Anmeldelse: Togo

Klassisk Disney-sentimentalitet

Disney fortæller den “sande” historie om det utrolige serumløb i Alaska for næsten hundrede år siden.
Karakter
Drama
Togo
Annonce
Annonce
forfatter

Med den nylige lancering af Disney+ i Norden er streaming-krigen i fuld gang, og både anmeldere og forbrugere har fået et helt nyt film- og serieunivers at boltre sig i (du kan tegne abonnement på Disney+ her).

Lyd & Billede vil først og fremmest fokusere på de såkaldte Disney+ Originals, dvs. nye film og serier produceret eksklusivt til Disney+ siden den amerikanske lancering i november 2019. Vi har allerede anmeldt den “største” af dem, 1. sæson af Star Wars: The Mandalorian, men nu har den sande historie om en heltemodig hund fanget vores interesse.

 

Den forblæste lille by Nome rammes i vinteren 1925 af en omfattende difteri-epidemi, som primært rammer børn. En voldsom vinterstorm gør leverance med fly umuligt, og myndighederne kommer frem til, at den bedste løsning er at transportere vaccinen med hundeslæde. Men tiden er knap, og vinteren benhård.

Annonce

Den norske hundeopdrætter Leonhard Seppala (Dafoe) har taget sin belgiske kone, Constance (Nicholson), med til Alaskas vildmark i jagten på et bedre liv. Guld har de ikke fundet, og opdræt af huskyer er blev deres levebrød. Da de får en ustyrlig hvalp, Togo, prøver Leonhard at slippe af med ham, mens hans mere blødhjertede kone vil beholde denne “underdog” og ser et uforløst potentiale i ham.

(Foto: Walt Disney)

Kort opsummeret er Togo en klassisk Disney-film på godt og ondt. Det er en dramatisk historie om heltemod, umulige prøvelser, og hvordan både dyr og mennesker kan overvinde de negative forventninger, vi har til dem.

Men samtidig er filmen unødigt pompøs, svulstig og sentimental, og akkompagneret af ikke særlig subtil strygermusik. Filmens stærkeste scener får vi under det meget dramatiske serumløb mellem stejle klippesider, på forblæste vidder og hen over isflager i opbrud på havet.

Togo_6 Togo_5 Togo_9 Togo_8 Togo_7 Togo_3 Togo_2
<
>
(Foto: Walt Disney)

Instruktør Ericson Core har valgt at dele historien op med stadige tilbageblik til Togos opvækst i familien, hvilket i høj grad bryder dramaturgien i det ellers intense drama, der udspiller sig i filmens nutid. Desuden fatter vi ikke, hvorfor man har valg at lægge et uskarpt filter på i udkanten af billedet, som medfører, at filmen indimellem ser billig og direct-to-video-agtig ud. Dens special effects falder også ofte igennem og virker kunstige.

Willem Dafoe gør som altid et solidt stykke arbejde, omend hans karakter ikke er specielt spektakulær, og samspillet mellem ham og Julianne Nicholson er varmt og troværdigt. Den vilde natur er slående smuk og danner en perfekt ramme om det drama, der udfolder sig, men vi havde gerne set en lidt mere nuanceret og mindre glatpoleret historie.

Annonce

Fire svage stjerner til en film, der garanteret vil appellere til hele familien – præcis som Disney har tilstræbt.

(Foto: Walt Disney)

Fakta
  • Disney+
  • Release: 15. september 2020
  • Instruktion: Ericson Core
  • Med: Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Christopher Heyerdahl, Richard Dormer, Adrien Dorval, Michael Greyeyes, Thorbjørn Harr, Michael McElhatton
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:53 timer
IMDB Rating
Togo (2019) 1h 53min | Adventure, Biography, Drama | 20 December 2019 (USA) Summary: The story of Togo, the sled dog who led the 1925 serum run yet was considered by most to be too small and weak to lead such an intense race.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.