Efterhånden som der kommer stadig flere internationale streaming-tjenester på markedet, kæmper streaming-giganterne om at sikre sig så mange lukrative aftaler som muligt, der giver deres abonnenter eksklusivt indhold.
Når du i dag bl.a. kan vælge imellem:
- Netflix
- Disney+
- HBO Nordic (snart HBO Max)
- Amazon Prime Video
- Apple TV+
- Viaplay
- Paramount+
– så siger det sig selv, at du ikke kan betale for fem-otte streaming-abonnementer. Nøglen til succes bliver så:
- Meget og varieret kvalitetsindhold
- Unikt indhold (som du kun finder på netop den pågældende tjeneste)
- Lokalt produceret indhold
2021 er for alvor blevet året, hvor branchen konsolideres.
For en måned siden kom nyheden om, at AT&T og Discovery fusionerer. AT&T ejer i forvejen CNN, HBO og Warner Bros. Entertainment, og nu vil de så fusionere Warner (som bl.a. har Harry Potter i arkivporteføljen) med Discovery- netværket – og dermed skabe en ny streaming-gigant.
Hvis fusionen bliver godkendt af konkurrencemyndighederne i USA, vil det nye selskab (under ledelse af David Zaslav) være operationelt i løbet af 2022.
Kort efter annoncerede Jeff Bezos, at Amazon køber det legendariske filmselskab MGM, som med sit righoldige arkiv på over 4.500 film sidder på rettighederne til alle James Bond-filmene.
Det betyder, at det eneste af de store Hollywood-studier, der nu står uden en egen streaming-tjeneste, er Sony Pictures.
I april underskrev Netflix en aftale med Sony om rettigheder til Sonys film de næste fem år. Dermed har verdens ledende streaming-tjeneste sikret sig en lang række lukrative storfilm, bl.a. Spider-Man– og Jumanji-filmene.
I går hev Reed Hastings så det store checkhæfte frem igen og underskrev en aftale med ingen ringere end Steven Spielberg!
Spielberg er en af de mest succesrige instruktører gennem tiderne. Med film som Dødens gab, Nærkontakt af tredje grad, E.T., Indiana Jones, Farven Lilla, Solens rige, Jurassic Park, Schindlers liste, Saving Private Ryan, Minority Report, München, Lincoln og Spionernes bro på sit særdeles righoldige CV er han et af filmindustriens sikreste trækplastre og en af Hollywoods mest magtfulde mænd.
Steven Spielbergs produktionsselskab, Amblin Partners, har nu underskrevet en eksklusivaftale med Netflix, der sikrer den største streaming-tjeneste af dem alle flere film om året fra Spielberg & Co. de kommende år.
Der er tale om film, som skal udsendes eksklusivt på Netflix og således ikke får biografdistribution. Den eneste undtagelse er, hvis Netflix på ad hoc-basis accepterer en begrænset biografdistribution, som de gjorde med Roma og Marriage Story.
Aftalen garanterer mindst to film om året fra Amblin til Netflix i en årrække. Det rygtes endda, at Spielberg selv kan tænkes at sætte sig i instruktørstolen på nogle af filmene.
Spielbergs mangeårige samarbejdspartner og nære ven Martin Scorsese “joined the Dark Side” for flere år siden og instruerede i 2019 mesterværket The Irishman eksklusivt for Netflix. Filmen blev nomineret til ti Oscars, inklusive årets bedste film, men vandt dog ikke nogen.
I pressemeddelelsen uddyber Spielberg aftalen:
“At Amblin, storytelling will forever be at the center of everything we do, and from the minute Ted (Sarandos, red.) and I started discussing a partnership, it was abundantly clear that we had an amazing opportunity to tell new stories together and reach audiences in new ways. This new avenue for our films, alongside the stories we continue to tell with our longtime family at Universal and our other partners, will be incredibly fulfilling for me personally since we get to embark on it together with Ted, and I can’t wait to get started with him, Scott, and the entire Netflix team.”
Netflix’ Ted Sarandos tilføjer:
“Steven is a creative visionary and leader and, like so many others around the world, my growing up was shaped by his memorable characters and stories that have been enduring, inspiring and awakening. We cannot wait to get to work with the Amblin team and we are honored and thrilled to be part of this chapter of Steven’s cinematic history.”
Spielberg/Netflix-aftalen er nærmest revolutionerende i Hollywood-sammenhæng, især i betragtning af at Spielberg selv har været modstander af streaming-tjenesterne og i 2019 aktivt advokerede for, at film, der ikke havde haft biografdistribution, ikke skulle kunne nomineres til Oscar-priser.
Den nye aftale er endnu et tegn på, at filmindustrien er inde i en omfattende nytænkning og forandring, hvor streaming-tjenesterne kommer i første række og derefter – måske – biografdistribution.
Det er en udvikling, der har foregået i løbet af de sidste tre-fire år, men som for alvor tog fart, da coronapandemien ramte verden som en tsunami for halvandet år siden og tvang filmselskaberne til at tænke nyt med hensyn til distributionen af deres kostbare film.
Biografindustrien er på sin side så hårdt ramt, at nogle nu sætter spørgsmålstegn ved, om Covid-19 vil tage livet af eller i hvert fald radikalt ændre biografbranchen for evigt. Én ting er sikkert: Pandemien med efterfølgende lockdown og hjemmearbejde har været en guldgrube for streaming-tjenesterne.
Om corona bliver dødsstødet for biograferne, er for tidligt at sige, men med filmselskaber, der presser på for at mindske det eksklusive “biografvindue” og samtidig beslutter at lancere deres storfilm direkte på egne streaming-tjenester (såsom Disney+ og Paramount+), vil biografkæderne gå en hård fremtid i møde.
Med de mange opkøb og konsolideringer tegner der sig nu tre soleklare flagskibe inden for streaming: Netflix, Disney+ og Amazon Prime Video.