Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

B&W Nautilus i perlemor

Bowers & Wilkins markerer 30-året for den egenartede Nautilus-højttaler med at bygge et unikt sæt i perlemor.

Skrevet af / 10/05/2023 - 09:00
B&W Nautilus i perlemor

Ordet “ikonisk” kan ikke gradbøjes. Men hvis det kunne, ville Bowers & Wilkins sandsynligvis få æren som en af de mest ikoniske højttalere i hi-fi-historien.

Den sneglehusformede højttaler fylder i dag 30 år. Og den er lige så unik, som den var, da det første sæt rullede ud fra fabrikken i Worthing i England i 1993.

Dette fejerer Bowers & Wilkins ved at bygge et helt specielt sæt i farven Abalone Pearl. Samme perlemorsfarve, som man finder på indersiden af det havbløddyr, der har lagt navn og udseende til højttaleren.

Kabinettet er sneglehusformet som dn nautil, der har givet navn til højttaleren. (Foto: Bowers & Wilkins)

Det var virksomhedens grundlægger, John Bowers, der tog initiativ til Nautilus-projektet kort før sin død. Ideen bag Nautilus var enkel, men enormt udfordrende: “lav en højttaler, der ikke lyder som en højttaler”. Bevæbnet med en usædvanlig bred opgave, ingen tidsbegrænsninger og kun få begrænsninger med hensyn til praktisk anvendelighed og pris, opstod Nautilus næsten som en konceptbil, der blev til virkelighed, et radikalt femårigt projekt, der skulle undersøge, hvor mange af de negative virkninger af højttalerkabinettet kunne elimineres ved hjælp af innovativt design.

De teknologier og teknikker, der blev skabt i Nautilus-projektet, lever videre i mindre ekstrem form i Bowers & Wilkins’ højttalere i dag. Topmodellerne har stadig diskant- og mellemtonekabinetter, der ender i et rør. For eksempel de voldsomt dyre gulvhøjttalere 803 D4. Teknikken er beslægtet med transmisisonslinjehøjttaleren. Men her handler det ikke om basforstærkning, men om at sikre, at bagstrålingen fra membranen afkobles og dæmpes totalt.

Alle højttalerenheder sidder i seperate kamre, der afsluttes med et rør. (Foto: Bowers & Wilkins)

Hvad færre ved er, at Natilus-højttaleren stadig kan købes. Du finder den ikke din nærmeste forretning. Men den bygges, som det har været tilfældet i alle 30 år, på bestilling.

Alene det at bygge selve højttalerkabinet tager over en uge – og dertil kommer slibning, maling og polering af hvert kabinet. Ventelisten for en ny model er i øjeblikket på to år. Og prisen er 100.000 euro (750.000 kroner).

Faktisk markerer Bowers & Wilkins jubilæet ved at hæve prisen med hele 47 procent. Da vi tjekkede hjemmesiden i går, inden vi skrev historien, var prisen “kun” 68.000 euro!

Nautilus fås i tre standardfarver: Midnight Blue Metallic, sølv og sort. Bowers & Wilkins tilbyder også – mod et ekstra gebyr – at bygge højttalerne i den farve og finish, kunden måtte ønske. Men ikke i perlemor. Der findes kun det sæt, som man ser på billederne her.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Sonos Roam opdateres til sommeren

Her er årets nye soundbars fra Samsung

- Den nye Sonos-app er elendig

Superbillig højttaler

Nu kan du vælge farve

Quad opgraderer sit flagskib

Trådløs luksus fra Frankrig

Epos vokser

Farverig Burmester-højttaler

Budgethøjttalere fra Q Acoustics

Ny højttalerserie fra DALI

Ny generation med unik model

Scroll to Top