Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste foto & video 2020-2021

Skrevet af / 20/10/2020 - 12:00
Årets bedste foto & video 2020-2021

Udvalget af kameraer er blevet markant mindre de senere år. Der produceres færre nye kameraer, og de få, der lanceres, lever længere på butikshylderne, før de erstattes af nye.

Dermed skulle man tro, at det var blevet lettere at vælge, men det faldende udvalg har gjort, at nogle få kameratyper dominerer markedet. De har mange af de samme egenskaber, selv om de kommer fra forskellige producenter.

 

Billedkvaliteten – som de fleste nævner som en af de vigtigste grunde til at købe et kamera – er mere end god nok på praktisk talt alle de kameraer, der sælges i dag. Det gælder især systemkameraerne, de spejlløse og spejlreflekserne, der uanset mærke leverer så høj billedkvalitet, at forskellene stort set kun er af akademisk interesse.

Så er andre egenskaber vigtigere at få styr på. Hvor god er autofokus? Kan kameraet klare en høj skudtakt i to sekunder eller to minutter? Er det vejrbestandigt, og kan det tåle regn? Findes der lysstærk teleoptik til kameraet? Er videofunktionen god? Og sådan kan man blive ved.

Det letteste er at læse op på tests og finde ud af, om nogen kameraer er bedre egnet til det, man skal bruge kameraet mest til. Fotografer, der tager i skoven for at fotografere vilde dyr, har helt andre behov for udstyr end forældre, der vil dokumentere børnenes opvækst.

Lige så indlysende er det, at sportsfotografer og portrætfotografer ikke har samme udstyr i deres kamerataske.

Hvilket kamera der passer bedst til dig, afhænger i høj grad af behovet. Som for mange dækkes af mobilkameraet, men det har så mange begrænsninger, at mange alligevel vælger at købe et rigtigt kamera. Som både giver meget bedre billedkvalitet og mange flere muligheder.

På de følgende sider finder du de bedste kameraer, vi har testet det seneste år, men før du kommer så langt, får du nogle gode råd om, hvad du skal tænke på, når du skal vælge det bedste udstyr.

Vores fototips

Portrætter

Mange møder begrebet portrætobjektiv med undren, men det er som regel objektiver med brændvidder fra 80 til 135 mm, der menes. Portrætter kan også tages med en 28 eller 50 mm, men til portrætter med et tættere udsnit er en 85 mm med en lysstyrke på f/2.0 eller bedre (dvs. lavere tal) at foretrække, hvis man vil isolere motivet fra baggrunden.

Portrætfotografering kræver ikke et specielt kamera, og de fleste brændvidder fungerer. Det er med andre ord ikke nødvendigt med verdens hurtigste autofokus, ekstrem skudtakt eller vertikalgreb og vejrbestandighed.

Vores tips:

Nikon D780, Canon EOS 90D eller Fujifilm X-Pro3

Alt muligt

Ovenstående er ofte svaret, når vi spørger læserne, hvad de skal bruge kameraet til. Vores svar er, at sådan et kamera ikke findes, men man kan komme meget tæt på med det rigtige kamera. Det kan være et kompaktkamera, der er let at tage med, eller et kamera med meget zoom, såsom de såkaldte superzoomkameraer med mere end 10x zoom. Et systemkamera med medfølgende normalzoom er et glimrende valg.

Vores tips:

Sony a6600, Nikon Z50, Fujifilm X100V eller Canon EOS 90D

Landskaber og natur

Mange elsker at tage naturbilleder, og mange elsker at se på naturbilleder. For at de kan blive bedre end bare gode nok, er det en fordel med et kamera med høj opløsning, gerne vejrbestandighed og et godt dynamisk omfang. Så taler vi næsten altid systemkamera, vidvinkelobjektiv, en moderat telebrændvidde og et stabilt stativ.

Nogle kameraer kan tage billeder med ekstra høj opløsning, som kan give et ekstremt detaljeniveau. ND-filtre, graderede filtre og polarisationsfiltre er nyttigt tilbehør til landskabsfotografer.

Vores tips:

Fujifilm X-T4, Nikon D780, Canon EOS R5 eller Sony a7R IV

Børn og familie

Her er behovet et kamera, som alle kan bruge. Så er størrelse, brugervenlighed og kvaliteten af autofokus vigtigere end opløsning og skudtakt. Et systemkamera med medfølgende normalzoom rækker for de fleste, men en telezoom kan være et godt supplement til de gange, hvor man f.eks. skal udødeliggøre poden til et sportsstævne.

