Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

No Time to Die udsat til april – og biograferne lukker

Endnu en gang flyttes premieren på den 25. James Bond-film, og biografkrisen eskalerer.

Skrevet af / 04/10/2020 - 22:19
No Time to Die udsat til april – og biograferne lukker

Samtidig med at Donald Trump ligger på hospitalet i Washington D.C. og modtager eksperimentel corona-behandling, kommer endnu en corona-relateret nyhed …

Som vi allerede har skrevet om flere gange, er biografpremieren på Daniel Craigs sidste film som agent 007 – No Time to Die – blevet udsat på grund af corona-pandemien. Nu meddeler MGM/Universal så, at Bond-premieren skubbes fra den 12. november i år til den 2. april 2021.

Læs også Corona: Biografernes nådestød? Lockdown i USA giver os et fattigt biograftilbud.

Med corona-krisen fik vi lukkede biografer, udsatte premiere og afbrudte film- og serieproduktioner – med et deraf følgende magert biografudbud. Så længe smitteraten i samfundet er høj, vil de amerikanske og europæiske biografer overvejende forblive lukkede, og derfor holder Hollywood de store film tilbage fra international premiere.

Hvornår får vi mon 007 at se på det hvide lærred igen? (Foto: MGM/Universal)

En af de film, som det hungrende biografpublikum nok ser mest frem til, er gensynet med Tom Cruise i Top Gun: Maverick. Filmen var oprindelig planlagt til verdenspremiere den 26. juni, men efter corona-udbruddet blev premieren udsat til den 23. december. Den seneste melding lyder nu, at Top Gun: Maverick ikke får premiere før den 2. juli 2021!

Tom cruiser ikke ind i biograferne i år … (Foto: Paramount)

Den nye Bond-film med Daniel Craig i hovedrollen som den verdensvante agent var oprindelig planlagt til premiere den 2. april. Men No Time to Die blev det første “offer” for coronavirus og oprindelig udsat til den 12. november i år.

Nu må vi foreløbig væbne os med tålmodighed indtil april, før vi får det ikoniske “Shaken, not stirred” at høre, men det hele afhænger af, hvordan pandemien udvikler sig.

Ana de Armas er Bond-pige i den 25. film om agent 007. (Foto: Warner Bros.)

Den eneste storfilm, vi har kunnet se i biograferne siden i sommers, er Christopher Nolans fremragende, men også meget kaotiske Tenet. Selv indspilningen af Indiana Jones 5 er udsat til “engang næste år”.

Biografindustrien er så hårdt ramt, at nogle nu sætter spørgsmålstegn ved, om Covid-19 vil tage livet af eller i hvert fald radikalt ændre biografbranchen for evigt. Én ting er sikkert: Pandemien med efterfølgende lockdown og hjemmearbejde har været en guldgrube for streaming-tjenester som Netflix og Disney+.

Læs også Alle film direkte på streaming? Perioden, hvor biograferne har eneret til at vise en film, reduceres nu radikalt.

I pressemeddelelsen fra MGM/Universal og Broccoli kan vi læse: “We understand the delay will be disappointing to our fans but we now look forward to sharing No Time to Die next year.”

Vi må håbe, at sloganet fra slutningen af rulleteksterne på så mange Bond-film – “James Bond Will Return!” – kommer til at passe.

Endnu en gang er James Bond: No Time to Die udsat – og biograferne rundt om i verden bløder som resultat. (Foto: MGM/Universal)

Biograferne bløder

Som en direkte konsekvens af corona-pandemien og med den seneste James Bond-udsættelse som dråben, der fik bægeret til at flyde over, har et af verdens største biografselskaber, Cineworld, nu besluttet at lukke deres biografer midlertidigt. Det meddeler Variety.

Beslutningen indebærer, at hele 543 biografer i Storbritannien, Irland og USA lukkes allerede fra næste uge. Hvornår de genåbner (og hvor mange af dem), henstår i det uvisse, men det bliver sandsynligvis ikke på denne side af nytår.

Om corona bliver dødsstødet for biograferne, er for tidligt at sige, men med filmselskaber, der presser på for at formindske det eksklusive “biografvindue” og samtidig beslutter at lancere deres storfilm direkte på egne streaming-tjenester (såsom Disney+ og Paramount+), vil biografkæderne i hvert fald gå en hård fremtid i møde.

Storfilmen Mulan blev lanceret direkte på Disney+ den 4. september som eksklusiv betalingsfilm. Bliver det fremtidens “biografpremiere”? (Foto: Disney)

Disney har allerede lanceret Artemis Fowl og Mulan direkte på Disney+, og der har længe været rygter om, at Marvel-filmen Black Widow – som oprindelig var planlagt til premiere den 1. maj i år – også vil komme direkte på deres streaming-tjeneste. Indtil videre er biografpremieren sat til den 7. maj 2021.

Læs også Mulan på Disney+ En af årets største filmlanceringer fra Walt Disney, Mulan, udsendes nu direkte på streaming-tjenesten Disney+.

Disney/Pixar-filmen Soul har en foreløbig biografpremieredato den 20. november, hvilket også er ret tvivlsomt.

Hvad Warner vælger at gøre med Wonder Woman 1984 og Dune, som begge er sat til premiere i december, må vi vente og se. Men med vedvarende høje smittetal og krav om social afstand ser 2020 ud til at blive alle tiders annus horribilis for alverdens biografer.

Om de nogensinde vil rejse sig igen, er usikkert. Men vi tør godt spå, at biografpublikummet og antallet af biografpremierer i hvert fald aldrig kommer tilbage på samme niveau som før corona-pandemien.

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

RIP Wheeler?

Tid til mere fransk romantik

No more Netflix ...!

Ny trailer fra kostumedrama-verdenen

Traileren er her!

Komedie-legenden vender tilbage til rødderne!

Ventetiden er ovre!

Premiere til efteråret!

Sci-fi-klassiker klar til streaming!

Premieredatoen er klar!

MILF-trailer!

Klar til endnu en runde?

Scroll to Top