Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste TV’er 2019-2020

Glem mobil, tablet og PC: Når du virkelig vil nyde film og serier hjemme i sofaen, er det TV’et, der er sagen. Og det skal helst være smart, skarpt og virkelig stort!

Skrevet af / 24/10/2019 - 10:45
Årets bedste TV’er 2019-2020

Underholdningsverdenen og vores seervaner ændrer sig hele tiden. Men det betyder ikke, at TV’et er blevet mindre vigtigt med årene; snarere tværtimod! Når filmen eller yndlingsserien skal opleves fuldt ud, er der ikke meget, der kan konkurrere med et stort, godt TV.

Det har giganter som Disney, Apple og Amazon også indset, og nu melder de sig ind i kampen om seernes gunst gennem nye streaming-tjenester med originalt indhold. De både presser prisen på abonnementer og overbyder hinanden for at få det bedste indhold. Dermed kan Hollywood-producenterne grine hele vejen til banken, mens vi TV-seere kan fråse i film og serier med strålende lyd- og billedkvalitet. Men det kræver et moderne TV, der kan følge med!

4K, HDR og strålende kontrast

4K-opløsning (3840 x 2160) er blevet standard, mens 8K gør sit indtog i high-end-klassen. Den moderne videostandard HDR (High Dynamic Range) er også blevet meget udbredt. De fleste nye film, serier og spil er nu tilgængelige i et eller andet HDR-format, men du har brug for et kompatibelt TV for at få det fulde udbytte af billedkvaliteten.

Størrelsen betyder noget

Når man skifter TV, er det almindeligt at gå en skærmstørrelse op, mindst! 55-65 tommer har længe været blandt favoritterne – men nu begynder de virkelig store TV-skærme på 75-82 tommer eller mere også at fylde i salgsstatistikkerne. Og så længe man har kroner og kvadratmeter nok, er der ingen grund til at være konservativ: Et større TV giver som regel også en bedre og mere biografagtig seeroplevelse, som hele familien kan have glæde af.

OLED eller LCD?

Valget af TV involverer også at vælge panelteknologi. Efter nogle år på markedet havde mange nok forventet, at OLED ville dominere TV-udbuddet, men LCD lever stadig i bedste velgående.

Det hænger sammen med størrelse og pris. OLED-TV’er giver en suveræn kontrastrig billedkvalitet, men priserne starter også relativt højt. Desuden ryger prisen på himmelfart, så snart man vil have noget over 65 tommer. Og det er der stadig flere, der vil …

LCD’er har en mere fordelagtig pris pr. tomme, og de bedste LCD’er har også en billedkvalitet, der kan konkurrere med OLED-TV’erne – endda udkonkurrere dem i visse tilfælde.

Brugervenlighed er alfa og omega

Det har længe været almindeligt at koble eksterne enheder som Apple TV, Blu-ray-afspiller osv. til TV’et. De nyeste modeller har imidlertid så gode smart-funktioner, at man kan komme langt med de indbyggede tjenester. Det betyder imidlertid, at TV’ets brugerflade (menusystem, fjernbetjening osv.) bliver uhyre vigtig! Det skal kunne starte lynhurtigt på kommando og skifte gnidningsløst mellem direktesendt TV og forskellige streaming-tjenester.

Stemmestyring og integration i det smarte hjem bliver også mere og mere aktuelt. Mange TV-producenter anvender Googles Android-system, mens andre har valgt deres egne skræddersyede platforme. Det giver væsentlige forskelle i brugervenlighed og app-udvalg.

De opgivne priser var aktuelle markedspriser, da bladet gik i trykken. Vi anbefaler altid at bruge prissøgning på nettet for at finde opdaterede priser på de anbefalede TV’er.

Andre anbefales af årets TV'er

Vindere af Årets bedste TV’er 2019-2020

Årets bedste TV, Premium

LG OLED B9

Indgang til OLED-universet

LG’s billigste OLED-model lader dig nyde avanceret billedkvalitet til en meget overkommelig pris. Ikke så underligt, at ­konkurrenterne ryster i bukserne!

Den avancerede OLED-teknologi har længe været forbeholdt de dyreste TV’er på markedet, men falder lidt i pris for hvert år, der går. Det betyder, at flere og flere kan (og bør!) unde sig selv billedkvalitet af den ypperste klasse.

Som sædvanlig har årets B9-model et lidt enklere design end de dyrere modeller i LG’s portefølje. Foden er af plast og giver ikke det helt store kvalitetsindtryk. Den øvrige kosmetik er også relativt enkel. Til gengæld er formen slank og linjerne stramme som på de fleste OLED’s.

Brugermæssigt er der heller ikke den store forskel mellem de forskellige LG-modeller. B9 kommer med den nyeste version af LG’s WebOS-menusystem (4.0) samt den nyeste Magic Remote-fjernbetjening. Er man først blevet vant til at navigere med LG’s fjernbetjening, er det legende let at bladre gennem menuerne, og de mest brugte apps ligger lettilgængelige med genveje på menulinjen. Sidste nyt på funktionsfronten er bl.a. understøttelse af AirPlay 2.

B9 må klare sig med lidt enklere videoprocessering end topmodellerne og understøtter heller ikke automatisk kalibrering med CalMAN AutoCal. Derudover er funktionaliteten meget lig de øvrige LG-modeller.

Billedkvalitet

LG OLED B9 er et perfekt eksempel på, hvad OLED-teknologien har at tilbyde. Med ekstrem kontrast og nærmest bundløst sortniveau serveres film og serier med en realisme og en millimeterpræcision, som de fleste LCD-skærme kun kan drømme om! Der er næppe nogen konkurrenter i prisklassen, der kan følge med LG-skærmens fyldige og naturtro farvegengivelse, som desuden er upåvirket af betragtningsvinklen.

Mange Netflix-serier som Luke Cage og Stranger Things (3. sæson) serveres i funklende Dolby Vision HDR-kvalitet med udvidet dynamik og farvedybde. En række 4K Blu-ray-titler er også tilgængelige i det kontrastrige videoformat. LG-skærmen er som skabt til at vise denne type indhold, som det fortjener at blive vist. Her er det bare at læne sig tilbage og nyde skarpheden og dybden i billedet.

LG OLED B9 med TruMotion-interpolering har meget glatte og jævne bevægelser og formår desuden at bevare billedskarpheden, når det går hurtigt på skærmen. OLED B9 kan også prale af meget lav forsinkelse (input-lag), hvilket gør det til en velegnet gaming-monitor.

Konklusion

LG’s B-serie er bestemt ingen sekundavare: Selv om OLED B9 er indgangsbilletten til LG’s OLED-univers, står det ikke meget tilbage for de dyrere modeller, når det gælder ydelse.

Med undtagelse af lidt kosmetik og nogle billedmæssige finesser er den generelle billedoplevelse meget den samme med imponerende kontrast, bælgmørkt sortniveau og en farvegengivelse, der får LCD-konkurrenterne til at rødme af skam og prøve at gemme sig i et hjørne! En soleklar vinder i premiumklassen. (AH)

<
>
Årets bedste TV, High-End

Samsung Q90R

Brutal billedmaskine

Samsungs nye 4K-topmodel er bevæbnet til tænderne med ­billedforbedrende teknologier. Bliver 2019 året, hvor QLED overhaler OLED indenom?

Samsung har længe været en af trendsetterne, når det gælder TV-teknologi, design og brugervenlighed. Det var sidste års introduktion af TV’er med 8K-opløsning et godt eksempel på. Udviklingen går imidlertid hurtigt, og nu er det de nye 2019-modeller, det gælder.

Samsung sværger som bekendt til Android på mobilfronten, men til TV har de udviklet deres eget operativsystem, Tizen. Det giver dem fuld kontrol over brugeroplevelsen, som efter vores mening er en af de bedste på TV-fronten.

Menusystemet er meget hurtigt og overskueligt, samtidig med at der tilbydes et bredt udvalg af apps. Her finder du alt fra kendte streaming-tjenester som Netflix, HBO, Amazon og Viaplay til nyere tjenester som Rakuten. Samsung har også sikret sig Apples nye streaming-tjeneste, Apple TV+.

Billedkvalitet

Samsung gjorde meget rigtigt på sidste års topmodel, Q9FN. De har imidlertid lavet store ændringer i år: Q90R har både fået nyt billedpanel og ny videoprocessor, hvor målet har været at forbedre betragtningsvinkel og sortniveau yderligere.

Ved hjælp af direkte LED-bagbelysning opdelt i hundredvis af zoner, forskellige filterteknikker samt avanceret billedbehandling er det lykkedes Samsung at trylle et billede frem, der nærmer sig eller endda overgår OLED på enkelte områder.

Et kraftigt løft

Sidste års Q9FN-model kom som sagt lidt til kort mod OLED-skærmene, hvad ren og skær dybde i billedet angår. Men på det område har årets Samsung-model fået et kraftigt løft. Mørke dele af billedet er bogstavelig talt kulsorte og bliver næsten ikke påvirket af lysere partier! Bagbelysningen fremstår så præcis og finmasket, at man let kan tro, at det er et OLED-TV, man kigger på.

Og ikke nok med det: Fordi Samsung-skærmen har et mat/diffuserende frontglas, der reflekterer meget lidt lys, slipper man for generende spejlbilleder af rummet. Det gør, at man i mange tilfælde faktisk kan se FLERE detaljer i mørke end på OLED.

Betragtningsvinklen er også blevet væsentlig bedre – faktisk det bedste, vi har set fra denne type VA LCD-skærm nogensinde. Mens forgængeren Q9FN fik lidt udvaskede farver set fra siden, formår Q90R at bevare farver og kontrast nærmest upåvirket, selv når vi ser på det fra en skarp vinkel.

Konklusion

Samsung har på imponerende vis formået at forbedre de vigtigste ankepunkter ved sidste års QLED-model. Både sortniveau og betragtningsvinkel er kraftigt forbedret til et punkt, hvor man i mange tilfælde skal strenge sig an for at skelne QLED fra OLED! Læg hertil en mat, ikke-reflekterende skærmoverflade og ikke mindst den kraftige lysstyrke, som QLED er kendt for, og du får et TV, der er en optimal allrounder til mange typer indhold og seerforhold.

Q90R er simpelthen “the one to beat”! (AH)

<
>
Årets TV-innovation

Samsung The Wall Luxury

Væggen fuld af TV

Fremtidens drømme-TV kan blive så stort, at det bogstavelig talt fylder HELE væggen med knivskarpe, kontrastrige billeder. Men hvis du har penge nok, kan du faktisk allerede købe et i dag!

Det er ingen hemmelighed, at vores TV-skærme bliver stadig større: 65 og 75 tommer er de nye favoritter, og for de vildeste entusiaster er der skærmstørrelser op til 98 tommer at vælge imellem. Men så siger det også brat stop: TV’erne bliver for tunge, uhåndterlige og skrøbelige – for slet ikke at tale om, at fragt, logistik og serviceomkostninger bliver et mareridt!

For dem, der vil have den ægte biograffølelse derhjemme og ønsker sig en større billede end 100 tommer, siger al fornuft, at man bør vælge en projektor. Til gengæld må man så leve med at se film og TV i et relativt dæmpet eller mørklagt rum.

Men hvad nu hvis man vil have det bedste fra begge verdener – et gigantisk, lysstærkt billede med masser af kontrast? Hvad hvis man fejer al fornuft til side og bare vil have det vildeste TV, der kan købes for penge?

Til dem, der stiller ekstremt høje krav – og har bankkontoen til at bakke det op – er Samsung nu klar til at levere “TV’et over alle TV’er”. Det hedder The Wall, og det fås i valgfri størrelse fra 72 og helt op til 292 tommer! Her er det egentlig kun loftshøjden og dybden af dine lommer, der sætter begrænsninger. Med en pris på omkring 400.000 plus installation henvender det sig til de allerrigeste TV-entusiaster derude. Glemte vi at nævne, at prisen er i euro?

Modulær, skalérbar TV-væg

The Wall er et såkaldt modulært TV og består af separate skærmmoduler, der kan danne en TV-væg af næsten valgfri størrelse. Princippet kendes fra videoskærme til offentlig brug, men The Wall tager det hele til et nyt niveau, når det gælder opløsning, lysstyrke og ikke mindst kontrast. De sammensatte moduler giver et fuldstændig glat og sømløst billede uden synlige sammenføjninger. Alt andet ville være utænkeligt til kræsent filmkiggeri.

Billedmodulerne er baseret på MicroLED-teknologi, der på lang sigt kan blive en arvtager til nutidens LCD- og QLED-skærme. De indeholder mikroskopiske LED-lamper, der afgiver både lys og farve direkte, uden behov for separat bagbelysning. Det giver suveræn kontrast og farvegengivelse på niveau med OLED-skærme, samtidig med at lysstyrken kan blive meget høj (over 2000 nit). Dermed er der lagt an til en billedoplevelse af de sjældne!

Alle, der har oplevet The Wall på messer og lignende, kan skrive under på, at det er et heftigt, nærmest surrealistisk syn.

Luksus-TV

The Wall er i første række møntet på professionel brug, digital reklame og lignende, men Samsung kan også tilbyde en luksusversion til detailmarkedet kaldet The Wall Luxury. Det foreløbig eneste demoeksemplar i Europa er udstillet hos Harrods i London – hvilket siger lidt om, hvilken kundekreds man henvender sig til.

Standardudgaven (hvis man kan kalde den det) af Samsung The Wall Luxury er et 146 tommer stort 4K-TV, der består af 16 MicroLED-skærmmoduler. Det hele styres fra en hovedenhed, der kan minde om den One Connect-boks, vi kender fra Samsungs almindelige smart-TV’er, bare en tand mere avanceret. Her finder man HDMI-tilslutninger og styringselektronik såvel som billedprocessering, indstillinger og smart-TV-funktioner.

Det betjenes med en standard fjernbetjening, med tablet eller mobil eller med Samsungs egen Bixby-stemmestyring. Og så kommer det med en særlig “Ambient Mode”-skærmskåner, som vi kender det fra årets QLED-skærme.

Byg dit eget TV

Fordelen ved den modulære skærmløsning er selvfølgelig, at størrelsen kan skræddersys til dine specifikke ønsker og behov. Og hvis der skulle opstå pixelfejl, behøver man ikke at udskifte hele skærmen – det er nok at udskifte ét modul. The Wall er heller ikke begrænset til 16:9-format; de, der vil have en ekstra bred 21:9-skærm, kan få det ved at tilføje ekstra skærmmoduler. Eller hvorfor ikke helgardere sig med en gigantisk TV-væg, der kan tilpasses alle tænkelige videoformater?

The Wall Luxury har ingen indbyggede højttalere, men Samsung har indgået aftale med Steinway Lyngdorf om at levere eksklusive, matchende lydsystemer. Det burde dermed ikke byde på de store problemer at opnå en “væg af lyd”, der matcher det voldsomme billede.

Samsung The Wall Luxury er en TV-innovation af den ekstreme slags. I sin nuværende form er det alt for stort og dyrt til at appellere til almindelige forbrugere, men der er håb om, at teknologien kan materialisere sig i billigere løsninger over tid. Samsung er angiveligt i færd med at nedskalere MicroLED-teknologien til billigere, mere kompakte TV-løsninger.

Hvem ved, måske bliver det at have TV over hele væggen normen om nogle år? Vi får se!

<
>

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Bliv en del af en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjælp os med at blive bedre og mere relevante - og vind flotte præmier!
Læs mere
Scroll to Top