Anmeldelse: For All Mankind, 1. sæson

Fascinerende kontrafaktisk historietime

Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Karakter
Drama
For All Mankind, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

Kontrafaktisk historieskrivning kan være ret interessant, i hver fald når det gøres på en troværdig og elegant måde. Apple TV+ lykkes langt hen ad vejen med denne ambitiøse serie, der tager et skævt kig på det fascinerende rumkapløb mellem USA og Sovjetunionen.

 

Apple TV+ er afgjort ikke den streaming-tjeneste, der tilbyder mest originalt indhold, men enkelte af de (få) Apple-serier er rigtig gode, såsom Tehran, Ted Lasso og The Morning Show. I dag fredag lanceres første episode af 2. sæson af For All Mankind, og i den anledning har vi taget et kig på 1. sæson.

Da streaming-tjenesten Disney+ blev lanceret, var The Right Stuff – der handler om den utrolige begyndelse på det amerikanske rumfartseventyr – en af de nye originale serier. For All Mankind handler om samme rumkapløb, men med et særligt twist.

Annonce
Læs også
One small step… Disney genskaber det amerikanske rumeventyrs barnestadie.

I den første episode ser vi JFK love, at USA vil sætte en mand på Månen inden udgangen af årtiet (1960’erne), og her er amerikanerne allerede bagefter Sovjetunionen, der fik skudt Yuri Gagarin ud i verdensrummet som det første menneske. Så ser vi med spænding en sløret TV-tranmission fra månelandingen i 1969 – og får kaffen galt i halsen, idet den første mand på Månen taler russisk!

(Foto: Apple TV+)

Serieskaber Ronald D. Moore og hans hold af manuskriptforfattere har tydeligvis taget sig nogle historiske friheder. Mange af personerne er virkelige figurer, og serien foregår samtidig med det rigtige rumkapløb, men i For All Mankind er det altså kontrafaktisk historieskrivning, vi får serveret.

Ikke alene lykkedes det russerne at få den første mand på Månen; kort efter at have snydt amerikanerne for sejren gennemfører de endnu en månelanding – denne gang med en kvindelig kosmonaut. Det kan amerikanerne selvfølgelig ikke have siddende på sig, så præsident Nixon beordrer NASA at iværksætte et kvindeligt astronautprogram (helst med en “bikini-babe”).

Efter Nixon er det en Kennedy, der indtager The Resolute Desk – ikke John F., men hans bror Ted, der åbenbart er lige så glad for smukke kvindebekendtskaber.

I denne alternative virkelighed, hvor amerikanerne optrapper krigen i Vietnam og vil dæmme op for kommunismen, er NASA nødt til at spille på hold med Pentagon. Kongressen og Det Hvide Hus har planer om at militarisere rummet og vil etablere en permanent base på Månen så hurtigt som muligt (det vil sige før russerne).

Annonce

Afgjort et interessant twist på historien, og i modsætning til f.eks. Watchmen holder For All Mankind sig for det meste til vores normale virkelighed, men her har russerne et overtag, der rækker langt ud over rumforskningen.

(Foto: Apple TV+)

Hovedpersonen Edward Baldwin spilles af en lige lovlig sammenbidt Joel Kinnaman (House of Cards, Altered Carbon). Han er en tidligere testpilot, der ikke er særlig begejstret for, at mændene nu får konkurrence fra kvinder – hvilket han anser for rent politisk spil for galleri. En holdning, der nok deles af flertallet hos NASA. Men “drengeklubben” må, efterhånden som serien udvikler sig, se sig hensat til at spille andenviolin.

Men et frisk historisk twist kan ikke alene give en god TV-serie; persongalleriet er afgørende, og her svigter serien. De fleste er for endimensionelle og stereotype, og den generelle stemning er lige lovlig halleluja-amerikaniseret. Den kolde krig er iskold, en altudslettende atomkrig truer, og russernes fjendskhed er til at tage og føle på.

Kvinders plads i samfundet bliver også et centralt element i historien, og det er her, vi finder de mest interessante personer. En erfaren, uimponeret pilot, der faktisk var med ved begyndelsen af rumprogrammet, Molly Cobb (Walger), er sammen med rigmandsdatteren Ellen Wilson (Balfour) og den pilotuddannede astronauthustru Tracy Stevens (Sarah Jones, der yder seriens bedste skuespilpræstation) seriens stærkeste kort.

(Foto: Apple TV+)

Kvindernes indbyrdes rivalisering og deres kamp for at blive anerkendt som “ægte” astronauter bliver For All Mankinds bærende element.

Annonce

Sidehistorien om en mexicansk familie, der ulovligt emigrerer til Det Forjættede Land, og hvis datter lader sig inspirere af de kvindelige astronauter, bliver aldrig andet end netop dét – en noget unødvendig sidehistorie, der aldrig rigtig får fat.

Serien ser virkelig flot ud, men ude i rummet og på Månen bliver det faktisk lidt for flot, idet der er et lidt kunstigt studiepræg over mange af scenerne.

For All Mankind, sesong 1_3 For All Mankind, sesong 1_9 For All Mankind, sesong 1_8 For All Mankind, sesong 1_7 For All Mankind, sesong 1_5
<
>
(Foto: Apple TV+)

Serieskaberne får desværre også for lidt ud af den alternative virkelighed, vi befinder os i. Ud over at kvindernes position styrkes, og at synet på homoseksualitet og sortes plads i samfundet udfordres, så bliver der gjort for lidt ud af, at russerne har vundet rumkapløbet, og hvilken indvirkning det ville have på samfundsudviklingen generelt.

Der er mere spænding knyttet til dramatik i verdensrummet med raketter, der eksploderer, tekniske fejl og strid mellem stormagterne. Og det er synd, for hvis serien havde haft et lidt større og bredere perspektiv, ville det være blevet en meget mere interessant historie.

Sådan som For All Mankind fremstår, er det en solid serie, som i høj grad vil appellere til dem, der er interesseret i rumfart, såvel som i kvinders position i denne maskuline del af samfundslivet. Fire stjerner.

Annonce
(Foto: Apple TV+)

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Apple TV+
  • Release: 20. december 2019
  • Instruktion: John Dahl m.fl.
  • Med: Joel Kinnaman, Michael Dorman, Sarah Jones, Jodi Balfour, Shantel VanSanten, Chris Bauer, Krys Marshall, Sonya Walger, Nate Corddry, Wrenn Schmidt
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 10:00 timer
IMDB Rating
For All Mankind  | TV Series (2019– ) 1h | Drama, Sci-Fi | TV Series (2019– ) Summary: In an alternative version of 1969, the Soviet Union beats the United States to the Moon, and the space race continues on for decades with still grander challenges and goals.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.