Nikons 58 mm f/0.95 kan se i mørke

Objektivet kan bestilles nu, men billigt bliver det ikke.
Annonce
Annonce
forfatter

Den massive 58 mm til Nikons nye kamerasystem så vi første gang i Japan i 2018. Siden da har Nikon sagt og skrevet meget lidt om 58 mm f/0.95 Noct – ud over at det sandsynligvis bliver dyrt.

Det sidste er i hvert fald sandt, for det store 58 mm objektiv med den ekstreme lysstyrke på f/0.95 kommer til at koste 70.000 kroner (!). Det kan bestilles nu og leveres fra den 31. oktober.

Noct-objektivet er særlig velegnet til fotografering i svagt lys, og med lysstyrke f/0.95 kan man få en ekstremt smal dybdeskarphed.

(Foto: Nikon)

Leveres med kuffert

Nikkor Z 58 mm f/0.95 S Noct har kun manuel fokusering med afstandsskala på fokusringen og et programmérbart display, der kan vise anden info. F.eks. afstand, blænde og dybdeskarphed.

Objektivet leveres i en særlig kuffert, og modlysblænde og stativbeslag medfølger. Sidstnævnte er absolut nødvendigt, for med en vægt på to kilo er det 15 cm lange og 10 cm brede objektiv større og tungere end full-frame-kameraerne Nikon Z6 og Z7, som det er lavet til.

Nikon opgiver nærgrænsen til 50 cm, og indeni har det 17 linse-elementer fordelt på ti grupper. Fire af dem er af ED-glas, tre er asfæriske, og et af dem er lavet af et refraktivt glasmateriale.

Linserne har bl.a. ARNEO- og nanokrystalbelægning for at dæmpe strølys og ghosting.

Nye Z-objektiver

Samtidig med lanceringen af Nikkor S 58 mm f/0.95 S Noct udsendte Nikon en opdateret lancerings- eller udviklingsplan for kommende objektiver. Et såkaldt roadmap for Nikkor Z-systemet.

(Grafik: Nikon)

Flere af dem, der er markeret med blåt på planchen, har vi allerede testet: 24-70 mm f/4.0, 50 mm f/1.8, 35 mm f/1.8 og 24-70 mm f/2.8, og vi har også en test af 85 mm f/1.8 på vej.

Senere kommer der en S-Line 20 mm f/1.8, en lysstærk 50 mm f/1.2 samt Nikons “signaturobjektiv” i S-Line-udgave: Nikkor S 105 mm Micro. Tre kompakte objektiver med fast brændvidde er ligeledes planlagt: En 28 mm vidvinkel, en 40 mm og en lille 60 mm Micro, hvilket er Nikons måde at sige makro på.

Zooms

Som man kan se af planchen, er der også planlagt flere zoomobjektiver. Nikon oplister en 14-24 mm f/2.8, den “obligatoriske” 70-200 mm f/2.8, en normalzoom på 24-105 mm med større rækkevidde og en telezoom på 100-400 mm.

Nederst oplister Nikon også en 24-200 mm og en 200-600 mm. Men intet om lysstyrke eller lanceringstidspunkt.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.
Nu kommer der endelig en Hegel-forstærker til vinylentusiaster.
Den har været 40 år undervejs.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!
I dag indsættes Joe Biden som USA’s 46. præsident, og amerikanerne, verdenen og den frie presse kan lægge et fire år langt mareridt bag sig.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Streaming-giganten har sikret sig Gal Gadots næste film.
Under CES 2021 viste Razer en gaming-stol frem med udrullelig OLED-skærm! Mon den også kan give massage?
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.