Vores tips:

Sony a6600, Nikon Z50 eller Canon EOS 90D

Rejsekamera

Her betyder størrelse og vægt meget, og det samme gør batterilevetid og brugervenlighed. De mest avancerede kameraer vil være overkill for de fleste, så et ordentligt kompaktkamera eller et kompakt systemkamera er at foretrække. Så bliver billederne meget bedre, end mobilen formår, og glæden ved at fotografere tilsvarende større.

En praktisk bæretaske, et ekstra batteri og et neutralt filter foran objektivet er nyttigt at have med på tur.

Vores tips:

Fujifilm X100V, Fujifilm X-Pro3, Sony a6600 eller Nikon Z50

Sport, action og dyreliv

Pålidelig autofokus og høj skudtakt trumfer altid opløsning for fotografer, der vil fange en rovfugl, der dykker efter bytte, eller en skiløber, der skrider ud i et skarpt sving. Så bliver kameraerne mere specialiserede, og blandt dem, vi har testet, er der nogle, der er bedre egnet end andre.

Her er batterilevetid, vejrbestandighed og vertikalgreb efterspurgt – og selvfølgelig skarpe billeder. Hver gang.

Vores tips:

Fujifilm X-T4, Canon EOS R6, Nikon D6, Nikon D780, Sony a9 II eller Canon EOS-1D X III

Video

I dag kan næsten alle kameraer optage video i 4K, altså samme opløsning som på moderne TV’er. Men det betyder ikke, at man bør bruge et hvilket som helst kamera. I hvert fald ikke hvis ambitionerne er højere end kaotiske videoklip til sociale medier.

Hvis man vil lave video af ordentlig kvalitet, kræver det ordentligt værktøj, og nogle kameraer er bedre egnet til netop dette. De har alle de nødvendige tilslutninger samt Log og valgbar gamma-indstilling, og er så avancerede, at fotografen får fuld frihed til selv at vælge sine indstillinger. Og den tekniske kvalitet er selvfølgelig helt i top for et systemkamera.

Vores tips:

Canon EOS R5, Panasonic Lumix S1H, Fujifilm X-T4 eller Sony a6600

 

De nominerede til årets bedste foto & video

Vindere af Årets bedste foto & video 2020-2021

Årets bedste kompaktkamera

Fujifilm X100V

Komplet kompaktkamera

Få kameraer er så tilfredsstillende at fotografere med. Den analoge kontrol over kameraet, den store søger og kameraets velvillige autofokus og respons gør det næsten umuligt at lægge fra sig. Korte billedserier kan fyres af med op til 11 fps, og man kan programmere knapper og hjul, næsten som det passer én.

Fujifilm X100V er – som navnet afslører – den femte udgave i en serie, der debuterede i 2010, og er både det bedst udstyrede og hidtil mest anvendelige af de fem. Kameraet er næsten det perfekte rejsekamera, glimrende til gadefoto, og har så mange funktioner, at mange vil klare sig fint med X100V, selv om det har fast brændvidde.

Den femte udgave er den dyreste hidtil, men kameraet er også blevet opgraderet med en endnu bedre 26 megapixel billedsensor, skarpere OLED-søger, ægte 4K-video og vipbar touch-skærm.

Kontrast, tekstur og farvetoner er simpelthen pragtfuldt gengivet. Det skyldes også, at de bruger et X-Trans-filter i stedet for Bayer-filter, og her er det muligt at få en detaljeskarphed i billederne, som man normalt forbinder med kameraer, der har meget højere pixelopløsning.

Kameraet har samme X-Trans CMOS 4-billedsensor som X-Pro3 samt Fujifilms X-Processor Pro 4. Her betyder det den allerhøjeste detaljeopløsning, man kan få i denne klasse, plus 4K-video med 200 Mbit/s og F-Log, omend kun 8 bit. 10 bit 4:2:2 er dog muligt, hvis man filmer til en ekstern optager.

Konklusion

Fujifilm X100V er endelig blevet så komplet, som man kan ønske sig. Det er ikke helt vejrbestandigt, men kan gøres 100 procent vejrbeskyttet for et par hundrede kroner ekstra, hvis man har brug for det.

Men det allervigtigste er der ikke noget at udsætte på. Billedkvaliteten er upåklagelig, man kan optage video i 4K, og det har både hurtig og præcis autofokus og vipbar touch-skærm. Som gør kameraet endnu mere anvendeligt.

