Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets bedste gaming-produkter 2023-2024

Gaming er i sandhed slået igennem som allemandshobby, og det store publikum betyder bunkevis af nye produkter. Her er det bedste fra i år.

Skrevet af / 03/11/2023 - 12:00
Årets bedste gaming-produkter 2023-2024

Det kræver ikke meget at nyde gaming som hobby, men det kræver en del viden at skille skidt fra kanel, når det gælder det fornødne udstyr. Spilkonsoller koster flere tusinde kroner, og skal grafikken på computeren virkelig stråle, ender man hurtigt med en bon på over 10.000 kroner. Derfor har vi i årets løb testet en lang række produkter, så du kan bruge dine penge på en kompromisløs gaming-oplevelse. Nogle produkter handler mere om brugeroplevelsen, så den har vi naturligvis in mente. 

I alt udvælger vi produkter i fem forskellige kategorier. Gaming-laptops får to kategorier, da priserne varierer så meget. Vi kårer en vinder i både premium- og high end-klassen. Skærmen er en af de vigtigste dele af computer-gaming, og her finder vi også en vinder. Årets bedste konsol skal naturligvis også krones. Og sidst, men ikke mindst, kårer vi det bedste gaming-headset. 

En ny type gaming

Når udstyret skal være transportabelt, har de bærbare gaming-laptops længe været den bedste mulighed. Det er stadig et populært valg, når et muskelbundt af et grafikkort skal kunne tages under armen. Men de har fået konkurrence. En ny generation af håndholdte konsoller og computere har indtaget manegen, og når det gælder bærbarhed, er de svære at komme udenom.  

Nintendo har i årevis bygget populære håndholdte konsoller, og deres nuværende topsællert, Switch, tog verden med storm. Opskriften er simpel. En stor, let touchskærm med controllere i siderne, som kan spille nye spil, hvor du end befinder dig. Switch var så succesfuld, at mange gamere ønskede endnu mere grafisk slagkraft i samme type indpakning.  

Det inspirerede den nuværende opblomstring af håndholdte PC’er, der befinder sig i et grænseland mellem konsol og computer. Det er maskiner skabt specifikt til gaming, men hvor Switch bruger sit eget styresystem, bruger håndholdte PC’er oftest helt almindeligt Windows 11. Hardwaren er skabt til seriøs gaming, og de vejer mindre end en liter mælk.  

Maskiner som Asus ROG Ally og Lenovo Legion Go kører Windows 11 og kan trække de nyeste, mest grafiktunge spil. Og fordi de begge bruger Windows 11, har de alle de samme fordele som andre computere. Tilslut en skærm, et keyboard og en mus, hvis du har lyst. Spil dine eksisterende spil fra Steam, og installér dine yndlings mod’s.  

De små håndholdte PC’er kan naturligvis ikke bære rundt på et lige så stort grafikkort som en stor gaming-laptop, men deres små skærme kræver færre muskler for at stråle. Det er en anden oplevelse at game med en håndholdt PC, men måske prisen og praktikken er nok til at lokke dig væk fra en almindelig gaming-laptop.  

Nintendo Switch tog verden med storm. Formatet var så succesfuldt, at nogle gamere ønskede endnu mere slagkraft i samme type indpakning. (Foto: iStock)

Fire ting at overveje, før du køber

Lukket system

Nogle maskiner, især konsoller, har et lukket system, der begrænser hvilke spil, du kan spille. Ejer du en Nintendo Switch, er du nødt til at købe spil, som kun kan spilles på din Switch. Vil du spille en favorit fra reolen, er du nødt til at betale for spillet igen. Øv! Laptops og håndholdte systemer er ofte mere åbne. Et computerspil virker også med din næste computer, og køber du digitalt på Steam, som mange gør, så synkroniseres de endda automatisk. På den måde kan du fortsætte præcis, hvor du slap sidst. Forskellige generationer af Xbox og PlayStation har forskellige grader af kompatibilitet med gamle spil. Nogle årgange lader dig genbruge spil fra tidligere konsoller, og måske endda låne spil af dine venner. Andre er mere strenge. Det er værd at overveje fra starten, især fordi man hurtigt bliver glad for en bestemt type konsol eller computer. Når man først har købt alle sine spil, er det særdeles hårdt at skifte system. 

