Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

B&W Nautilus i perlemor

Bowers & Wilkins markerer 30-året for den egenartede Nautilus-højttaler med at bygge et unikt sæt i perlemor.

Skrevet af / 10/05/2023 - 09:00
B&W Nautilus i perlemor

Ordet “ikonisk” kan ikke gradbøjes. Men hvis det kunne, ville Bowers & Wilkins sandsynligvis få æren som en af de mest ikoniske højttalere i hi-fi-historien.

Den sneglehusformede højttaler fylder i dag 30 år. Og den er lige så unik, som den var, da det første sæt rullede ud fra fabrikken i Worthing i England i 1993.

Dette fejerer Bowers & Wilkins ved at bygge et helt specielt sæt i farven Abalone Pearl. Samme perlemorsfarve, som man finder på indersiden af det havbløddyr, der har lagt navn og udseende til højttaleren.

Kabinettet er sneglehusformet som dn nautil, der har givet navn til højttaleren. (Foto: Bowers & Wilkins)

Det var virksomhedens grundlægger, John Bowers, der tog initiativ til Nautilus-projektet kort før sin død. Ideen bag Nautilus var enkel, men enormt udfordrende: “lav en højttaler, der ikke lyder som en højttaler”. Bevæbnet med en usædvanlig bred opgave, ingen tidsbegrænsninger og kun få begrænsninger med hensyn til praktisk anvendelighed og pris, opstod Nautilus næsten som en konceptbil, der blev til virkelighed, et radikalt femårigt projekt, der skulle undersøge, hvor mange af de negative virkninger af højttalerkabinettet kunne elimineres ved hjælp af innovativt design.

De teknologier og teknikker, der blev skabt i Nautilus-projektet, lever videre i mindre ekstrem form i Bowers & Wilkins’ højttalere i dag. Topmodellerne har stadig diskant- og mellemtonekabinetter, der ender i et rør. For eksempel de voldsomt dyre gulvhøjttalere 803 D4. Teknikken er beslægtet med transmisisonslinjehøjttaleren. Men her handler det ikke om basforstærkning, men om at sikre, at bagstrålingen fra membranen afkobles og dæmpes totalt.

Alle højttalerenheder sidder i seperate kamre, der afsluttes med et rør. (Foto: Bowers & Wilkins)

Hvad færre ved er, at Natilus-højttaleren stadig kan købes. Du finder den ikke din nærmeste forretning. Men den bygges, som det har været tilfældet i alle 30 år, på bestilling.

Alene det at bygge selve højttalerkabinet tager over en uge – og dertil kommer slibning, maling og polering af hvert kabinet. Ventelisten for en ny model er i øjeblikket på to år. Og prisen er 100.000 euro (750.000 kroner).

Faktisk markerer Bowers & Wilkins jubilæet ved at hæve prisen med hele 47 procent. Da vi tjekkede hjemmesiden i går, inden vi skrev historien, var prisen “kun” 68.000 euro!

Nautilus fås i tre standardfarver: Midnight Blue Metallic, sølv og sort. Bowers & Wilkins tilbyder også – mod et ekstra gebyr – at bygge højttalerne i den farve og finish, kunden måtte ønske. Men ikke i perlemor. Der findes kun det sæt, som man ser på billederne her.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Devialet: Bærbar højttaler i nye farver

Berømt højttaler i ny udgave

Sonos har et godt tilbud til dig!

Live Podcast-episode fra Elgiganten Campus

Nye udendørshøjttalere til sommersæsonen

PMC sænker prisen på gode bashøjttalere

Scroll to Top