Desuden er det simpelthen sjovt at fotografere med, og dét kan inspirere til endnu bedre billeder. (LS)

Årets bedste basic systemkamera

Nikon Z50

Superbt allround-kamera

En tæt strøm af full-frame-kameraer har drevet priserne opad, langt forbi prisniveauet for de kameraer, der ellers ville være mere end tilfredsstillende for begynderne. Som er blevet spist af med et stadig mindre udvalg af overkommelige kameraer i butikkerne. Nu vil Nikon også være med i legen og kommer med deres første spejlløse kamera i APS-C-format.

Ligheden mellem et Nikon Z50 og et full-frame Nikon Z6 er ikke tilfældig. De to kameraer deler den samme store objektivfatning, og Nikon har tydeligvis brugt Z6 som inspiration til Z50. Som er en slags Z6 light, bare med en mindre billedsensor.

Kameraets 21 megapixel sensor svarer til den, vi testede i Nikon D7500, og autofokus er hentet fra Z6, som det også deler den 55 mm store bajonetfatning med. Der er selvfølgelig 4K-video her – det er reglen snarere end undtagelsen i disse tider – og kvaliteten er fremragende på alle måder.

Billederne fra kameraet viser igen, at Nikon ved, hvad de laver. Billedkvaliteten er helt i top for et APS-C-kamera i denne prisklasse. Videokvaliteten på 4K-optagelser er også meget fin med kun moderat rullende lukker og rigtig god skarphed og detaljeopløsning.

Konklusion

Nikon Z50 er et meget bedre kamera end Nikons foregående spejlreflekser i denne klasse. Det er også blandt de bedste i klassen, for kameraet kombinerer fremragende brugervenlighed med hurtig autofokus, høj skudtakt og rigtig god billed- og videokvalitet.

Følgefokus og touch-funktionen kan forbedres, og til video havde vi foretrukket, at kameraet havde indbygget billedstabilisering. Men med sin kompakte zoom er Nikon Z50 et af de bedste allround-kameraer til ferier og rejser. (LS)

Årets bedste premium systemkamera

Fujifilm X-T4

Fuji indtager tronen igen

Fujifilm X-T4 er så gennemført og komplet, at det er svært at se, hvad der kan forbedres. Bortset fra at vi savner følgefokus på video-optagelse. Men resten, såsom billedkvalitet, brugervenlighed og ikke mindst anvendelighed, er forfinet til perfektion.

X-T4 er et fremragende allround-kamera til folk, der lige så ofte skyder video som stillbilleder. Det har måske nok en lidt mindre billedsensor, men det kan give full-frame-kameraer, der koster det dobbelte, kamp til stregen om kunderne.

Den store nyhed er den indbyggede billedstabilisering. Som giver op til 6,5 eksponeringstrins kompensation på broderparten af ​​Fujinon-objektiverne, ca. fem trin på de resterende, og både fungerer på stillbilleder og video-optagelse.

Det kommer heller ikke som nogen overraskelse, at billedkvaliteten i praksis er den samme som på X-T3. Der var nu heller ikke så meget at forbedre. Fuji er kendt for deres raffinerede jpeg-processering, og kameraet skuffer heller ikke her.

For hver ny generation har Fujifilms ingeniører forbedret kameraernes autofokus. På X-T4 finder vi den samme hybride AF som på X-T3 med en responstid helt ned til 0,02 sekunder, men Fuji har forsøgt at forbedre følgefokus og er efter vores mening lykkedes godt med det.

Kameraet kan optage PCM-lyd i stereo og har mikrofonindgang – der også kan bruges som line-indgang til en afspiller – men ikke hovedtelefonudgang. Der medfølger dog en USB-til-minijack-adapter, så man kan bruge hovedtelefoner som monitor under optagelser.

Konklusion

For de mange, der har lurepasset et stykke tid, kan Fujifilm X-T4 være lige det, de har ventet på. Kameraet, som har stærke konkurrence fra bl.a. Sony a6600 og full-frame-kameraet Nikon Z6, er det hidtil mest komplette systemkamera i APS-C-klassen.

Og det bedste, vi har testet i denne klasse. (LS)

Årets bedste high-end systemkamera

Sony a7R IV

Det mest ekstreme Sony-kamera

For mange vil Sonys dyreste kamera være det perfekte valg, men det er ikke det perfekte valg for alle. Den høje pris gør a7R IV utilgængeligt for de fleste, men for fotografer, der har brug for ekstrem opløsning, høj skudtakt og vanvittig god autofokus, er Sony-kameraet måske alle pengene værd.

