Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Hijack

En intens og velkomponeret, men slet ikke turbulensfri flyvning

En bundsolid Idris Elba redder dagen - og en lettere tendentiøs luftfartsthriller - fra for voldsom turbulens.

Skrevet af / 12/07/2023 - 08:36
Hijack
Tor Aavatsmark

Hvis du skal flyve til udlandet til sommer, er Hijack nok ikke den serie, du skal se inden takeoff.  

Terror ombord på en flyvemaskine er ikke ligefrem en ny genre. Med film som Liam Neesons Non-Stop, Samuel L. Jacksons hysteriske Snakes on a Plane, klassikeren Airport (1970) og alle tiders flystyrt repræsenteret ved Tom Hanks i Sully og Denzel Washington i Flight, har filmindustrien længe spillet på folks frygt for flystyrt, terror og flykapringer. I den anden ende af skalaen er en af de sjoveste film nogensinde, Airplane! (1980). Nu har Apple TV+ kastet sig over genren.  

Læs også Flight Med Flight tager Robert Zemeckis os med på en personlig rejse i en stærk mands livskamp. Et gribende drama om den legendariske flykaptajn Whip Whit, som kæmper med personlige problemer og nægter at indse det. Zemeckis’ bedste film i mange år!

Ombord i en Airbus A330 på en seks timers flyvning fra DXB (Dubai) til LHR (London) befinder der sig en besætning på 10 og omkring 200 passagererblandt dem 5 flykaprere. På første klasse sidder den velhavende topforhandler og drevne forretningsdiplomat, Sam Nelson (Idris Elba).  

Serien er optaget i såkaldt real time, hvor handlingen udspiller sig i løbet af de samfulde seks timer, som rejsen fra Dubai til London varer. Vi er hovedsageligt om bord i den klaustrofobiske kabine, men med et pusterum fra flyveledere, politi og bekymrede familiemedlemmer på jorden.  

Dagen starter som en hvilken som helst anden langdistanceflyvning med et broget og lidt klichéfyldt persongalleri. Vi får serveret den irriterende børnefamilie, som generer alle andre passagerer, lader ungen sparke til sædet foran og spille Nintendo med (!) lyd. De akkompagneres af fyren, der forsøger at bestikke besætningen til et business-sæde, kaptajnen, der ligger i med stewardessen, den arrogante hipster og rigmandsparret, der bare gerne vil være i fred. Plus de obligatoriske søde skolepiger på tur. 

Hijack (Foto: Apple TV+)

Sam er på vej hjem til London efter hårde forhandlinger mellem internationale multinationale selskaber. Men derhjemme venter der ham kun et forlist ægteskab og en irritabel teenagesøn. Vi aner et glimt af håb hos Sam, da han lægger det kostbare smykke op i hattehylden – kan han vinde sin kone tilbage?

Skolepigerne opdager kort efter afgang en patron på toilettet og advarer uforvarende flykaprerne, som tvinges til at fremskynde deres ikke helt gennemtænkte plan. Der er lidt for mange af den slags elementer i Hijack; lidt for enkle bevæggrunde, brikker, der ikke helt falder på plads, og handlingsforløb, der bliver hængende i luften. Sam er blandt andet overdrevent observant og exceptionelt dygtig til at drage komplekse konklusioner. Han har evnen til både at berolige og overtale næsten alle typer mennesker. Med andre ord, hvis du ikke køber Sam Nelsons (super)karakter, vil denne flyvetur sandsynligvis være næsten lige så irriterende som en flyvetur med Ryanair.  

Hijack_1 (13) Hijack_1 (14) Hijack_1 (12) Hijack_1 (11) Hijack_1 (10) Hijack_1 (9) Hijack_1 (7) Hijack_1 (5) Hijack_1 (3) Hijack_1 (2) Hijack_1 (1) Hijack_1 (3) Hijack_1 (8)
<
>
Hijack (Foto: Apple TV+)

Heldigvis ved Elba, hvordan man leverer varen, og hvordan man pakker den ind! Med sin knivskarpe hjerne, stoiske ro og ekstraordinære indsigt i den menneskelige psyke begynder Sam sit sindige pokerspil med flykaprerne. Hans første mål er at vinde deres tillid, men samtidig at få kaptajnen (en som vanligt solid Ben Miles, The Crown) på sin side.  

Elba er perfekt castet som iskold actionhelt, diplomat og en mand, som hverken flykaprerne eller nogle skydegale passagerer helt ved, hvor de har. Hele hans mimik, kropssprog og væremåde oser af selvtillid og en no bullshit-mentalitet. Det gør ham til et fremragende match mod kaprere i vildrede. 

Læs også Franske fristelser Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.

Til trods for enkelte letkøbte og haltende fortællergreb bygges dramaturgien møjsommeligt op, og efterhånden får Hijack godt med luft under vingerne. Med flere finurlige hints fra jorden, som udvider historien, og mere fokuserede bevæggrunde strammer serieskaber George Kay (Lupin) grebet og suger os ind i det klaustrofobiske og fortættede, flyvende metalrør uden (?) jordforbindelse. 

Hijack (Foto: Apple TV+)

Grebet med at fortælle historien i realtid får os alle til at føle det intense tidspres og de flossede nerver hos de stadig mere frustrerede kaprere. Det hele godt hjulpet af fremragende fotografering og klipning, som holder os mentalt indespærret i Airbus-kroppen. Men én mand lader til at kunne redde dagen – mon det … Spænd sikkerhedsselen! 4 stjerner. 

Læs også Underholdende nostalgitrip For sidste gang ifører legendariske Harrison Ford sig den ikoniske fedorahat og fatter læderpisken. Den uforlignelige eventyrers charme er der endnu.

Første afsnit af Hijack blev sendt på Apple TV+ den 28. juni, mens sidste afsnit kommer 2. august. 

Anmeldelsen er baseret på hele sæsonen. 

Hijack (Foto: Apple TV+)
Karakter
Hijack

Fakta:

  • Apple TV+ 
  • Release: 28. juni 2023 
  • Instruktion: Jim F. Smith 
  • Medvirkende: Idris Elba, Ben Miles, Stuart Atterton, Max Beesley, Kate Phillips, Jeremy A. Jones, Jamie Constantinou, Mohamad Elsandel 
  • Genre: Thriller 
  • Land: USA 
  • År: 2023 
  • Tid: 6:05 t. 
  • Karakter: 4 
  • IMDb 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top