativet er at bruge lydreturkanalen fra tv’et ind i receiveren, men det er ikke altid, det virker lige gnidningsløst.

Den nye receiver STR-DN1070 har understøttelse af HDCP 2.2 på samtlige HDMI-indgange (alle er type 2.0), så man er mere fremtidssikret, eftersom stadig flere bokse har brug for denne support i fremtiden. Receiveren understøtter video op til 4K med 50/60 fps i fuldt 12 bit 4:4:4 farverum. Videoindhold mastret i HDR (High Dynamic Range) med udvidet gråtoneskala og dermed dybere sort og lysere hvid, understøttes også.

STR-DN1070 understøtter højopløst lyd, også DSD, og har desuden multirumsfunktion. Foto: Sony
STR-DN1070 understøtter højopløst lyd, også DSD, og har desuden multirumsfunktion. Foto: Sony

Højopløst lyd
En helt ny DAC dekoder højopløste musikfiler, heriblandt Sonys eget DSD-format, der fungerer på en lidt anden måde end standard PCM. Dermed har man fuld understøttelse af de fleste musikfiler og formater – højopløste såvel som lavopløste – der er tilgængelige i dag. Højopløst lyd understøttes både via HDMI og USB, og kan også streames via hjemmenetværket.

En ny Wireless Surround-funktion gør det muligt at tilslutte trådløse baghøjttalere, som vi må antage, at Sony vil lancere i nær fremtid. Dermed slipper man for at trække kabler gennem hele rummet til baghøjttalerne.

Desuden har receiveren multirumsfunktion, så den kan kommunikere med andre, kompatible Sony-produkter koblet til det samme netværk. Her findes der både højttalere og soundbars.

Netværk
Ligesom sine forgængere – og næsten alle andre surround-receivere på markedet i dag – har STR-DN1070 trådløs netværksforbindelse til streaming af musik og betjening via smartphone-app. Indbygget understøttelse af Spotify Connect, AirPlay og Google Cast er der også.

Tilgængelighed
STR-DN1070 forventes i Skandinavien til maj. Prisen kender vi ikke, men forgængeren kostede 6.200 kroner, da den blev lanceret, så det er nok realistisk, at den nye receiver havner på omkring 6.500 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

0
Scroll to Top