Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nikon satser på spejlløse kameraer

Med to nye full-frame systemkameraer starter et nyt kapitel – og måske enden for spejlreflekskameraer.

Skrevet af / 26/08/2018 - 20:39
Nikon satser på spejlløse kameraer

For ti år siden sagde vi, at spejlreflekskameraets dage var talte. Det var måske lidt for tidligt, men med Nikons nye spejlløse full-frame-kameraer tror vi nu afgjort på det.

I 2017 tangerede salget af spejlløse kameraer salget af spejlreflekskameraer, og med Nikons længe ventede lancering af to nye spejlløse systemkameraer er der meget, der tyder på, at tendensen vil fortsætte.

(Foto: Nikon)

Spejlløse full-frame-kameraer

Nogle husker måske Nikons 1-system. Små, spejlløse systemkameraer med 1 tommes billedsensor. De fik begrænset succes og er praktisk taget forsvundet fra markedet. Men med den nye Z-serie har Nikon to stærke udfordrere til Sonys spejlløse full-frame-kameraer, som er langt mere interessante for det voksende high-end kameramarked.

De to nye kameraer hedder Z7 og Z6, og blander designelementer fra Nikon D850, Sonys a-serie og Leica SL. Hvilket er en god ting. Kameraerne er næsten lige så små som Sonys a7-modeller, men ergonomien er mere som på D850 og D750, og linjeføringen med bl.a. skærmen på toppen leder tankerne hen på Leica SL.

(Foto: Nikon)

Ny objektivfatning

Teknisk set er Z-serien bygget op fra grunden. Nikon startede bogstavelig talt med blankt papir, og selv om de tydeligvis har skelet til flere af konkurrenternes løsninger – de har trods alt ikke opfundet krudtet på ny – har de valgt lidt anderledes på Z7 og Z6.

Tag f.eks. objektivfatningen. Her er den gamle F-fatning, som Nikon har haft siden 1960’erne, erstattet af en ny 55 mm åbning med en full-frame billedsensor i centrum.

Den store åbning gør det bl.a. muligt at bruge objektiver med lysstyrke op til blænde f/0.95, og med kun 16 mm afstand til billedfladen kan vidvinkeloptik også anvendes uden synligt tab af hjørneskarphed eller vignettering.

(Grafik: Nikon)

Billedstabilisering

Begge kameraer er udstyret med en femaksers billedstabilisering, der fungerer i tandem med optisk stabilisering, og med en adapter – FTZ – kan de også bruge over 350 af Nikons Nikkor-objektiver.

Z7 er den ekstreme udgave af de to med en 45,7 megapixel bagbelyst CMOS-billedchip og en skudtakt på 9 billeder i sekundet (fps). Det understøtter ISO-værdier på fra 64 til 25.600. Her er Sony a7R III den nærmeste konkurrent.

Allround-modellen Z6R med 24,5 megapixel er en klar udfordrer til Sony a7 III. Kameraet understøtter ISO 100-51.200 og har en skudtakt på 12 fps.

(Foto: Nikon)

Begge er selvfølgelig tilpasset 4K video-optagelse og N-log-profiler med 10 bit HDMI ud og 1080p/120 fps optagelse, og de gemmer stills og video på XQD- eller CFexpress hukommelseskort.

Der er i øvrigt kun én kortplads, men de to kortformater kan levere op til 2 terabyte lagring med ekstrem læse- og skrivehastighed (1400 MB/s).

(Foto: Nikon)

Autofokus

Mens Z7 har 493 fasedetekterende fokuspunkter, der dækker næsten hele billedfladen, har Z6 273 fokuspunkter, som automatisk skifter mellem fase- og kontrastdetekterende fokus og fungerer med alle Nikkor-objektiver med autofokus.

(Foto: Nikon)

Kameraerne har en stor elektronisk OLED-søger med 3,7 megapixel opløsning og 60 Hz opdateringsfrekvens. Søgeren viser 100 procent af billedfladen med 0,8x forstørrelse og omkring 37 graders diagonal betragtningsvinkel.

Der er også en 2 megapixel vipbar touch-skærm på de to kameraer med en ny, redesignet brugerflade for menuer og symboler.

(Foto: Nikon)

S-objektiver

Kameraerne kan ellers bruge det meste af Nikons tilbehør, såsom blitz, men der kommer også en batteripakke – MB-N10 – med plads til to EN-EL15b-batterier, som udvider batterikapaciteten yderligere.

Til at begynde med lanceres Z-systemet med tre objektiver: Nikkor 24-70 mm f/4.0 S som vist på billederne ovenfor, en Z 50 mm f/1.8 S og en Z 35 mm f/1.8 S. Plus en 58 mm f/0.95 S Noct under udvikling.

Nikon har også et udviklingsprogram for Z-systemet med flere objektiver på programmet for 2019. Med en 20 mm f/1.8, en 85 mm f/1.8, en 24-70 mm f/2.8, en 70-200 mm f/2.8 og en 14-30 mm f/4.0 som de første.

Z7 bliver det første kamera, der lanceres, med en anslået pris på omkring 27.000 kroner for huset alene, mens Z6 kommer senere på efteråret med en anslået pris på omkring 15.000 kroner for huset.

(Foto: Nikon)

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ekstrem på alle måder

Kan blive umulig at få fat i

Lille, let og lysstærk

Kompakt superzoom til fuldformat

Får længe ventede opdateringer

Lille kamerataske med masser af plads

Hurtigere og mere brugbart flagskib

Kompakt 100 MP kamera fra Hasselblad

Lover bedre lyd på op til 250 meters afstand

Kompakt og let makro til Lumix-kameraer

Belkin vil revolutionere "selfie-videoerne"

Tjek hvad Kodak har gjort her

0
Scroll to Top