Med hele 61 megapixel opløsning kombineret med 4K-video, billedstabilisering, lynhurtig autofokus og omfattende vejrbeskyttelse er a7R IV et glimrende valg for naturfotografer.

Men ikke kun dem. Til studie-, portræt-, bryllups- og modefoto samt andre jobs, der kræver høj opløsning – godt understøttet af næsten perfekt øjenfokus og høj skudtakt – kan a7R IV være lige i øjet. For det har et es oppe i ærmet, nemlig ekstra høj opløsning, som giver op til 240 megapixel.

Kameraet kan optage 4K 25 fps video med 100 Mbit/s – enten i APS-C-format, som beskærer billedfladen (Super35), eller fra hele billedfladen uden beskæring. Det sidste ved at kombinere video-feedet med Pixel Binning. Video kan gemmes i 8 bit internt, og det er det samme, man får fra HDMI-udgangen.

Det understøtter også S-Log- og HLG-profiler, Focus Peaking og zebramønster for bedre kontrol over efterbehandling, skarphed og eksponering. Og så har det mikrofonindgang, hovedtelefonudgang, HDMI-udgang og USB 3.1 med opladning. Hvis man vil have bedre videoegenskaber, kan man overveje Nikon Z7, Sony a7S II eller Panasonic Lumix S1H.

Konklusion

a7R IV er Sonys bedste kamera for fotografer, der vil have maksimal skarphed, fornem farvegengivelse – også på jpeg – og klasseledende øjenfokus.

For portræt- og bryllupsfotografer er det alle pengene værd, og studiefotografer kan boltre sig i detaljeskarpheden fra 240 megapixel.

For dem, der fotograferer dyreliv eller sport, eller har brug for et videokamera, er det næppe det rigtige kamera. Men hvis man vil kombinere optimal billedkvalitet med god skudtakt og fejlfri følgefokus, så er a7R IV det bedste valg. (LS)

Årets bedste kamera

Canon EOS R5

Årets kamera

EOS R5 er det banebrydende kamera, som EOS R ikke blev, da det blev lanceret som Canons første flagskib blandt spejlløse full-frame-kameraer. Det er den spejlløse udgave af spejlreflekskameraet EOS 5D Mark II fra 2008 – et kamera, der i sin tid var banebrydende med 1080p HD-video, og som blev omfavnet af videografer verden over.

Det samme kan ske med EOS R5, der er Canons mest avancerede kamera, men ikke udelukkende rettet mod professionelle videografer. Det har også andre egenskaber, såsom en skudtakt på 20 billeder i sekundet (fps), en 45 megapixel højopløst CMOS-billedsensor, indbygget billedstabilisering, ekstremt hurtig autofokus – og ja, det kan optage 4K-video i høj kvalitet.

I sig selv er det ikke opsigtsvækkende i denne prisklasse. Panasonic Lumix DC-S1R, Nikon Z7 og Sony a7R IV har mange af de samme funktioner, men ingen af dem har 8K-video-optagelse.

Den indbyggede billedstabilisering fungerer med alle objektiver, men allerbedst sammen med visse Canon-objektiver, hvor man kan opnå op til otte eksponeringstrins kompensation for ustabilitet. Såsom når man holder kameraet ved lange lukkertider eller bevæger det meget under fotograferingen.

Konklusion

Canon EOS R5 er et af de sejeste kameraer, vi har testet, og det første med 8K video-optagelse. Det gør det unikt blandt systemkameraer og åbner for muligheder, som vi endnu ikke kan se rækkevidden af.

Måske er det lidt for tidligt til, at 8K kan få fodfæste på det professionelle marked, men nu er frøet sået, og så er det op til fotograferne at omfavne det. Eller ikke.

Hvis svaret er ikke, er EOS R5 stadig et fantastisk videokamera, også til 4K-video – for ikke at nævne, hvor enormt godt det er som stillbilledkamera, næsten uanset hvad man skal bruge det til. Sport, action, portrætter, landskaber, arkitektur – Canon-kameraet klarer det hele.

Konkurrenterne bør være bekymrede. (LS)

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Bliv en del af en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjælp os med at blive bedre og mere relevante - og vind flotte præmier!
Læs mere
Lyd & Billede
Scroll to Top