Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets kameraer

Smartphones bruges til de fleste billeder, man tager, men når billedkvalitet er vigtigt, er et godt kamera at foretrække.

Skrevet af / 21/01/2013 - 00:00
Årets kameraer

Kompakt

Olympus Though TG-1

Vandtætte kameraer er fuld af kompromiser. Men ikke Olympus TG-1, som er det seriøse kamera for aktive fotografer.

Kameraer er små computere med optik. De tåler ikke hvad som helst, og at falde ud af lommen eller blive dyppet i en vandpyt kan være fatalt for kameraet. Så det siger sig selv, at de ikke trives i det våde element eller under krævende fysiske forhold. Undtaget er de stænk- og stødsikre kameraer, som tåler at falde til jorden og kan tages med i vandet, uden at kameraet dør mellem hænderne på dig.

Sådanne kameraer er udmærket til aktive fotografer, som står på ski, dykker og tager i fjeldet. Men barskheden til trods er billedkvaliteten ikke i samme klasse som de bedste kompaktkameraer. Undtagelsen er det selvfølgelig Olympus, der står for. TG-1 er et kamera af samme støbning som tidligere Tough-kameraer, bare endnu barskere og – ikke mindst – med overlegent meget bedre billedkvalitet end noget andet stænk- og stødsikkert kompaktkamera.

De to områder, hvor TG-1 udmærker sig, er farvegengivelse og skarphed. Det meget fine objektiv er rettegnende med ganske lidt linjefortegning og lavt lystab i hjørnerne. Faktisk på niveau med meget dyrere kameraer. Farverne fra kameraet har fine tonekurver og leverer temmelig neutrale hudtoner. Meget bedre, end vi er vant til i denne klasse. Video-optagelserne er kort og godt strålende. Med meget høj skarphed og definition, hurtig autofokus og meget lidt flimmer, så længe man ikke panorerer for hurtigt. Selv lydkvaliteten på video er forbavsende god, i betragtning af at kameraet bruger mikroskopiske mikrofoner til stereolyden.

Skal man have et kamera, der tåler at blive tabt, kan klare en dukkert eller ti og samtidig leverer billedkvalitet, som man kan blive meget tilfreds med, så er Olympus TG-1 sagen.

Læs hele testen her

 

Profkompakt

Sony RX100

Hvis prisen ikke er afskrækkende, er valget nemt. Sony RX100 er måske det bedste lommekamera, vi nogensinde har testet.

Størrelsen til trods leverer Sony RX100 en billedkvalitet, som vi ville forvente fra et systemkamera, ikke et kompaktkamera. Alligevel er det lille nok til at snige sig ned i inderlommen. Men det undselige ydre i letmetal skjuler alligevel to helt afgørende komponenter, som gør kameraet til det hidtil skarpeste i kompaktklassen.

Foran en ny 1 tommes (ca. 13,2 x 8,8 mm) CMOS billedsensor med hele 20 megapixel – med over dobbelt så stor overflade som både X10’s og XZ-1’s sensor på henholdsvis 12 og 10 megapixel – sidder nemlig et Carl Zeiss Vario-Sonnar T zoomobjektiv. Med rækkevidde fra 28 mm vidvinkel til 100 mm tele og så god lysstyrke som f/1.8 vidvinkel, men ikke fuldt så imponerende f/4.9 på tele. Alligevel giver den store blændeåbning gode muligheder for fine portrætter, hvor baggrunden bliver glædeligt uskarp og ansigtet knivskarpt.

Som alle prof-kompaktkameraer skyder det råfiler, også i serieoptagelse. Fotografer vil glæde sig over fuld manuel eller halvautomatisk eksponeringskontrol. Video-entusiaster over fuld 1080p/50 fps HD-video, med mulighed for at tage stillbilleder i 16:9 bredformat (17 megapixel) under optagelse.

Det skarpe Carl Zeiss-objektiv kombineret med den store billedsensor, skærmkvaliteten og de mange muligheder, som kameraet har klemt ind i kompakte mål og lav vægt, er rigeligt til at give RX100 titlen som konge af kompaktkameraerne.

Læs hele testen her

 

System kompakt

Olympus OM-D E-M5

Olympus OM-D E-M5 er et gennemført og solidt værktøj for den ambitiøse fotograf, som ønsker et kompakt alternativ til de store spejlreflekskameraer.

Olympus har lavet et stort spring i billedkvalitet. I E-PL5 er det lykkedes dem at kombinere ydelse med et stort udvalg af praktiske funktioner. Med et FlashAir-hukommelseskort kan man overføre billeder trådløst til en smartphone eller tablet med app’en Olympus Image Share installeret.

Man kan bruge den trykfølsomme skærm til at vælge fokuspunkt og tage billeder med både lysmåling og fokus, lige der hvor man sætter pegefingeren. Med 11 kunstfærdige filtre kan fotografen lægge kreative effekter på, og kameraet, som skyder 8 fps i billedserier, kan også bruges med Olympus’ elektroniske søger.

Den altid vigtige billedkvalitet er i topklasse, og kameraets hurtige fokus og lange udstyrsliste gør Olympus PEN E-PL5 til vores førstevalg i prisklassen. Et gennemført værktøj for viderekomne fotografer.

Læs hele testen her

 

Spejlrefleks

Pentax K-30

Pentax har en svær opgave med at markere sig i et kameramarked domineret af Canon og Nikon. Men med K-30 gør de det overbevisende.

Hvad siger man til et vejrtæt og solidt kamerahus, skarptegnende zoomoptik og fejlfri billedkvalitet for 5.000 kroner? Alternativerne i denne prisklasse er mange, men der er ingen, der kombinerer så mange nyttige egenskaber lige så godt som Pentax K30. Overskuelig betjening og et godt håndgreb gør kameraet meget brugervenligt. Særligt for dem med lidt erfaring.

Billedfilerne fra kameraet er rigtig gode. Her er der marginalt med billedstøj ved høj ISO, farvegengivelsen er meget jævn med flotte hudtoner, og billeddynamikken er klasseledende. Selv videokvaliteten er god her, men lyden optages kun i mono. Kameraet kan bruge enten alkaliske AA-batterier eller genopladelige. Praktisk.

Pentax-kameraet findes i sort, hvidt eller blåt og leveres med en meget fin 185 mm zoom, som har gummiforsegling mod regn og støv. Sammen er det en godt tilpasset kamerakombination, som er perfekt til nybegyndere og lidt viderekomne fotografer. Pentax’ fine objektivudvalg giver fotografen mange muligheder for at fange forskellige motiver. Og vores erfaring med Pentax- optik er meget positiv. Dyre er objektiverne heller ikke.

Der findes gode alternativer fra Canon og Nikon, men ingen af dem kan matche K-30 på kombinationen af billedkvalitet, brugervenlighed, pris og K-30’s skudsikre kvalitet.

Læs hele testen her

 

Spejlrefleks avanceret

Nikon D800/D800E

Ekstrem opløsning er et tveægget sværd. Men Nikon er lykkedes over al forventning med D800. Som på mange måder er det bedste kamera, vi har testet.

På mange måder er D800 det bedste kamera, vi har testet. Ikke fordi det er hurtigst eller størst, men fordi billedkvaliteten har den fantastiske kvalitet, som vi tidligere har måttet skele til mellemformatkameraerne for at finde. Med 36 megapixel fordelt på en 24 x 36 mm full-frame, småbillede, billedsensor [?] er der ingen, der er i nærheden af opløsningen fra D800. Man kan fotografere med 15 megapixel opløsning, hvis man vælger DX-opløsning tilsvarende APS-C billedkvalitet – altså samme billedformat, som Nikon D7000 har.

D800E er varianten med et meget svagere lavpasfilter, som giver endnu tydeligere pixelskarphed. Når det kræves. Kameraerne er ellers ens, men D800-varianten er tydeligt det bedste køb, og du sparer 5.000 kroner ved at vælge D800 i forhold til D800E.

Uanset hvad man vælger, får man billeddynamik, farvedynamik, detaljeskarphed og en naturlig præsentation af virkeligheden, som få kameraer kan opvise magen til. Ingen spejlreflekser er i nærheden af den opløsning, og det eneste, man måske mangler her, er en skudtakt høj nok til at fange de hurtigste motiver.

Kvaliteten på kameraet er praktisk talt skudsikker med gummiforseglinger overalt på det solide kamerahus. Sammen med klassisk Nikon-betjening, udsøgt HD-videokvalitet (med ukomprimeret video via HDMI) og et skyhøjt funktionsniveau er Nikon D800 det bedste kamera, vi testede i 2012.

Læs hele testen her

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

0
Lyd & Billede
Scroll to Top