Benchmarks

Der bliver genbrugt mange af de samme typer grafikkort, skærmkomponenter og hukommelsesdrev i gaming-verdenen. To computere med ens indmad bør som udgangspunkt performe ens, men det gør de ikke. Temperaturen spiller især en rolle, og når det gælder kompakte computere eller små konsoller, kan forskellen på to ellers ens grafikkort være stor. Derfor bruger vi hos L&B Home benchmarks til at teste den reelle ydeevne og sammenligne den med konkurrenterne. En essentiel test, der ofte afspejler mere, end hvad specifikationerne siger. 

Forskellige generationer af Xbox og Playstation har forskellige grader af kompatibilitet med gamle spil. (Foto: iStock)

Fremtidssikring

Spil bliver stadig mere imponerende, men også mere og mere krævende for vores computere eller konsoller. Frygten for at købe en lidt for billig maskine, som ikke kan følge med om et par år, er ægte. Noget udstyr bliver aldrig for gammelt. Et par gode hovedtelefoner vil altid lyde godt, men en 10 år gammel computerskærm i mellemprislejet sætter en åbenlys begrænsning for den visuelle kvalitet. Det er vigtigt at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig. En gammel skærm på 120 Hz er bedre end en ny 8K-skærm på 60 Hz, hvis du mest spiller Counter-Strike. Overvejer du at skifte fra en computer til en håndholdt konsol, er det vigtigt at opleve, hvor anderledes 1.080p føles på en lille skærm, sammenlignet med en stor. 

Cloud-gaming

Hvis du ikke gider bekymre dig om hardware, som en dag bliver forældet, kan du ty til Cloud-gaming. Det kan gøres når som helst og hvor som helst, så længe du har en skærm og en internetforbindelse. Her køres dit spil på en serverfarm langt væk, hvor grafikken i realtid streames over nettet til din skærm. I praksis får du mod et fast månedligt abonnement lov at fjernstyre en seriøs gaming-computer. Fremtiden for dette marked er usikkert, men seriøse brands som Nvidia og Microsoft tilbyder denne service.  

Nominerede til Årets bedste gaming-produkter

Vindere af Årets bedste gaming-produkter 2023-2024

Årets bedste gaming-hovedsæt

Sony Inzone H9

Sci-fi-headset rammer plet

Hi-fi-specialisten Sony har langt om længe lanceret et gaming- headset. Det var ventetiden værd!

Sony behøver som en af verdens største og mest alsidige elektronikproducenter ingen nærmere præsentation. Men de er dog helt nye som leverandør af gamingheadsets. 

Sci-fi look

Designmæssigt indfries forventningerne med det samme. I stedet for at give verden endnu et sort-i-sort headset til 30-årige drenge har Sony valgt et retrofuturistisk design, der giver associationer til EVE-robotten i pixarfilmen Wall-E. Ørekopperne er gråhvide og perfekt afrundede, og det samme er hovedbøjlen. Og med kulsorte ørepuder og foring på hovedbøjlen ser de næsten ud til at svæve i luften. Smalle ringe af hvidt LED-lys fuldender science fiction-præget. Mikrofonen sidder på en bøjelig, men ret stiv mikrofonarm, der kan vippes op. 

Sony Inzone H9 har indbygget automatisk støjreduktion; noget vi endnu kun har set på ganske få gamingheadsets, der alle var i den dyre ende. 

Fantastisk lyd

Et hi-fi-firma med mere end 75 års erfaring bør have styr på lyden. Og det har Sony! Lyden er nærværende, ren og virkelig dynamisk. Dynamikforstærkeren giver eksplosioner og skud ekstra drøn på. Men også med al skæg og ballade slået fra og i neutral indstilling er Inzone H9 klasser bedre end de fleste. 

Støjreduktionen er ekstra luksus, der giver dig fred og koncentration med et tryk på en knap – og lyd fra omgivelserne med endnu et tryk. Støjreduktionen påvirker ikke lyden i nogen grad, der kan mærkes i praksis. Dog skal Sony have et lille minus i karakterbogen for, at ANC tilfører et tydeligt hørbart baggrundssus.  

Konklusion

Sony er debutanter på gamingheadsets, men sikken debut! Inzone H9 er vellykket på næsten alle punkter: Lyden er engagerende og klar, styreprogrammet er det bedste i feltet, og headsettet ser endda virkelig lækkert og elegant ud. Støjreduktionen er en ekstra bonus på et i forvejen fyldt karakterark. Selv om det burde være muligt at dæmpe egenstøjen

Årets bedste gaming-laptop, High end

Alienware M18

Stor, flad og suveræn

Alienware M18 er stor og flad som en flynder. Og en af de hurtigste PC’er til dato.

Vi kan lige så godt sige det med det samme: Denne computer er for de få. 

For det første koster den vanvittigt meget. Du kan med lethed få tre flotte bærbare PC’er for samme pris. Og tilsammen vil de sandsynligvis fylde og veje mindre i tasken. 

For det andet skal du have et behov for computerkraft, der er så ekstraordinært, at du er villig til at ofte de absurd mange kroner. 

Det kan for eksempel være, hvis du er seriøs e-sportsatlet. Altså gamer. Alienware M18 kan også være interessant for grafiske designere og filmskabere, der har brug for at bearbejde absurde mængder af data. 

Stærkeste grafikkort nogensinde

Grafikkortet er Nvidia GeForce RTX 4090 med 16 GB video-RAM. Selv om det er er mobiludgaven, der er langt mindre muskuløs end den stationære version, er det stadig det vildeste grafikkort, der nogensinde har siddet i en laptop. 

Skærmen er stor og skarp, men lidt mat, da overfladen er antirefleksbehandlet. Farvegengivelsen er glimrende, men uden den dybde og intensitet, vi er blevet vant til med OLED-skærme. Men eftersom Alienware M18 er en gamingcomputer, handler det først og fremmest om hastighed. Maskinen kan købes med enten en QHD+ skærm (2.560 x 1.600 pixels) med 165 Hz opdateringshastighed eller FHD-opløsning (1.920 x 1.200 pixels) med svimlende 480 Hz opdatering. Til skuffelse for grafisk kreative er 4K-skærm ikke en valgmulighed. 

Konklusion

Når jeg skal spille, foretrækker jeg normalt at have separat skærm og tastatur.  Alienware M18 er så stor og så gennemført overdrevet, at dette ikke er absolut nødvendigt. Skærmen på 18 tommer optager lige så meget af synsfeltet som en 27-tommers skærm på normal arbejdsafstand. Og det mekaniske tastatur er næsten ligelækkert og præcist som mit løse tastatur. Og med (næsten) det helt rigtige Cherry-klik.

Årets bedste gamingskærm

Samsung 57 Odyssey Neo G9

Bredere end nogen anden skærm

Samsungs ultrabrede 57-tommer trækker dig ind i handlingen som ingen tidligere skærm.

Det bedste ved gaming er ikke nødvendigvis håbet om at vinde over computeren eller modstanderne. Men derimod selve oplevelsen af at udforske en helt ny verden.  

For at illusionen skal blive overbevisende, skal der en ordentlig skærm til. En stor skærm, der giver indlevelse. Og det er præcis, hvad Samsung 57 Odyssey Neo G9 er skabt til. Tallet 57 refererer til diagonalmålet i tommer. Så stor er den!  

Odyssey Neo G9 tilhører klassen af ultrabrede skærme i forholdet 32:9. Billedet er altså mere end tre gange så bredt, som det er højt, og den godt 130 cm brede buede skærm dækker dermed hele det vandrette synsfelt, når man sidder foran den.  

Det mest bemærkelsesværdige ved Samsungskærmen er imidlertid ikke bredden, men opløsningen: Dual-UHD. Altså to gange 4K-opløsning (7.680 x 2.160 pixels). Det er den højeste opløsning på en 32:9-skærm til dato.  

Uanset om du er til 3D-skydespil, eventyr eller simulatorspil, giver den superbrede skærm en kolossal indlevelse. Det kan godt være, at det vigtigste sker lige foran dig. Men når billedet dækker helt ud til det perifære synsfelt, er oplevelsen helt anderledes tæt på og personlig. Et spil som Cyberpunk 2077 nærmest kræver en indlevende skærm som denne! 

Konklusion

Hvis du vil have den vildeste gamingskærm på markedet, er Samsung 57 Odyssey Neo G9 det bedste valg lige nu. Ingen anden skærm giver dig så mange pixelsét sted – og med så høj en opdateringshastighed. For at udnytte skærmen skal du dog have hardware – og navnlig grafikkort – i den absolutte topklasse. Neo G9-skærmen er desuden en udfordring for de fleste eksisterende spil, der skal tweakes og trimmes for at kunne fungere med den brede skærms tårnhøje opløsning og blændende hastighed.  

Årets bedste gaming-laptop, Premium

Acer Predator Helios Neo 16

Vildt meget spil for pengene

Acer Predator Helios Neo 16 er en gaming-PC til folk flest. Det kan lyde kedeligt, men det er det ikke.

Acer Predator Helios Neo 16 er ikke årets hurtigste gaming-PC. Til gengæld koster den fornuftige maskine mindre end det halve af de fleste sværvægts-gamingcomputere. 

