Anmeldelse: Lupin

Frejdig fransk gentlemantyv

Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Karakter
Krimi
Lupin
Annonce
Annonce
forfatter

Det er ikke ofte, at franske TV-serier topper listerne på Netflix herhjemme, men i Lupins tilfælde er det velfortjent!

I serien, der er løseligt baseret på historierne om den franske gentlemantyv Arsène Lupin (fra Maurice Leblancs bøger fra begyndelsen af 1900-tallet), møder vi den driftige Assane Diop (Sy), der ernærer sig helt i Lupins ånd.

Som dreng fik Assane bøgerne om Arsène Lupin af sin far, Babakar. Faren arbejdede som chauffør for en af Frankrigs rigeste familier, anført af patriarken og den selvudråbte filantrop Hubert Pellegrini (Pierre).

Arbejdsforholdet endte dog i en tragedie, da et unikt diamantvedhæng fra selveste Marie Antoinette forsvandt fra familiens pengeskab. Babakar blev anklaget for tyveriet og kort efter fundet død i sin celle.

Annonce

25 år senere dukker det unikke smykke op igen. Det er tilbage i Pellegrini-familiens eje og vises nu frem i Louvre, mens det afventer salg på en eksklusiv auktion. “Tilfældigvis” får Assane arbejde som rengøringsassistent på museet …

(Foto: Netflix)

Vi får en herligt overdramatiseret, tegneserieagtig heist-serie, der minder om en blanding af Oceans Eleven og Tintin. Omar Sy (som vi sidst så i Togo på Disney+) er superb som den smarte, verdensvante storcharmør af en tyv, og den flittige brug af flashbacks giver karakteren dybde og substans.

Både plottet og persongalleriet er stærkt karikeret og overdrevet. Der males som regel med en bred pensel, hvor politifolkene er dumme og ofrene nemme at narre, men det er en stil, der passer til denne uhøjtidelige, eventyrlige røverhistorie.

Læs også
Det kåde borgerskab Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.

Første halvdel, hvor Assane og hans mindre begavede kumpaner skal gennemføre Det Store Kup, er sæsonens stærkeste og sjoveste. Herefter skifter fokus til hans forsøg på at hævne sin far, og serien mister noget af sin forførende nerve.

De første tre episoder er da også instrueret af Louis Leterrier, som med Now You See Me beviste, at han mestrer denne genre til fingerspidserne.

Annonce
lu3 lu4 lu5 lu6 lu7 lu8 lu9
<
>
(Foto: Netflix)

Plotforviklingerne og de greb, der tages for at løse diverse hårdknuder og mysterier, er lige lovlig letkøbte til, at serien kan nå helt til tops på karakterskalaen, men Lupin er meget vellavet og letfordøjelig underholdning, der garanteret vil fænge et stort publikum. At den ovenikøbet er på fransk, er en ren bonus. Fire stærke stjerner.

Underligt nok har Netflix besluttet at dele 1. sæson i to dele, muligvis fordi produktionen blev stoppet som følge af coronapandemien. Derfor slutter sæsonen brat og uventet. Det er i skrivende stund ikke klart, hvornår 2. del af 1. sæson lanceres, men vi gætter på det tidlige efterår.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 8. januar 2021
  • Instruktion: Louis Leterrier m.fl.
  • Med: Omar Sy, Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Hervé Pierre, Vincent Garanger, Vincent Londez, Shirine Boutella, Antoine Gouy, Soufiane Guerrab, Fargass Assandé, Etan Simon
  • Genre: Krimi
  • Land: Frankrig
  • År: 2021
  • Tid: 4:09 timer
IMDB Rating
Lupin  | TV Series (2021– ) 3h 51min | Action, Crime, Drama | TV Series (2021– ) Summary: Inspired by the adventures of Arsène Lupin, gentleman thief Assane Diop sets out to avenge his father for an injustice inflicted by a wealthy family.
Countries: France, USALanguages: French

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.