AnmeldelseTogo

Klassisk Disney-sentimentalitet

Disney fortæller den “sande” historie om det utrolige serumløb i Alaska for næsten hundrede år siden.
Karakter
Drama
Togo
forfatter

Med den nylige lancering af Disney+ i Norden er streaming-krigen i fuld gang, og både anmeldere og forbrugere har fået et helt nyt film- og serieunivers at boltre sig i (du kan tegne abonnement på Disney+ her).

Lyd & Billede vil først og fremmest fokusere på de såkaldte Disney+ Originals, dvs. nye film og serier produceret eksklusivt til Disney+ siden den amerikanske lancering i november 2019. Vi har allerede anmeldt den “største” af dem, 1. sæson af Star Wars: The Mandalorian, men nu har den sande historie om en heltemodig hund fanget vores interesse.

 

Den forblæste lille by Nome rammes i vinteren 1925 af en omfattende difteri-epidemi, som primært rammer børn. En voldsom vinterstorm gør leverance med fly umuligt, og myndighederne kommer frem til, at den bedste løsning er at transportere vaccinen med hundeslæde. Men tiden er knap, og vinteren benhård.

Den norske hundeopdrætter Leonhard Seppala (Dafoe) har taget sin belgiske kone, Constance (Nicholson), med til Alaskas vildmark i jagten på et bedre liv. Guld har de ikke fundet, og opdræt af huskyer er blev deres levebrød. Da de får en ustyrlig hvalp, Togo, prøver Leonhard at slippe af med ham, mens hans mere blødhjertede kone vil beholde denne “underdog” og ser et uforløst potentiale i ham.

(Foto: Walt Disney)

Kort opsummeret er Togo en klassisk Disney-film på godt og ondt. Det er en dramatisk historie om heltemod, umulige prøvelser, og hvordan både dyr og mennesker kan overvinde de negative forventninger, vi har til dem.

Men samtidig er filmen unødigt pompøs, svulstig og sentimental, og akkompagneret af ikke særlig subtil strygermusik. Filmens stærkeste scener får vi under det meget dramatiske serumløb mellem stejle klippesider, på forblæste vidder og hen over isflager i opbrud på havet.

Annonce
Togo_6 Togo_5 Togo_9 Togo_8 Togo_7 Togo_3 Togo_2
<
>
(Foto: Walt Disney)

Instruktør Ericson Core har valgt at dele historien op med stadige tilbageblik til Togos opvækst i familien, hvilket i høj grad bryder dramaturgien i det ellers intense drama, der udspiller sig i filmens nutid. Desuden fatter vi ikke, hvorfor man har valg at lægge et uskarpt filter på i udkanten af billedet, som medfører, at filmen indimellem ser billig og direct-to-video-agtig ud. Dens special effects falder også ofte igennem og virker kunstige.

Willem Dafoe gør som altid et solidt stykke arbejde, omend hans karakter ikke er specielt spektakulær, og samspillet mellem ham og Julianne Nicholson er varmt og troværdigt. Den vilde natur er slående smuk og danner en perfekt ramme om det drama, der udfolder sig, men vi havde gerne set en lidt mere nuanceret og mindre glatpoleret historie.

Fire svage stjerner til en film, der garanteret vil appellere til hele familien – præcis som Disney har tilstræbt.

(Foto: Walt Disney)

Læs alle artikler i 1 uge for 1 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Fakta
  • Disney+
  • Release: 15. september 2020
  • Instruktion: Ericson Core
  • Med: Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Christopher Heyerdahl, Richard Dormer, Adrien Dorval, Michael Greyeyes, Thorbjørn Harr, Michael McElhatton
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:53 timer
IMDB Rating
Togo (2019) 113min | Adventure, Biography, Drama | 20 December 2019 (USA) Summary: The story of Togo, the sled dog who led the 1925 serum run yet was considered by most to be too small and weak to lead such an intense race.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Læs også:


Gruppetest: Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung og Xiaomi
Nyhed: OnePlus lancerer ny mobil uden Snapdragon
Anmeldelse: Jolt
Nyhed: Bose QC 45 afsløret ved en fejl
TEST: Dyson Pure Cool
Anmeldelse: Bosch, 7. sæson