16-tallet i modelnavnet refererer til skærmstørrelsen på 16 tommer. Det er et behageligt kompromis. Skærmen er stor nok til at give en god indlevelse, men hele computeren kan stadig medbringes nogenlunde bekvemt i en normal rygsæk. Især da computeren er forholdsvis slank og vægten lige under 3 kilo. 

Hastighed frem for opløsning

Selv om skærmen er stor, er opløsningen den samme Full HD-opløsning, som har været normen på gaming-computere i mere end et årti. Til gengæld er skærmen forholdsvis hurtig: En opdateringshastighed på 165 Hz er glimrende til de fleste spil. Og passende til grafikkortet, der med al respekt ikke er den hurtigste knallert på molen. 

God processor, skrabet GPU

Det, der gør den største forskel i pris, er grafikkortet. En Nvidia GeForce RTX 4090 eller RTX 4080-grafikprocessor lægger mange tusind kroner på prisen. Helios Neo 16 må nøjes med en GeForce RTX 4060 med 8 GB RAM. 

Processoren er til gengæld helt moderne: En 13. generations Intel Core i7-13700H med 16 kerner og 24 tråde. 

Konklusion

Hvis penge ikke er problemet, kan man købe maskiner, der kan køre ethvert spil på markedet uden anstrengelser. Acer Predator Helios Neo 16 er lavet til alle os andre, der ud over den vigtige gaming-hardware også er nødt til at tænke på dagligdags trivialiteter som mad og husleje. For at bringe prisen ned har det været nødvendigt at indgå kompromiser. Men delene passer sammen, og resultatet er blevet en maskine, der dækker de flestes behov til en pris, der er nogenlunde spiselig. Der findes i øvrigt varianter af Helios 16 med både højere skærmopløsning og bedre grafikkort. Men flertallet vil ikke opleve et behov for det.

Årets bedste spilkonsol: Asus ROG Ally

Asus ROG Ally

Den trækker hele genren op!

Håndholdte gamingcomputere tager et tigerspring med Asus ROG Ally, som kvaser konkurrenterne og løfter drømmen om seriøs, mobil gaming til nye højder!

Asus vil have en bid af kagen, og de får nok mere end en bid.   

Ser man på diverse brugtmarkeder, så flyder det over med Steam Decks, der sælges, fordi ejeren venter på at få fingrene i den nye Asus ROG Ally.   

Steam Deck vil være uafhængig af Windows. Den beslutning har medført crashes og børnesygdomme. På de (endnu få) kompatible spil yder den god performance, men føles som et ufærdigt produkt.    

Asus ROG Ally, derimod, er ikke noget ufærdigt produkt. Den forsøger ikke at genopfinde den dybe tallerken, og resultatet er en langt mere brugervenlig, fejlfri gaming-PC, der udkonkurrerer Steam Deck på næsten alle punkter.    

Faktisk er ROG Ally så imponerende, at den måske udkonkurrerer de fleste bærbare gaming-computere i den billige ende.     

En af de helt store fordele ved ROG Ally er, at den er baseret på gode, gamle Windows 11. Det velkendte system er ikke perfekt, men nemt at forholde sig til.  

Asus ROG Ally leverer, når det gælder performance. Ikke nok med, at den trumfer Steam Deck med længder. Den er på et sådant niveau, at man overvejer at købe den i stedet for en traditionel bærbar gaming-computer! 

Du har forskellige indstillinger i ROG Ally. Du kan vælge i mellem Silent, Performance og Turbo. Sætter du din ROG Ally til stikkontakten, får du ekstra hestekræfter i Turbo-mode. Den blev testet med spillene Far Cry 6 og Borderlands 2.    

Fordelene ved en håndholdt PC eller konsol er ikke kun, at du kan tage den med på farten, men det er unægtelig en stor del af appellen. For mange er det den primære årsag til at vælge håndholdt.   

Konklusion 

Med Asus ROG Ally tager hele den håndholdte genre et tigerspring. Du får utrolig meget for pengene, både når du sammenligner med andre håndholdte konsoller, og når du sammenligner med klassiske bærbare computere. Den har en god pris, fantastisk performance og et simpelt, velfungerende styresystem. Vi må håbe, at dette er det første træk i en lang pris- og udviklingskrig inden for håndholdte computere. 

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Bliv en del af en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjælp os med at blive bedre og mere relevante - og vind flotte præmier!
Læs mere
Lyd & Billede
Scroll to Top