Nyhed

Gemmer kun det væsentlige

En helt nyt billedsensor skal give meget bedre detaljer i sort-hvid.
forfatter

Leica, altså. Det er ikke mange, der tør udfordre markedet med et kamera, som mangler noget, de fleste anser for væsentligt ved netop et kamera: Farver.

For det er ikke kun kameraet, der er farveløst, men også billederne fra Leica M10 Monochrom. Kameraet gemmer kun billederne i sort-hvid – og nej, det er ikke, fordi farverne er slået fra. Eller som i tidligere Monochrom-udgaver, hvor farvefilteret på billedsensoren var fjernet.

Denne gang har de lavet en helt ny sort-hvid billedsensor fra bunden af, siger de selv.

(Foto: Leica)

Billedsensoren er en 40 megapixel full-frame CMOS-sensor med lysfølsomhed fra ISO 160 til 100.000, mens resten af kameraet er magen til Leica M10-P, som det er baseret på.

Læs også: Leica Q2 – verdens bedste kompaktkamera

Monochrom-udgaven er altså et rent sort-hvid-kamera, som – for nu at parafrasere Leicas slogan – kun gemmer det væsentlige. Hvis man stripper billederne for farver, får de et andet udtryk; se bare de billeder, Alan Schaller har taget:

l3 l4 l5
<
>
(Foto: Alan Schaller)

Det sorte kamerahus har samme søger og samme betjening som M10-P, og det sprøjtesikre kamerahus er selvfølgelig lavet i Tyskland.

Det betyder også, at man kan bruge kameraet med Leicas meget fine FOTOS-app, som man kan uploade billeder til og samtidig fjernstyre kameraet med.

(Foto: Leica)

Leica siger i pressemeddelelsen om kameraet, at den nye billedsensor giver mere jævne gråtoner, mindre billedstøj og meget højere detaljeskarphed end før, da der ikke er noget farvefilter foran sensorerne. Interpolering behøves heller ikke på en farveløs billedsensor, og det giver som regel bedre billedskarphed.

Det vil vi selvfølgelig efterprøve i en kommende test.

M10 Monochrom er i salg fra slutningen af januar hos udvalgte forhandlere, og prisen bliver ca. 65.000 kroner for kamerahuset alene.

(Foto: Leica)

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.