Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Canon EOS R8: Canons letteste fuldformatkamera

To nye systemkameraer og to zoomobjektiver - i rette tid til feriesæsonen.

Skrevet af / 08/02/2023 - 09:25
Canon EOS R8: Canons letteste fuldformatkamera

Efter at Canon lancerede det hurtige EOS R6 Mark II, var der nogle, der tænkte, at sådan et kamera i en mere overkommelig pakke ville være en god idé. Nu er det her, og det hedder EOS R8.

Det er udstyret med den velkendte CMOS-billedsensor på 24,2 megapixel i fuldformat, omsluttet af det letteste fuldformatkamera, Canon har lavet i EOS R-serien.

Kameraet vejer kun 461 gram, og målene er opgivet til 132,5 x 86,1 x 70 mm. Som man kan se af billederne, er det virkelig kompakt af et fuldformat systemkamera at være.

Foto: Canon

Kameraet er ikke ligefrem nogen sinke. Her kan skudhastigheden øges til 40 billeder i sekundet, og Canon har bestræbt sig på at undgå rolling shutter.

Man kan optage video i op til 4K 60p fra sensordata med en opløsning på hele 6K, og vi taler ikke om ligegyldige specifikationer. Canon Log 3 med 10-bit YCbCr 4:2:2 H.265  direkte på et UHS-II SD-kort – det er den slags, professionelle befatter sig med.

Kameraet understøtter også video i op til 180 fps i fuld HD.

Foto Canon

Det eneste, vi savner, er indbygget billedstabilisator. For de fleste brugere er det dog ikke noget stort problem, al den stund at de fleste Canon-objektiver har optisk billedstabilisator indbygget.

Hvad koster det?

Men kameraet har Canons lynhurtige Dual Pixel CMOS AF II autofokus, og Canon siger, at kameraet skal være i stand til at fokusere på 0,03 sekunder, på serieoptagelse med 40 bps og med elektronisk lukker.

RF24-50mm F4.5-6.3 IS STM. (Foto: Canon)

Billedstabilisator finder man i det nye RF 24-50 mm F4.5-6.3 IS STM, som lanceres samtidig med R8. Det er en kompakt og let normalzoom; med billedstabilisator op til 4,5 trin, og hele 7 trin, når objektivet bruges på et EOS R-kamera med indbygget billedstabilisator.

Både kameraet og den lille 24-50 mm er til salg fra slutningen af april. Priserne er 14.399 kroner for Canon EOS R8 og 3.249 kroner for 24-50 mm-objektivet. 

Canon EOS R50

Vi skal dog ikke glemme, at Canon også lancerede et enklere og billigere kamera til dem, som ikke har behov for alle de avancerede funktioner. EOS R50 er et meget lille systemkamera med APS-C-billedsensor på 24,2 megapixel, med 4K30p video oversamplet fra 6K.

Foto: Canon

Det har også Canons Dual Pixel CMOS Auto Focus II, med genkendelse og sporing af mennesker, dyr eller køretøjer, og skudhastigheden er  op til 15 billeder i sekundet med stille elektronisk lukker.

Kameraet lanceres samtidig med en kompakt RF-S 55-210 mm F5-7.1 IS STM, en telezoom med billedstabilisering, som komplementerer RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM, og tilsammen giver en meget rejsevenlig kamerapakke.

Foto: Canon

Priser

  • EOS R50 kamerahus: 6.639 kroner
  • RF-S 55-210mm 3.649 kroner

Læs også:

Canon EOS R6 Mark II og andet godt nyt

Canon EOS R6 Mark II og en helt ny 135 mm portrættele.

Læs mere
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Se Canons flagskibskamera

Her kan du spare mange penge

Endelig mere optik til Canon

Kraftfuld retro-blitz

DJI giver manuelle objektiver autofokus

Prof-video på iPhone

Lysstærk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Scroll to Top