TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse All the Old Knives

Sobert spiondrama med koldkrigsfølelse

Chris Pine og Thandiwe Newton i en sober spionthriller, der slægter klassiske kammerspil på.

forfatter
Publiceret 08/04/2022 - 12:06
Karakter
Thriller
All the Old Knives

I efteråret 2012 finder en kapring sted i lufthavnen i Wien. Muslimske ekstremister har kapret et tyrkisk fly og kræver deres våbenbrødre løsladt fra fængsel i Tyskland. Det hele ender i en katastrofe og efterlader en skamplet på CIA’s afdeling i Wien.

Afdelingen ledes af Vick Wallinger (Fishburne), og agent Henry Pelham (Pine) er ansvarlig for håndteringen af kapringen. Sagen bliver dysset ned og går efterhånden i glemmebogen. Men otte år senere dukker en af bagmændene bag udåden op til overfladen igen, og søgelyset rettes mod en mulig muldvarp i CIA …

Filmen er baseret på en roman af samme navn fra 2015 af Olen Steinhauer, der også har skrevet manuskriptet, og er kraftigt inspireret af klassiske spionthrillere fra den kolde krigs tid a la John le Carré og Graham Greene. Ikke noget dårligt udgangspunkt.

Det bliver Pelham, der får den beskidte opgave med at afsløre den potentielle muldvarp, jage ham/hende ud i lyset og så likvidere vedkommende. CIA ønsker selvfølgelig ikke offentlighedens ubehagelige lys på en mulig landsforræder.

Læs også Herligt retro-mysterie Pat vokser op i varme, svedige Nevada, men hendes liv bliver vendt på hovedet, da hun som 16-årig lærer sin rigtige baggrund at kende.

Opgaven bliver ekstra pikant, idet en af de mistænkte, agent Celia Harrison (Thandiwe Newton, Westworld), er Pelhams tidligere sengekammerat. Nu må han sætte hende til vægs, afdække eventuelle modsigelser og tage konsekvenserne.

Næsten hele filmen foregår inden for en fashionabel Carmel-restaurants fire vægge. Med store, elegante vinduer ud mod det evige Stillehav og en lækker menu med omfattende vinkort. Her mødes de tidligere elskende til en katten-efter-musen-leg med døden som muligt resultat.

All the Old Knives 7 All the Old Knives 5 All the Old Knives 3 All the Old Knives 9 All the Old Knives 4 All the Old Knives 8 All the Old Knives 6 All the Old Knives 10
<
>
(Foto: Amazon Prime Video)

Mysteriet afdækkes lag for lag gennem korte flashbacks til tiden omkring flykapringen. Der er flere mistænkte (ikke mindst Jonathan Pryce) og aktører, der kunne have interesse i, at tragedien endte, som den endte.

Men det er det intense kammerspil mellem Pine og Newton, der er filmens bærende element. Filmfotografen går tæt på de to hovedpersoner, som for at afsløre deres dybeste hemmeligheder og antydninger af tvivl i øjenkrogen.

Læs også Et under at den er blevet så dårlig Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.

All the Old Knives er blevet en sober thriller, der giver en følelse af at være hensat til de “gode, gamle” koldkrigsdage. Filmen er den danske instruktør Janus Metz’ anden spillefilm efter Borg fra 2017 (han stod også bag dokumentaren Armadillo). Indimellem tenderer dramaturgien til at stoppe lidt op, men så trækker Metz os ind igen. Nogle af bipersonerne er måske for diffuse, men det er jo netop, hvad de er, bipersoner.

Vi suges ind i en fængslende historie, som vi ikke aner udgangen på. En film, der vil appellere til fans af klassiske spionthrillere fortalt på elegant og original vis. Absolut et kig værd! Fire stærke stjerner.

All the Old Knives kan streames på Amazon Prime Video fra den 8. april.

All the Old Knives 2
(Foto: Amazon Prime Video)
Fakta
  • Amazon Prime Video
  • Release: 8. april 2022
  • Instruktion: Janus Metz
  • Med: Chris Pine, Thandiwe Newton, Laurence Fishburne, Jonathan Pryce, Corey Johnson, Gala Gordon, David Dawson
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 1:41 timer
IMDB Rating
All the Old Knives Thriller | April 8, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend