LG stod for nogle af sidste års bedste TV’er. Sammen med Sony, Panasonic og Philips har man formået at gøre OLED til en dominerende teknologi i high-end-klassen og en favorit blandt billedentusiaster. Men det nytter ikke at hvile på laurbærrene: Med ærkekonkurrenten Samsung og dennes QLED-skærme lige i hælene gælder det om at hæve barren!
LG har selvfølgelig sørget for at give sine OLED-skærme yderligere finpudsning i år. Billedprocesseringen er blevet stærkt opgraderet, men brugerfladen har også fået en lille ansigtsløftning. Den første model på testbænken er OLED65C9, som overtager stafetten fra sidste års kritikerroste C8-serie.
Læs også: CES 2019: Årets nye OLED-tv’er fra LG
Design
OLED65C9 er på mange måder den mellemste Bukke Bruse i LG-sortimentet med en god kombination af design og ydelse. Det er mere avanceret både indvendig og udvendig end lillebror B9, samtidig med at det koster mindre end topmodellen E9.
Da vi testede LG’s Wallpaper OLED65W8 for nogle måneder siden, blev vi imponeret over det ultratynde OLED-panel, der sad som klistret til væggen. C9 er faktisk næsten lige så tyndt, men holdes på højkant af en blytung fod.
Den solide fod har også en elegant frontplade i metal, som bidrager til at reflektere lyden fra de indbyggede højttalere i retning af siddepositionen. På bagsiden er der en lille spalte til at holde ledningerne skjult.
Samlet set synes vi, at LG-skærmen giver et lækkert og eksklusivt udtryk. Vi bemærker dog, at skærmglasset er relativt blankt og derfor vil have en tendens til at reflektere omgivelserne (især i lyse rum). Det kan være et problem, hvis TV’et skal stå i et rum med mange vinduer bag skærmen.
Brugervenlighed og funktioner
Blandt de mest spændende nyheder på årets modeller finder vi opgraderede HDMI-indgange. LG er en af de første producenter i verden, der tilbyder indgange med den nye HDMI 2.1 standard! De giver væsentlig højere datahastigheder (48 Gbit/s mod 18 Gbit/s fra den tidligere generation, HDMI 2.0).
Det giver en række avancerede muligheder, der stadig er et stykke fra at blive realiseret, men som kan blive aktuelle i løbet af TV’s forventede levetid. En af disse er muligheden for at overføre 4K-video med en billedfrekvens på op til 120 billeder i sekundet. Desuden får man en forbedret lydreturkanal (eARC) med øget båndbredde, hvilket giver mulighed for bedre lydkvalitet mellem TV’et og en soundbar.
Understøttelse af både Dolby Vision-billedformat og Dolby Atmos 3D-lyd er naturligvis på plads, forudsat at du har en soundbar eller et lydsystem, som også understøtter disse. Desuden kan gamerne glæde sig over VRR (Variable Refresh Rate) og Auto Low Latency-mode, som automatisk synkroniserer billedfrekvensen til spilkonsoller. Det sikrer en lav forsinkelse ned til 13 millisekunder.
Desuden har LG selvfølgelig gjort de nye TV-modeller smartere og mere brugervenlige. Den nye WebOS 4.5 brugerflade gør det hurtigere og nemmere at finde det indhold, du vil se. Den nye menu Home Dashboard viser alle relevante enheder i nærheden, såsom mobiler, Bluetooth-enheder og smarte IoT-enheder.
Det stemmestyrede kontrolsystem ThinQ AI er også på plads, men reagerer foreløbig kun på engelske kommandoer. LG’s nye TV’er vil efterhånden også understøtte Google Assistant, men det er stadig uklart, hvornår det vil gælde for de nordiske sprog.
App-understøttelsen bliver gradvis bedre, og den måske vigtigste nyhed i år er nok, at LG endelig kan tilbyde HBO Nordic med et bredt udvalg af populære serier som Game of Thrones, Billions, Ballers og mange flere.
Billedkvalitet
LG’s nye 2019-modeller indebærer ingen større ændringer af selve OLED-panelerne. De vigtigste opgraderinger kommer i form af øget processorkraft og smartere billedprocessering.
C9 er udstyret med en kraftkarl af en billedprocessor – den nye Alpha 9 Gen 2 – som analyserer videomaterialet og bruger en stor database (LG’s såkaldte Neural Network) med billedinformation for at finde de bedste algoritmer til vigtige processer som opskalering og støjreduktion.
Billedet ser da også vanvittig lækkert ud. Om det skyldes “kunstig intelligens” eller bare en masse processorkraft, ved vi ikke, men hovedindtrykket er, at LG-skærmen giver et godt resultat, næsten uanset hvad vi udfordrer den med.
Selv YouTube-klip med temmelig lav opløsning ser skarpe og kontrastrige ud med forsvindende lidt støj. Det samme kan siges om komprimerede TV-optagelser fra vores Canal Digital OnePlace parabolmodtager. Denne evne til at tackle forskellige typer indhold og kvalitet bliver stadig vigtigere, når vi skifter hurtigt mellem direktesendt TV, HDMI-kilder og indlejrede streaming-apps med forskellig billedkvalitet og opløsning.
C9 giver en meget sømløs oplevelse uanset kvaliteten af kildematerialet – selv om det selvfølgelig ser ekstra lækkert ud med 4K HDR-materiale. Vores vanlige testscener fra Stranger Things (episode 5, 2. sæson) i Dolby Vision-format får en fænomenal dynamik fra mørkt til lyst. Scenen, hvor sherif Hopper krabber sig gennem hulerne, ser strålende ud: I stedet for at drukne det hele i sort (såkaldt black crush) har LG-skærmen masser af detaljer også i mørke områder.
LG C9 formår også at få almindeligt HD/SDR-materiale til at se fantastisk ud. Netflix-udgaven af The Last Jedi fremstår mindst lige så kulsort, kontrastrig og farverig, som vi husker den fra biograflærredet. Scenen, hvor Kylo Ren gør kål på sin herre Snoke, er et rent fyrværkeri, når lyssværdene hamrer sammen.
Hvad angår generel billedkvalitet, byder årets C9-model ikke på de store overraskelser – hverken positive eller negative. Den største wow-faktor kommer som sædvanlig fra sortniveau, kontrast og dybdefølelse. Evnen til at være helt slukket i mørke omgivelser og fuldstændig upåvirket af betragtningsvinklen giver OLED-billedpanelet indlysende fordele i forhold til de konkurrerende LCD-skærme. Når man først har vænnet sig til denne type billede, kan det få andre TV-skærme til at se “ødelagte” ud.
Samtidig er der ingen revolutionerende billedforbedringer at spore. Når det gælder absolut kontrast, lysstyrke og farvegengivelse, er indtrykket meget lig forgængeren OLED65C8.
OLED vs. QLED
Det spørgsmål, alle stiller sig i år, er selvfølgelig, om OLED formår at holde stand mod ærkerivalen Samsung og dennes ildsprudende QLED-modeller. Da vi testede topmodellen Q90R for nylig, var det tydeligt, at Samsung har opnået store forbedringer på betragtningsvinkel og sortniveau. Faktisk så meget, at det nogle gange kunne forveksles med en ægte OLED-model! Her har Samsung formået at hale ind på LG på det, der traditionelt har været OLED-skærmenes stærkeste områder.
Med LG OLED C9 og Samsungs nye Q90R side om side er der faktisk flere ligheder end forskelle. Begge skærme har et meget overbevisende sortniveau, men hvis vi ser ekstra nøje efter, kan vi se en svag tendens til halo-effekt omkring lyse objekter på Samsung-skærmen. Hvor finmasket den direkte LED-bagbelysning så end er blevet, er der altså et stykke op til OLED’s præcision. LG er stadig konge, når det gælder sortniveau, men forskellen er mindre end på tidligere modelgenerationer.
Hvad angår kontrast fra mørkt til lyst, er det imidlertid tydeligt, at Samsung har væsentlig mere krudt i kanonen. Takket være den kraftige LED-bagbelysning serveres lyse scener med overbevisende lysstyrke, selv når vi betragter skærmen ved højlys dag. Det gælder ikke mindst HDR-indhold, hvor projektører, eksplosioner og andre effekter får en herlig glød og intensitet.
Hvis man værdsætter sortniveau-egenskaber i mørke rum, har OLED-skærmene stadig en klar fordel, men begrænsningen i lysstyrke kan vise sig at være en udfordring på længere sigt, især på moderne HDR-indhold.
Da Lyd & Billede for nylig besøgte Dolbys HDR-mastering-studie i London, brugte de specielle bagbelyste LED-skærme med en lysstyrke på op til 4000 nit! En OLED-skærm kan til sammenligning klare 800-900 nit i de lyseste partier.
Lydkvalitet
En skærm af LG OLED65C9’s kaliber fortjener selvfølgelig at blive parret med en god soundbar. LG har lagt godt til rette for dette, idet TV’et understøtter eARC og Dolby Atmos surround-lyd direkte fra HDMI-udgangen. Det betyder, at du kan koble en kompatibel soundbar til (f.eks. LG’s egen Atmos-model) og nyde 3D surround-lyd fra tilsluttede HDMI-kilder såvel som indbyggede apps.
Når det er sagt, så er den indbyggede lyd overraskende god. Lyden er ren og kraftfuld, og C9 kan spille relativt højt uden at lyde anstrengt. Tale og andre lydeffekter kommer stærkt og tydeligt frem, muligvis godt hjulpet af den underliggende “vinge”.
Konklusion
Det er lykkedes LG at gøre et af sine mest populære TV’er endnu bedre på stort set alle områder. Som smart-TV er LG-skærmen lynhurtig, ikke mindst til spil, og kan nu prale af en bredere portefølje af app-indhold.
OLED65C9 er dog snarere en evolution af alle de gode kvaliteter, vi forbinder med OLED, end en revolution. OLED’s største fordele er stadig det overlegne sortniveau kombineret med stærk kontrast, naturlige farver og bred betragtningsvinkel. Den begrænsede lysstyrke kan vise sig at blive en udfordring mod lysstærke udfordrere som Samsungs QLED-TV’er.
Hvilket der er “bedst”, handler stadig mest om smag og behag, men hvis det er et OLED-TV, du vil have, er OLED65C9 uden tvivl et af de allerbedste!
Lyd & Billede mener
Billedet fra LG-skærmen har et dybdeperspektiv, der overgår det meste, vi har set. OLED65C9 giver fænomenal kontrast, knivskarpe detaljer og glatte bevægelser – til alle typer billedindhold. OLED’s akilleshæl er begrænset kontrast i lyse omgivelser, og her får LG konkurrence fra Samsungs nye QLED-modeller.
Vejl. pris 26299 kr
Specifikationer
- Størrelse/type: 65″ 4K OLED
- Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
- Operativsystem: WebOS 4.5
- Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
- Udgange: Optisk digital lyd ud
- HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
- Andet: Dolby Atmos-kompatibelt
- Web: lg.com
2 kommentarer til “LG OLED65C9”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Vil det sige at i vil anbefale B9 fremfor C9? Kan se det har fået én stjerne mere.
Må indrømme jeg synes efterhånden det er en jungle at finde det rigtige fjernsyn
Har monteret C9 på fod, men synes skærmen skråner meget bagud ? Skal skærmen ikke stå lodret, når foden er monteret ?