TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR
Nyhed

Hvil i fred, Nissan Micra

Afløseren for Nissan Micra bygges på en helt ny elektrisk platform. Desuden melder selskabet om gigantiske investeringer.

forfatter
Publiceret 30/01/2022 - 12:34

Alliancen Renault-Nissan-Mitsubishi vil investere omkring 175 milliarder kroner over de næste fem år. 35 nye elbilmodeller skal bygges frem mod 2030, fordelt på fem forskellige platforme. Deriblandt en efterfølger til minibilen Nissan Micra.

Læs også Ikke så fornuftig længere Nissan Leaf skal have sin andel af æren for elbil-revolutionen. Men det er måske på tide at takke den for lang og tro tjeneste.
Nissan Leaf 2021 (16)

Ny minibil erstatter Micra

Nissan Micra har været i produktion siden 1982, og afløseren bliver den nye basismodel for Nissan i Europa. Den bygges på en helt ny platform og er designet af Nissan, men skal produceres på Renault ElectriCity-fabrikken i Frankrig.

Vi bliver lovet, at den nye model vil have “et lækkert Nissan-design og det bedste inden for elbilteknologi fra Renault”, ifølge Nissan selv.

Bilen blev annonceret forleden som en del af Alliance 2030 – en fælles køreplan mod fremtiden for Renault, Nissan og Mitsubishi. Køreplanen peger selvfølgelig mod elektrificering af hele bilparken og opkobling af bilerne for en smartere og mere sikker bilhverdag.

Nissan Micra electric silhouette scaled 1
Konceptbillede af den elektriske efterfølger til Nissan Micra. (Grafik: Nissan)

Et vigtigt segment

Her på Lyd & Billede forestiller vi os, at små elbiler vil få stor betydning for mobiliteten i fremtiden. Ikke mindst i forbindelse med delebiler og potentielt selvkørsel.

Hvem gider køre rundt i en tæt befolket by med smalle gader i en stor, dyr NIO ES8, Audi e-tron eller Tesla Model X, når man kan klemme sig ind, hvor man vil, med en lille Nissan Micra-agtig minibil? Med lang rækkevidde vil det også være særdeles attraktivt for delebilstjenester at fylde bilparken op med modeller, der er mindre – og billigere – end både Honda e og Mini Cooper SE.

Faststofbatterier

Nissan hævder også at være på vej til at lancere ægte faststofbatterier inden 2028. Det er batterier, hvor elektrolytten (skillevæggen mellem den positive katode og den negative anode) er fast i stedet for flydende eller geléagtig. Det lyder måske nemt nok, men det er noget, man har forsøgt at opnå siden ca. 1950, uden at der er sat nogen egentlig erstatning for nutidens batterier i produktion.

Et faststofbatteri har fordelen af højere kapacitet og lavere vægt, og potentielt også lavere pris, end de nuværende litium-ion-batterier. Nissan hævder at kunne reducere ladetiden til en tredjedel og prisen til 75 dollars pr. kWh inden 2028. I dag ligger bilbatterier på omkring 120 dollars pr. kWh.

Men det er altså først omkring 2028, og vi kan derfor roligt regne med, at den nye Micra-afløser ikke får den nye batteriteknologi om bord.

Nissan Micra electric scaled 1 scaled 1
Nissan Micras elektriske arvtager. (Foto: Skærmskud)

Tilgængelighed

Vi ved endnu ikke, hvornår den kommende elektriske minibil ser dagens lys, og vi har heller ikke fået hverken modelnavn eller tekniske detaljer endnu. Men den kommer næppe til at hedde Micra eller Micra E, og vi kan nok forvente en rækkevidde på ca. 400 km.

nissan.dk

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Xpeng G9: På vej til Danmark God plads, høj komfort, og bygget "som en koncertsal".
Teslas 4680-batterier: temmelig ordinære På Battery Day lovede Elon Musk nye batterier med helt ny teknologi og banebrydende kapacitet. Nu er batteriene her ... og de er helt almindelige.
Ferrari med 715 hk og 1420 watt Burmester-lydanlæg Ultra-stærke kræfter både under motorhjelmen og i kabinen.
Automatisk opladning hos flere leverandører Snart kan du oplade BMW'en bare ved at sætte kablet til opladeren.
Jeep bliver elektrisk Jeep er ikke først ude med elbiler, men snart kommer der hele fire SUV'er.
Spar benzin med Google Maps Fremover kan du finde den mest brændstofbesparende rute med Google Maps.
Følg Lyd & Billede