TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Togo

Klassisk Disney-sentimentalitet

Disney fortæller den “sande” historie om det utrolige serumløb i Alaska for næsten hundrede år siden.

forfatter
Publiceret 25/09/2020 - 16:25
Karakter
Drama
Togo

Med den nylige lancering af Disney+ i Norden er streaming-krigen i fuld gang, og både anmeldere og forbrugere har fået et helt nyt film- og serieunivers at boltre sig i (du kan tegne abonnement på Disney+ her).

Lyd & Billede vil først og fremmest fokusere på de såkaldte Disney+ Originals, dvs. nye film og serier produceret eksklusivt til Disney+ siden den amerikanske lancering i november 2019. Vi har allerede anmeldt den “største” af dem, 1. sæson af Star Wars: The Mandalorian, men nu har den sande historie om en heltemodig hund fanget vores interesse.

 

Den forblæste lille by Nome rammes i vinteren 1925 af en omfattende difteri-epidemi, som primært rammer børn. En voldsom vinterstorm gør leverance med fly umuligt, og myndighederne kommer frem til, at den bedste løsning er at transportere vaccinen med hundeslæde. Men tiden er knap, og vinteren benhård.

Den norske hundeopdrætter Leonhard Seppala (Dafoe) har taget sin belgiske kone, Constance (Nicholson), med til Alaskas vildmark i jagten på et bedre liv. Guld har de ikke fundet, og opdræt af huskyer er blev deres levebrød. Da de får en ustyrlig hvalp, Togo, prøver Leonhard at slippe af med ham, mens hans mere blødhjertede kone vil beholde denne “underdog” og ser et uforløst potentiale i ham.

(Foto: Walt Disney)

Kort opsummeret er Togo en klassisk Disney-film på godt og ondt. Det er en dramatisk historie om heltemod, umulige prøvelser, og hvordan både dyr og mennesker kan overvinde de negative forventninger, vi har til dem.

Men samtidig er filmen unødigt pompøs, svulstig og sentimental, og akkompagneret af ikke særlig subtil strygermusik. Filmens stærkeste scener får vi under det meget dramatiske serumløb mellem stejle klippesider, på forblæste vidder og hen over isflager i opbrud på havet.

Togo_6 Togo_5 Togo_9 Togo_8 Togo_7 Togo_3 Togo_2
<
>
(Foto: Walt Disney)

Instruktør Ericson Core har valgt at dele historien op med stadige tilbageblik til Togos opvækst i familien, hvilket i høj grad bryder dramaturgien i det ellers intense drama, der udspiller sig i filmens nutid. Desuden fatter vi ikke, hvorfor man har valg at lægge et uskarpt filter på i udkanten af billedet, som medfører, at filmen indimellem ser billig og direct-to-video-agtig ud. Dens special effects falder også ofte igennem og virker kunstige.

Willem Dafoe gør som altid et solidt stykke arbejde, omend hans karakter ikke er specielt spektakulær, og samspillet mellem ham og Julianne Nicholson er varmt og troværdigt. Den vilde natur er slående smuk og danner en perfekt ramme om det drama, der udfolder sig, men vi havde gerne set en lidt mere nuanceret og mindre glatpoleret historie.

Fire svage stjerner til en film, der garanteret vil appellere til hele familien – præcis som Disney har tilstræbt.

(Foto: Walt Disney)
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Disney+
 • Release: 15. september 2020
 • Instruktion: Ericson Core
 • Med: Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Christopher Heyerdahl, Richard Dormer, Adrien Dorval, Michael Greyeyes, Thorbjørn Harr, Michael McElhatton
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Tid: 1:53 timer
IMDB Rating
Togo Adventure, Biography, Drama, Family, History | December 20, 2019 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend