TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Derfor har vi brug for 8K

2020 bliver 8K-TV’ernes år. Men hvor store skal de være, og hvor tæt på skal du sidde, for at det giver mening?

forfatter
Publiceret 05/01/2020 - 18:52

Nu bliver 8K for alvor rullet ud, hvilket vi garanteret vil se en masse af på CES-messen i Las Vegas de kommende dage. Hjemmebio-entusiasterne jubler, mens andre er mere skeptiske. For hvor mange pixels har vi egentlig brug for?

Da 4K-TV’erne kom, havde vi den samme diskussion med de samme argumenter: “Man skal jo sidde helt tæt på TV’et for at kunne se forskel. Hvem i alverden gør det?”

Svaret på det første: Forkert. Svaret på det andet: Det gør mine børn.

Hvad angår at se forskel på 4K og 8K, kan det dog se ud, som om der er en pointe. For hvor stort skal billedet være, før man tydelig kan se pixels på en 4K-skærm? Og hvor stort skal billedet være, før man kan se forskel på 4K og 8K?

Rapport fra ITU

Ifølge en rapport fra 2013 fra Den Internationale Telekommunikationsunion (ITU) begynder man at se tydelige forskelle mellem 4K og 8K ved en betragtningsafstand på halvanden gange billedhøjden. Med et 65 tommers TV vil det sige 1,4 meter eller tættere på, før 4K begynder at blive mindre skarpt. Det er meget tættere på, end de fleste af os sidder. Et 8K-TV vil derimod bevare billedkvaliteten, indtil man kun er 0,7 meter væk. Altså upraktisk tæt på.

Hvor stort skal billedet være, før man kan se forskel på 4K og 8K? (Grafik: Sony)

HDR vælter læsset

ITU-rapporten er derimod for gammel til at tage højde for HDR-indhold. Ved en lukket “black box”-seance på CES sidste år fremviste Sony deres første to 8K-TV’er, en 85-tommer og en 98-tommer. Toshiyuki Ogura, chefingeniør for Sonys TV-afdeling, kom i den forbindelse med nogle betragtninger. Man kan nemlig ikke nøjes med at tale om skarphed, når man skal beskrive realisme.

Det viser sig, at ved HDR-indhold kommer 4K til kort mod 8K på væsentlig større afstand, end man tidligere har troet. Den væsentlig større farvepalet og lysdynamik i HDR-indhold nyder nemlig godt af det øgede antal pixels. Med flere pixels får du samtidig flere trin i farvepaletten, så schatteringerne bliver finere.

Med HDR-indhold kan forskellen i lysstyrke fra én pixel til en anden hurtigt blive større, end billedmaterialet dikterer. I forhold til 4K giver 8K en ekstra pixel indimellem, hvilket er nok til at give større realisme i billedet.

I praksis betyder det, at vi kan fordoble afstanden i forhold til, hvad man tidligere troede, før 4K begynder at blive lige så virkelighedsnært som 8K, og det er svært at se forskel. Med andre ord: Selv om man først begynder at kunne se pixels med 4K, når afstanden er 1,5 gange højden på TV’et, mister man gradvis virkelighedsfølelsen allerede fra tre gange højdeafstanden.

2,5 meter til 65 tommer

Med andre ord melder fordelene ved 8K sig allerede ved en sideafstand på 2,5 meter for et 65 tommers billede. Det giver 2,8 meter for 75 tommer og 3,2 meter for 85 tommer. Ja, det er tættere på, men ikke overdrevet, når vi taler om at få biograffølelse hjemme i stuen. Desuden er det afstande, hvor forskellene næsten ses med det samme, mens man over tid måske også vil kunne sætte pris på opløsningen ved større afstande.

Toshiyuki Ogura, chefingeniør for Sonys TV-afdeling, forklarer, hvorfor 8K giver mere virkelighedstro billeder end 4K. (Foto: Sony)

Demonstrerede forskelle

Sony demonstrerede 4K mod 8K ved seancen sidste år, og man kunne tydeligt se forskel fra “praktisk siddeafstand” til TV’erne. Og der var ikke brug for ægte 8K-videomateriale for at se det. Også opskaleret indhold gav mere virkelighedstro billeder på 8K-skærmen. Når opløsningen er så høj, er det som regel en simpel sag for processoren at vide med stor nøjagtighed, hvilken farve og hvilken lysintensitet det skal være på de manglende billedpunkter.

Frem med 8K-skytset!

Det skulle ikke undre mig, om der er endnu flere faktorer end de nævnte, som spiller ind, så det om nogle år, når 8K er blevet dagligdags, vil være en lige stor nedtur at gå tilbage til 4K, som det er at gå fra 4K til 1080p (Full HD) i dag. Selv om 8K helt klart bedst kommer til sin ret, når billedet er stort.

Det er med andre ord bare om at finde 8K-skytset frem, så kan vi glæde os til det indhold, der (forhåbentlig snart) følger efter.

Vi vil være til stede på CES-messen i Las Vegas hele næste uge, altså fra mandag den 6. januar, og reportere om spændende nyheder og teknologier.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Skulpturen er et luksus-TV Hvis du har en streng æstetisk sans - og vanvittig mange penge til at udleve den - kan C Seed N1 give dig et "usynligt" 165-tommers TV i stuen.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fået et af årets mest omdiskuterede og længe ventede TV’er til test! Samsung S95B giver en meget imponerende billedkvalitet, men der er også plads til forbedring.
Vi tester den nye 2022-udgave af The Frame Årets version af Samsung The Frame ser endnu mere malerisk ud takket være en mere mat skærmoverflade. Det kan også vendes på højkant!
Nye QLED-TV'er fra ... Sharp? Sharp er tilbage i Norden og præsenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og indbygget lyd fra Harman Kardon!
TCL lancerer 98-tommer til rekordlav pris Drømmer du om seriøs hjemmebiograf? TCL slår et slag for de helt store TV-skærme med 98C735.
LG afslører nyt design-TV En potentiel udfordrer til Samsung The Frame?
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend